Manşet HaberSağlıklı Yaşam

Bu hastalıklarınız varsa erken emekli olabilirsiniz!

Emekliliğe ilişkin en çok  merak edilen konulardan biri, sağlığını yitirenlerin erken emekli olup olamayacağı ve malulen emekli olma şartları, malulen emeklilik ne demek, malulen emeklilik nasıl olur, malulen emekli hastalıkları gibi konuları sizler için araştırdık.

Sağlık nedeniyle erken emekli olmak; hem engelli hem de hastalık sebebiyle iş gücü kaybına uğramış milyonlarca kişi var. Bu durumda olan kişiler düşük primle emekli olabiliyor. İşte buna ‘malulen (sağlık sebebiyle) emeklilik’ deniyor.

Malulen emekli olma şartları

– Malulen emekliliğin ilk ve en önemli şartı, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu. Bu raporu elde etmek için kişilerin bulundukları il veya ilçedeki SGK merkezlerine başvurmaları ve yetkili hastanelere sevk edilmeleri gerekiyor. Yani SGK’nın sevki şart. Her engelli, malul sayılmıyor, malul sayılabilmesi için iş gücü kaybının yüzde 60 ve yukarı olması gerekiyor.

– Bir de malulen emekli olabilmek için çalışma gücü kaybında dikkate alınan rahatsızlıkların ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra başlamış olması gerekiyor. Kişi, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu belgelese bile, en az 1800 gün prim ödemesi lazım. Malul kişinin en az 10 yıl sigortalı olması da aranan diğer bir şart.

– Malul kişi sürekli bakımına muhtaç durumda ise 10 yıldır sigortalı olma şartına tabi olmaksızın malullük aylığı alabilir. Ancak sağlık kurulu raporunda bu yönde bir ibare bulunmuyorsa, bu durumda sigortalının malul sayılabilmesi için 5 yıl ödenmiş priminin olması ve en az 10 yıldır sigortalı olması gerekir.

Kanser hastalarına 18 ay malullük maaşı

– Malulen emeklilik şartlarında yapılan değişikliklerle kanser hastalarına 18 ay malullük maaşı ödeniyor. Hastalığına göre süre 24 aya kadar çıkıyor. Malullük aylığı almak için gerekli tüm şartları yerine getiren kanser hastalarına, (kanser türüne göre değişmekle birlikte) teşhisten itibaren 1 yıl içinde başvurmaları şartıyla sağlık kurulu raporu aranmadan malullük aylığı bağlanıyor. 18 ay sonra duruma göre aylık alıp almayacağına karar veriliyor.

– Malulen emeklilik işlemleri 5-6 ay gibi bir süreyi bulabiliyor. Bu süre içinde malul vefat ederse mirasçısı hakediş tarihinden itibaren parayı alabiliyor. Mirasçıya ödeme, vefat eden malulle ilgili rapor çıktıktan sonra yapılıyor. Bağkurlu’ların malul aylığı bağlatabilmesi için SGK’ya prim borcunun bulunmaması gerekiyor.

– Böbrek, karaciğer, akciğer, kalp gibi organ nakli olanlar da malul sayılıyor. SGK, hangi organ nakli veya sağlık sorunu sonucunda malul olunacağını tahmin edebiliyor. Bu nedenle malulen emekli olan kişiye ‘2 yıl sonra muayeneye gel’ diyebiliyor. Bu muayene iş gücü kaybı yüzde 60’ın altında tespit edilirse maaş kesiliyor.

Hangi Hastalıklar Sebebi ile Malulen Emekli Olunabilir?

–Kemik iliği nakli hariç tüm organ nakli,

–Kanser, Kronik böbrek yetmezliği,

–Ağır elektrolit bozuklukları, Otizm,

–MS, Parkinson, Alzheimer, Demans,

–Sara, Astım, KOAH,

–Uyku bozuklukları, Sindirim sistemi kanamaları,

–Ülseratif kolit, Kaşeksi, Kronik pankreatit,

–Kişinin çalışmasına olanak vermeyen genetik hastalıklar,

–Yardım olmaksızın yürüyememe,

–Travma sonrası stres ve obsesif-kompulsif bozuklukları,

–Şeker hastalığı sonucu kişinin, en az 3 organının orta ve ileri düzeyde bozulması (Gözlerin kör olması, ayak veya kolların şeker hastalığından kaynaklı kesilmesi, böbrek yetmezliğine sebep olması. Bir kişinin yukarıdaki 3 organının şeker hastalığı yüzünden zarar görmüş olması için en az 15-20 yıllık şeker hastası olması gerekir)

 

 

Sağlık Web Haber

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu