Manşet HaberSağlıklı Yaşam

Dünya Hipertansiyon Günü

Dünya Pulmoner Hipertansiyon Günü, akciğerleri ve kalbi etkileyen ağır bir durum olan pulmoner hipertansiyon (PH) hakkında farkındalık yaratmak için her yıl düzenlenen küresel bir etkinliktir.

Tüm dünyada,1.5 milyar yüksek kan basıncı ya da hipertansiyonu olan hasta bulunmaktadır ve her yıl 9.4 milyon insan bu nedenle hayatını kaybetmektedir. Hipertansiyon dünya genelinde tek başına inme, kalp krizi, böbrek hastalıkları ve diyabete neden olan en büyük ölüm sebebidir.

Hipertansiyon ne demek?

Kan basıncı, vücudun atardamarlarının duvarlarına, vücuttaki ana kan damarlarına karşı kan dolaşımı ile uygulanan güçtür. Hipertansiyon, kan basıncının çok yüksek olmasıdır.

Kan basıncı iki sayı olarak yazılır.İlk (sistolik) sayı, kalp kasıldığında veya attığında kan damarlarındaki basıncı temsil eder. İkinci (diyastolik) sayı, kalp atımlar arasında kaldığında damarlardaki basıncı temsil eder. Hipertansiyon, iki farklı günde ölçüldüğünde, her iki günde de sistolik kan basıncı okumaları 140 mmHg ve/veya her iki günde de diyastolik kan basıncı okumaları 90 mmHg ise teşhis edilir.

Hipertansiyon nedenleri nelerdir?

Değiştirilebilir risk faktörleri arasında sağlıksız diyetler (aşırı tuz tüketimi, doymuş yağ ve trans yağlarda yüksek bir diyet, düşük meyve ve sebze alımı), fiziksel hareketsizlik, tütün ve alkol tüketimi ve aşırı kilolu veya obez olmak sayılabilir. Değiştirilemeyen risk faktörleri arasında ailede hipertansiyon öyküsü, 65 yaş üstü ve diyabet veya böbrek hastalığı gibi birlikte var olan hastalıklar sayılabilir.

Hipertansiyon belirtileri nelerdir?

Hipertansiyona “sessiz katil” denir. Hipertansiyonu olan çoğu kişi, hiçbir uyarı belirtisi veya semptomu olmadığı için sorunun farkında değildir. Bu nedenle kan basıncının düzenli olarak ölçülmesi şarttır. Semptomlar ortaya çıktığında, sabahın erken saatlerinde baş ağrıları, burun kanamaları, düzensiz kalp ritimleri, görme değişiklikleri ve kulaklarda uğultu olabilir. Şiddetli hipertansiyon yorgunluk, bulantı, kusma, kafa karışıklığı, anksiyete, göğüs ağrısı ve kas titremelerine neden olabilir. Hipertansiyonu tespit etmenin tek yolu, sağlık profesyonelinin kan basıncını ölçmesidir. Kan basıncının ölçümü hızlı ve ağrısızdır. Bireyler otomatik cihazlar kullanarak kendi kan basıncını ölçebilseler de, bir sağlık uzmanı tarafından yapılan bir değerlendirme, risk ve ilişkili koşulların değerlendirilmesi için önemlidir.

Kontrolsüz hipertansiyonun komplikasyonları nelerdir?

Diğer komplikasyonların yanı sıra, hipertansiyon kalbe ciddi zarar verebilir. Aşırı basınç arterleri sertleştirerek kalbe kan ve oksijen akışını azaltabilir. Yüksek basınç ve kan akışının azalması şunları yapabilir: Göğüs ağrısı, anjina olarak da adlandırılır. Kalbe giden kan akışı tıkandığında ve kalp kası hücreleri oksijen eksikliğinden öldüğünde ortaya çıkan kalp krizi. Kan akışı ne kadar uzun süre tıkanırsa, kalbe o kadar büyük zarar verir. Kalp yetmezliği, kalbin diğer hayati vücut organlarına yeterli kan ve oksijen pompalayamaması durumunda ortaya çıkar. Ani bir ölüme yol açabilecek düzensiz kalp atışları. Hipertansiyon ayrıca beyne kan ve oksijen sağlayan atardamarları patlatabilir veya bloke ederek inmeye neden olabilir. Ek olarak, hipertansiyon böbrek hasarına neden olarak böbrek yetmezliğine yol
açabilir.

Hipertansiyon Nasıl Geçer?

Hipertansiyonu azaltmak kalp krizi, felç ve böbrek hasarının yanı sıra diğer sağlık sorunlarını önler.

Tuz alımını azaltmak (günlük 5g’nin altına).
Daha fazla meyve ve sebze yemek.
Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak ve günlük hayatta aktif olmak.
Tütün kullanımından kaçınmak.
Alkol tüketimini azaltmak.
Doymuş yağlardan yüksek gıda alımını sınırlamak.
Diyette trans yağların ortadan kaldırılması/azaltılması.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu