GenelManşet HaberSağlıklı Yaşam

Vajinismus Nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Vajinismus vajinanın istemsiz olarak gerilmesidir. Kişiler bunu seksin başlangıcında, tampon takarken veya pelvik muayene sırasında yaşayabilirler. Vajinismus cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirmektedir. Tedavi edilmezse sonsuza kadar devam edebilecek bir rahatsızlıktır!

Vajinismus cinsel yaşamınızı ve partnerinizle olan ilişkilerinizi etkileyebilir. Her kadının başına gelebilecek cinsel işlev bozukluklarından biridir. Zihinsel sağlığınızı etkileyerek kaygının artmasına neden olabilir. Hamile kalmaya çalışıyorsanız,  gebe kalmayı zorlaştırabilir. Bazı insanların vajinismus olmasına neyin sebep olduğu bilinmiyor. Ayrıca bunu önlemenin bilinen bir yolu da yok gibi görünüyor.

Vajinismus Nedir?

Vajinismus olarak adlandırılan hastalık, istemsiz ve kontrolsüz vajinal bölge kaslarının ilişkiyi engelleyecek şekilde kasılmasıdır. Vajina girişindeki kasların istem dışı kasılması ile cinsel birleşmenin acılı veya imkânsız olmasıdır. Acı verici ve üzücü olabilir, ancak tedavi edilebilir.

Penetrasyon girişiminde bulunulduğunda, vajinal kaslarınız kendi kendine gerilir. Üzerinde hiçbir kontrolünüz yoktur. Bazen, daha önce ağrısız cinsel ilişkiden zevk almış olsanız bile olabilirsiniz. Önemli bir toplum sağlığı sorunudur ve her on çiftten birinde görülmektedir. Bu sorunu yaşayan pekçok kişi  bunun hakkında konuşmaktan çok utanabilir. Bu durum, toplumumuzda cinselliğin bastırılmasından ve konuşulması ayıp karşılanan bir durum olarak görülmesinden kaynaklanır.

Nedenleri:

Kadının ilk cinsel ilişkisi sırasında fazla acı çekmesi, kanama yaşaması, partneri tarafından ilişkiye zorlanması, tecavüze uğraması gibi durumlar ilerleyen süreçte vajinismusa neden olabilir. Bazen filmlerde izlenen tecavüz, doğum, doğum korkusu gibi benzeri sahneleri izlemek bile  vajinismus oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir.

Nedenleri her zaman net değildir, ancak neden olduğu düşünülen bazı durumlar şunlardır:

  • Vajinanızın çok küçük olmasından korkmak
  • Belki de geçmişteki cinsel istismar, tecavüz ya da travma nedeniyle seks korkusu ya da seks hakkında olumsuz duygular.
  • Cinsel birleşme denenirken kas spazmı oluşması
  • Hoş olmayan bir tıbbi muayene,
  • Jinekolog muayenesinden korku veya rahatsızlık duyulması,
  • Seksin utanç verici veya yanlış olduğuna inanmak
  • Pamukçuk gibi ağrılı bir tıbbi durum,kronik ağrı sendromları, endometriozis
  • Anksiyete bozuklukları.
  • Kızlık zarının normalden kalın ve sert olması.

Kimler vajinismus olabilir?

Semptomları, bir kadının ilk kez cinsel ilişkiye girdiği ergenlik yıllarının sonlarında veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilir. Bu durum, ilk kez bir tampon yerleştirmeye çalıştığında veya bir  jinekolojik muayenede  ortaya çıkabilir . Vajinal penetrasyon olduğunda spazmlar veya rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Seks veya pelvik muayeneler gibi yalnızca belirli zamanlarda da olabilir.

Doktora ne zaman gitmeliyim?

Cinsel ilişkide yaşanan sorunların vajinismustan kaynaklı olup olmadığını belirlemek için kişinin jinekolog muayenesine gitmesi gerekir. Aşağıdaki durumlarda doktoragitmelisiniz:

  • Genital tahriş veya kaşıntı.
  • Ağrılı ilişki.
  • Ağrılı idrara çıkma.
  • Olağandışı veya kötü kokulu vajinal akıntı .
  • Vajinal kızarıklık, ağrı veya şişlik.

İlişkiyi rahatsız eden veya imkansız hale getiren kas spazmları veya ağrı yaşarsanız, sağlık uzmanınızla konuşmaktan utanmayın.

Vajinismusun tedavisi

Tedavisi, ona neyin sebep olduğuna bağlıdır. Hastalığın herhangi bir tıbbi nedenini belirlemek ve tedavi etmek için doktor muayenesi önemlidir. Terapiler arasında pelvik taban fizyoterapisi, gevşeme becerileri, danışmanlık ve Botox enjeksiyonları yer alır. Vajinismus için uygulanan tedavi yöntemleri vajinanın istem dışı kasılmasını önleyici, kasların esnekliğini sağlayıcı fiziksel uygulamalardır. Terapi süresi hastanın durumuna bağlıdır. İstek ve motivasyonu yüksek olan hastalar genellikle çok kısa sürede iyileşirler.

Hatalı tedaviler, uzun tedavi süreçleri, cerrahi işlemler hastanın gözünü korkutur, tedaviye inancını kaybettirir. Sonrasındaki tedavi aşamasını da zorlaştırır. Bu nedenle vajinismus tedavisine başlamadan önce çok iyi araştırma yapılmalıdır. Hastalığı olan birçok kişi, tedaviden sonra artık bu sorunu yaşamamaktadır. Ancak başarılı tedavi zaman alır, bu nedenle sabırlı olmanız gerekir. Vajinismusu tetiklemeyen başka şeyler yaparak tatmin edici ve zevkli cinsel etkileşimler yaşamanın mümkün olduğunu unutmayın.

Bu hastalık sadece kadının sorunu değildir, çiftin ortak sorunudur ve paylaşılan bir rahatsızlıktır. Bu sebeple vajinismus tedavisi aşamasında çiftin birlikte sorumluluk alması gerekmektedir.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu