Manşet HaberSağlıklı Yaşam

Huzursuz Bağırsak Sendromu, Öldürmez ama Süründürür!

Huzursuz Bağırsak Sendromu nedir?

Huzursuz Bağırsak Sendromu, kolonu (kalın bağırsak) etkileyen bir durumdur ve yaşamı tehdit edici veya tehlikeli olarak görülmese de çok rahatsız edici olabilir. Huzursuz Bağırsak Sendromu yaygındır ve her 10 kişiden 3’ünü etkiler. Kadınların etkilenme olasılığı erkeklerden daha fazladır.

Huzursuz Bağırsak Sendromunun belirtileri nelerdir?

Huzursuz Bağırsak Sendromunun bazı temel semptomları şu şekildedir:

– karın ağrısı veya rahatsızlığı
– mide şişkinliği
– kronik ishal veya kabızlık
– Bazı insanlar ayrıca dışkıda (kakada) beyazımsı mukus olduğunu, bağırsak hareketlerinin eksik olduğunu hissetme, dışkılama yaptıktan sonra bile mide bulantısı gibi
rahatsızların olması.

Huzursuz Bağırsak Sendromuna Ne Sebep Olur?

Huzursuz bağırsak sendromunun kesin nedeni net olmasa da, bazı kişilerde semptomları tetikleyen etkenler arasında diyet, stres, enfeksiyon ve ilaçlar olduğu bilinmektedir. Huzursuz bağırsak sendromlu birçok kişi, bazı yiyeceklerin semptomlarını daha da kötüleştirdiğini fark eder, ancak bu ‘tetikleyici yiyecekler’ kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Huzursuz bağırsak sendromu semptomlarınız, gastroenterit veya ‘gastro’ gibi bir enfeksiyondan, artan stres döneminden veya bir ilaçtan sonra başlamış olabilir . Bazı antibiyotikler, antiasitler ve ağrı kesiciler semptomları etkileyebilir. Bunların semptomlarınızı tetikleyip tetiklemediğini ve durumunuza en uygun tedaviyi öğrenmek için doktorunuza danışın.

Huzursuz Bağırsak Sendromu nasıl teşhis edilir?

Genellikle doktorunuz sadece semptomlarınız hakkında bazı önemli sorular sorarak teşhis edebilir. Bu semptomlardan en az 2’siyle ilişkili tekrarlayan karın ağrısı (son 3 ayda her hafta en az 1 gün). Bağırsak hareketiyle ilgili ağrı, daha sık veya daha az sıklıkta dışkı yaptığınızda dışkı kıvamında veya görünümünde bir değişiklik teşhis konulmadan önce semptomlar 6 ay boyunca mevcut olmalıdır.

40 yaşın üzerindeyseniz, ailenizde veya kişisel bağırsak kanseri geçmişiniz varsa veya doktorunuz belirtilerinizin başka bir sağlık durumuyla ilişkili olabileceğini düşünüyorsa, şu testlerden birini veya birkaçını uygulayabilir: Genel sağlık kontrolü, kan testleri ( çölyak hastalığını kontrol etmek için ), dışkı (kaka) testi sigmoidoskopi veya kolonoskopi (anüs yoluyla bağırsağa yerleştirilen küçük bir kamera)

Semptomlar geliştirirseniz doktorunuza görünmeniz önemlidir.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuza görünün:

– Semptomlarınız hakkında endişeliyseniz.
– Dışkılarınızda herhangi bir kan fark ederseniz.
– Açıklanamayan kilo kaybınız varsa
– Ateş veya şiddetli ishalin varsa

Huzursuz Bağırsak Sendromu nasıl tedavi edilir?

Genellikle, bir diyet değişikliği semptomları iyileştirmek için yeterlidir. Bu, diyetisyen gibi bir sağlık profesyoneli ile birlikte yapılmalıdır ki, siz bu gıdaları belirlemeye ve dışarıda bırakmaya çalışırken herhangi bir temel besin maddesini kaçırmadığınızdan emin olun. Hastalığınızı daha fazla tetiklemeyin. Bununla birlikte, bazı durumlarda doktor, semptomları hafifleten yan etkileri olan ilaçlar (antispazmodikler, ishal önleyici, antidepresanlar veya antibiyotikler dahil) reçete edebilir. Ek olarak, tıbbi olarak semptomları iyileştirdiği kanıtlanmışsa, nane yağı gibi bazı reçetesiz ürünler önerilebilir.

Huzursuz bağırsak sendromu nasıl geçer?

Bu hastalık önlenemese de semptomlar azaltılabilir ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları çoğu zaman yardımcı olabilir. Diyetinizdeki dikkatli değişiklikler semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Belirtilerinizi azaltmanıza yardımcı olabilecek bir ipucu, yüksek lifli gıda alımınızı artırmaktır. Şişkinlik rahatsızlığını önlemek için lif alımınızı yavaşça önerilen günlük doza yükseltmek en iyisidir. Yetişkinler için şu anki öneri, her gün en az 25 gr ila 30 gr lif tüketmektir. Diyetinize sabahları 1 porsiyon yüksek lifli kahvaltılık gevrek, gün boyunca en az 5 porsiyon meyve ve sebze ve 3 porsiyon süt ürünü eklemeye çalışın. Laktoz intoleransınız varsa, süt içermeyen veya düşük laktoz alternatifi yanı sıra 6 ila 8 bardak su içmelisiniz.

Bazı yiyecek ve içecekler genellikle hastalığınızı tetikleyebilir, bu nedenle aşağıdaki besinlerin tüketimini azaltmaya çalışın:

– Soğan, lahana, Brüksel lahanası, kuru fasulye, mercimek ve karnabahar gibi gaz üreten yiyecekler
– Süt, dondurma, biraz yoğurt gibi laktozlu (süt şekeri) yiyecekler
– Alkollü içecekler
– Aspartam, sorbitol ve mannitol gibi yiyecek ve içeceklerde yapay tatlandırıcılar

Huzursuz Bağırsak Sendromu genellikle diyet ve diğer yaşam tarzı iyileştirmeleriyle iyi yönetilebilen hafif bir durum olsa da, bazı kişilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve yönetilmesi stresli olabilir. Akıcı etkiler, depresyon ve anksiyete, migren, fibromiyalji veya kronik yorgunluk sendromunu içerebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu