Sağlıklı Yaşam

Bel Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Bel ağrısının nedenleri ve tedavisi nedir?Ağrıma, acıma, yanma veya batma şeklinde keskin veya künt  karekterde  olabilir. Yeri bazı durumlarda noktasal olarak belirlenebilirken, bazı durumlarda yaygın tarzdadır ve yeri tam tespit edilemez.

Tanı ve Risk Faktörleri; bel ağrılarını, devamlılık gösterdiği süreye göre iki genel gruba ayırabiliriz. Ağrılar; Altı haftadan kısa süredir var olan bel ağrılarıdır. Ağrısı bir aktivite(ağır kaldırma) ya da travma(düşme, çarpma) sonrası başlayabileceği gibi belirgin bir neden olmadan da ortaya çıkabilir.

Dünyada yapılan araştırmalar insanların %80’inin hayatları boyunca en az bir kezbu sorunu yaşadıklarını ortaya koymuştur. En sık görülen ağrı tipi bel ağrısıdır. Bu durum, fiziksel aktivite( hareket, iş görme) ile artarken, dinlenme ile azalmaktadır. Mekanik bel ağrısı, genellikle bel bölgesi kasları, eklem bağları ve omurilik zarının aşırı zorlanması ya da sinirsel gerginlikler(stres) nedeniyle gelişir.

Bel ağrısı riskin en yüksek olduğu yaşlar 35-55 arasıdır. Hareketsiz, iş ve yaşam düzenine sahip olanlarda, uzun süre araç kullananlarda (şoförler), uzun süre ayakta duranlarda, pozisyon değiştirmeden uzun süre oturanlarda, ağır yük kaldıranlarda risk yüksektir. Sigara tüketimi bel ağrısı riskini artırır. Psikolojik streslilerin, işinden memnun olmayanların bel ağrısına yakalanma riski yüksektir. Boy, kilo, vücut yapısı ile bel ağrısı arasında kuvvetli bir ilişki yoktur. Bununla birlikte çok şişman ve uzun boylularda bel ağrısı riski daha yüksektir. Yüksek riskli sporlarla uğraşanlarda da bel ağrısı daha sık görülmektedir. Kronik Bel Ağrısı; üç aydan uzun süredir var olan bel ağrılarıdır. Bel ağrılarının %90’ı iki ile üç ay içinde iyileşmekle birlikte tekrarlar sıktır. Bel ağrılarının %10’u kronikleşir. Bel ağrısı 45 yaşın altındaki çalışanlarda en yaygın engellilik nedenidir. Bel rahatsızlıklarının nedeni nedir? Günlük yaşamda alacağımız bir takım önlemlerle bel ağrısı riskini azaltabiliriz.

Bel Ağrısı Nedenleri

Yaralanmalar, Bel fıtığı, Stres kırığı ve bel kayması, Lomber Dar kanal, Enfeksiyonlar, Tümörler, Belin zorlanması olarak sayabiliriz.

Bel ağrısına ne iyi gelir?

Kişinin işini ve kişisel yaşamını önemli ölçüde etkileyebilen yaygın bir sağlık sorunudur. Neyse ki, bel ağrısını hafifletmek için evde yapılabilecek birçok uygulama vardır.

Egzersiz, Sıcak ve Soğuk Uygulamalar, Germe Hareketleri yapılabilir.

Nasıl geçer?

Bel ağrısından kurtulmak için çeşitli tamamlayıcı tıp tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Bu amaçla kullanılan tedaviler şunları içerir:

Akupunktur: Son derece ince ve sterilize edilmiş iğneleri vücutta bulunan özel noktalara batırarak enerjinin serbest bırakılması prensibine dayanan bir tamamlayıcı tıp yöntemidir.

Spinal manipülasyon: Bu alanda eğitimli personel tarafından yapılan ve omurga hizalanmasını düzeltmek için doğrudan vücuda basınç uygulayarak yapılan bir uygulamadır.

Masaj: Ağrıyan kasları gevşetmek için fizyoterapist tarafından masaj uygulanabilir.

PRP: Kişinin kendi kanından elde edilen trombosit bakımından zengin kan ürünün tedavisi planlanan bölgeye enjekte edilmesi yoluyla uygulanır. Özellikle disk hastalığına bağlı bel ağrılarında etkili sonuçlar elde edilebilir. PRP enjeksiyonları, omurlar arasında bulunan disklerdeki hasarın iyileşmesini hızlandırır.

Proloterapi enjeksiyonları: Proloterapi dekstroz ya da benzeri bir tahriş edici ajan enjekte edilerek vücudun doğal mekanizmaları yoluyla hücre büyümesini ve doku iyileşmesini hızlandırmayı hedefleyen bir tamamlayıcı tıp yöntemidir. Enjeksiyonların etkisini en üst düzeye çıkarmak için proloterapi sıklıkla spinal manipülasyon, egzersiz ve kortikosteroid enjeksiyonları gibi diğer yöntemlerle kombine edilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu