Sağlıklı Yaşam

10 AĞIZ KANSERİNDEN 8’İNİN NEDENİ SİGARA

Sigara bağımlılığının akciğer kanseri, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı gibi birçok sağlık problemine sebep olduğu bilinmektedir. Peki sigaranın, ağız ve diş sağlığı üzerine ciddi sorunlara yol açtığını biliyor musunuz?

Tütün kullanımı, diş eti hastalıkları ve ağız kanseri de dahil olmak üzere ciddi ağız sağlığı sorunlarına yol açmaktadır. Sigaranın içindeki zararlı kimyasallar ilk olarak ağız ve gırtlaktan geçerek akciğerlerinize ulaşır, zamanla ağız boşluğunda değişimlere sebep olarak ağız kanserine neden olmaktadır. Kaliforniya Üniversite’sinde yapılan bir araştırmaya göre, her 10 ağız kanseri hastasının 8’i sigara içmektedir.

Ağız, dudak, dil ve gırtlak kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 90’ı tütün kullanmaktadır. Kullanılan tütün miktarı ve kullanım süresine bağlı olarak kansere yakalanma riski 6 kat daha fazladır. Bunların yanı sıra, en yaygın ağız diş sağlığı sorunları arasında yaşam kalitesinin düşmesi, kötü nefes ve ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları ağızda doku bozuklukları gibi birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. Ayrıca sigara içmek tat ve koku almanızı engeller ve vücudunuzun bağışıklık sistemini de etkileyerek oluşan hastalıkların tedavisini zorlaştırır.

AĞIZ SAĞLIĞI İÇİN HİÇBİR TÜTÜN ÜRÜNÜ GÜVENLİ DEĞİLDİR!

İnsanlar çoğu zaman tütünün farklı biçimlerinin diğerlerinden daha “güvenli” olduğunu düşünmektedir. Dumansız tütün mamulleri örneğin; enfiye ve çiğneme tütünü de, tıpkı puro ve sigara gibi, ağız, gırtlak ve yemek borusu kanseri riskini artırmaktadır.

Dumansız tütün ürünleri, dişeti dokusunu tahriş ederek dişeti çekilmesine yol açar; bu durum da diş köklerini açığa çıkararak diş çürümesi riskini artırmaktadır. Açığa çıkan kökler sıcağa ve soğuğa karşı daha hassastır ve yiyip içmeyi de zorlaştırmaktadır. Dumansız tütünün tadını iyileştirmek için eklenen şeker de diş çürümesi riskini artırmaktadır.

Bireyler arasında kullanılan dumanlı ve dumansız tütün ürünleri sonraki kuşakların genel ve ağız sağlığını ciddi bir şekilde etkilemektedir. Tütün kaynaklı bu risklerin ortadan kaldırılabilmesi için DSÖ Ağız Sağlığı Programı ile sigara kullanımının bırakılması ve kontrol edilmesi amaçlanmaktadır. Program, planlama, takip etme ve değerlendirme temeli üzerine kurulup partner kurumlar ve Ulusal Kanser Kontrol Biriminin bir parçası olarak, ağız kanserlerinin önlemesine katkı sağlamaktadır.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PROBLEMLERİ ÖNLENEBİLİYOR

Tütün kullanımına bağlı ağız ve diş sağlığı problemleri önlenebilir hastalıklar arasındadır.Tütün kullanımını bıraktıktan 11 yıl sonra dişeti hastalığı görülme olasılığı, hiç tütün kullanmayanlarla aynı seviyeye yaklaşmaktadır. Sigarayı bıraktıktan kısa bir süre sonra nefesiniz daha ferah kokar, dişlerinizde oluşan lekeler azalarak; koku ve tat alma duyunuz daha iyi hale gelmektedir.

Sağlık Bakanlığının toplumu bilinçlendirmek, özellikle gençlerin sigaraya başlamasını önlemek ve tütün kullanımını bıraktırmaya yönelik hizmetleri bulunmaktadır. Sigara bağımlılığının tedavisi için Sağlık Bakanlığı bünyesindeki sigara bırakma poliklinikleri de destek sağlamaktadır. Bu polikliniklerde, tütün kullanıcıları yakından izlenmekte, motivasyonları arttırılarak psikiyatrik destek verilmektedir. Sigara bırakma poliklinikleri hakkında bilgi ve bırakma sürecinde destek almak için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu