Manşet HaberSağlıklı Yaşam

Şeker hastaları nasıl beslenmeli

Şeker hastaları nasıl beslenmeli

Şeker hastalığı nedir? Diğer adıyla diyabet, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun; eksikliği veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur. Peki şeker hastaları nasıl beslenmeli, şeker hastaları ne yemeli, şeker hastaları ne yememeli…

Beslenme şeker hastalarının yaşam kalitesini artırmak için çok önemlidir. Doğru bir beslenme şekline sahip olan hastalar şeker hastalığının neden olacağı rahatsızlıklara yakalanma riskini de azaltmış olurlar.

Şeker hastaları için sağlıklı beslenme ipuçları:

Öncelikle kan şekerinin kontrol altında tutulabilmesi için öğün sayısını artırmak gerekmektedir. Bunun için 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde bir beslenme planı yapılmalıdır. Ana öğünlerde kalsiyum kaynağı besinler; az yağlı yoğurt veya ayran gibi gıdalar şekeri dengelemek için çok tüketilmelidir.
Bu gıdalar kan şekerini dengeleyerek ani düşme veya yükselmeyi azaltacaktır.

Beslenme düzeninde mutlaka glisemik indeksi düşük olan besinler tüketilmelidir. Bunlar başlıca yulaf, arpa, bulgur, bakliyatlar, kepekli makarna, çavdar ekmeği, elma, portakal, süt, yoğurt ve dondurmadır. Beyaz ekmek tüketilmesi önerilmemektedir. Çünkü beyaz ekmeğin glisemik indeksi yüksektir. Onun yerine tam buğday ve çavdarlı ekmek tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Tüm ana öğünlerde salata ve tam buğday ekmeği tüketilebilir.

Margarin, tereyağı ve kızartılmış yemeklerden uzak durulmalı, zeytinyağı kullanılmalıdır. Yemekler kızartma yerine daha sağlıklı pişirme teknikleriyle ızgara, buğulama, haşlama gibi yöntemlerle pişirilmelidir. Paketli, kavrulmuş ve hazır gıdalar tüketilmemelidir.

Şeker hastaları için su tüketimi de çok önemlidir her gün 2-3 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir. Sularına tarçın ekleyerek tatlı ve şeker isteğini azaltabilirler. Ayrıca yoğurtlarına da tarçın ilave edebilirler.

Her gün en az 30 dakika düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır. Bu aktiviteler vücudunuzdaki fazla şekeri yakar böylelikle kan şekeriniz düşer ve dengelenir.

Şeker, şekerli yiyecekler, içecekler, kola, gazoz, limonata, meyveli şerbetler, sıcak çikolata, salep, boza, hazır meyve suları, meyve aromalı içecek tozları, alkollü içecekler; şarap, rakı, bira, viski, likör gibi ürünlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat, pekmez, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvi, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidrattır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir. Ayrıca diş çürüklüğü olmak üzere, şişmanlık, kalp hastalığı gibi bir çok sağlık sorununun oluşmasına neden olur.

Haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir. Balığın kırmızı ete göre yağ içeriği daha düşüktür. Pişirme yöntemi mutlaka ızgara olmalıdır.

Şeker hastalarının sağlığını tehdit eden bir unsur da kan şekerini hızla yükselten patates, havuç, pirinç gibi glisemik indeksi yüksek ürünler ve konserve, ev yapımı tuzlu salçalar, salamura gibi tuzlu besinlerdir bunlardan uzak durulması gerekmektedir.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu