6 bine yakın hekim kamuya dönüş için başvurdu
Beyaz Reform
Sağlık Bakanlığı’nın doktorların çalışma koşullarını düzelten ve maaşlarda yüzde 100’e varan artışlar sağlayan “Beyaz Reform”unun ardından hekimler yeniden kamuya dönüş işlemleri başlattı.
Sağlık Bakanlığı’nın doktorların çalışma koşullarını düzelten ve maaşlarda yüzde 100’e varan artışlar sağlayan “Beyaz Reformu”nun ardından 6 bine yakın hekim kamuya dönüş için başvurdu. Düzenleme ile hem özel sektördeki, hem de yurt dışındaki tabiplerin geri dönmesi bekleniyor.
Kısa sürede 6 binden fazla hekimin kamuya yeniden dönüş başvurusu yapması sağlayan “Beyaz Reformu” ile gelir adaletsizlikleri giderildi, hekimlere önemli hukuki kazanımlar sağladı.
Sağlıkçılara yönelik şiddet katalog suç kapsamına alındı.
Hatalı tıbbi uygulama (malpraktis) dolayısıyla sağlık çalışanlarına açılan davalarda kasıt olmadıkça tazminatı devletin üstlendi.
Beyaz Reform Ne Getirdi?
Performansa dayalı ek ödeme ve mahsuplaşma sistemi tamamen kaldırıldı. Mahsuplaşma yüzünden geliri düşük olan sağlık kuruluşlarında sağlık çalışanlarına ek ödeme yapılamıyordu. Bundan dolayı aynı işi yapan farklı hastanelerdeki doktorların ek ödemeleri farklı oluyordu. Yapılan düzenlemeyle sağlık çalışanlarının maaşları, memur maaşı, sabit ödeme ve taban ödeme olarak 3 grupta, tek kalemde sınıflandırıldı. Böylelikle hastane gelirine bağlı ödeme farkı ortadan kaldırıldı, fiiliyatta yaşanan adaletsiz durum bu şekilde çözülmüş oldu.
Hastanelerde bireysel iş yüküne bağlı teşvik ödemesi yapılacak. Sunulan en küçük hizmetin karşılığı olacak. Bir tek girişim bile, sağlık çalışanının teşvik ödemesine yansıyacak.
12 güne kadar olan yıllık izinler ve hastalık nedeniyle raporlu olunan günlerde de ek ödemeden herhangi bir kesinti yapılmayacak.
Haziran 2022’de çıkan 7411 Sayılı Kanun’la doktorların emekli aylığı 2008’den sonra göreve başlayanları da kapsayacak şekilde prime bağlı olmaksızın artırıldı. Sabit ödeme ve taban ödemesinden emeklilik primi de kesilmeyecek.
Taban ödemesi memur maaşına göre düzenli olarak artacak ve mahsup edilmeyecek.
Eğitim kliniği başarısına göre asistanlara pozitif ayrımcılık yapılacak. Mesai sonrası görev yapan asistan hekimler ve hekim dışı personel ek ödemeden yararlanacak.
Poliklinik hizmetlerinin teşvikte ağırlığı artırılacak. Çalışanların bireysel ve klinik iş yükleri, görev tanımları ve görev yaptıkları birim ile hizmetin elde edilme maliyeti dikkate alınacak.
Döner sermaye ek ödemelerinde dengesizlik giderilip, adil paylaşım sağlanacak.
Normal doğumu teşvik amacıyla kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde ek bir teşvik uygulanacak. Özellikli hizmetler teşvik edilmeye devam edilecek.
Mesai sonrası çalışma, günlük iş yükü dikkate alınmak kaydıyla teşvik edilecek. Üniversitelerde olanlar dahil bütün sağlık çalışanlarının sabit ek ödemeleri merkezi yönetim bütçesine aktarılarak maaşa eklenecek.
Asistan hekimlerin ayda en fazla 8 nöbet tutacak. Nöbet 24 saati aşmayacak. Böylelikle hekim 24 saat nöbetini tamamladıktan sonra evine gidip dinlenebilecek.