Sağlıklı Yaşam

Çocuğunuzun iştahını arttırmak için neler yapabilirsiniz?

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Birçok anne çocuğunun iştahsız olduğundan şikayetçidir. Peki gerçekten çocuğunuz yeteri kadar yemiyor mu? Bunun değerlendirmesini yaşına göre olması gereken boy uzunluğu veya ağırlık değeri ya da boyuna göre olması gereken ağırlık değerleri gibi parametreler kullanarak hesaplayabiliriz. Yaşıtlarına göre az yiyor, komşunun çocuğu çok iştahlı, benim çocuğum hiçbir şey yemiyor gibi düşüncelerle endişeye düşmemeliyiz. Eğer bu değerlere göre çocuğunuzda düşüklükler varsa bunun sebebi araştırılmalıdır. Yüksek ateş, solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, mide bulantısı, kusma, ishal gibi sindirim sorunları iştahsızlığa neden olabilir. Emilim bozukluğu, besin intoleransı gibi sorunlar varsa tüketimine rağmen gelişiminde gerilikler görülebilir. Bunların yanı sıra psikolojik olarak etki altında kaldığı olaylar iştahını etkiliyor olabilir. Kıskançlık, aile içi şiddet, ilgisizlik başlıca sebeplerdendir.

Çocuğunuzun iştahını arttırmak için neler yapabilirsiniz?

Çocukların damak tatlarının gelişmesi anne karnında başlamaktadır. Bu yüzden gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir.

6.ayın sonunda bebeğinize ek besinlere başlamalısınız. Bulamaç haline getirilen karışım besinler yerine tek tek her besin denenmelidir. Böylelikle tatların birbirine karışması engellenmiş olur. Besin bir kez denendikten sonra reddedildiyse vazgeçilmemeli, tekrar tekrar denenmelidir.

Mama sandalyesinde oturmaya başladığından itibaren çocuğunuz sofrada yerini almalıdır. Küçüklükten itibaren belirli saatlerde toplu halde yemek yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Yemek yemesi için televizyon karşında oturtulup çizgi film veya reklamlarla oyalama yöntemi oldukça yanlıştır.

Çocukların dikkati çabuk dağılmaktadır. Yemek yemesi için tabak elinizde arkasında dolaşmak da yapılan diğer bir yanlış yöntemdir. Yemek sofrada yenmelidir. Birkaç kez sofraya dönmesi için uyarı yapılmalıdır. Ancak bu ısrar şeklinde olmamalıdır. Eğer alışkanlığı sürdürürse yemekler kaldırılmalı, diğer öğüne kadar başka bir yemek verilmemelidir.

Sevmediği yemek yerine alternatifler üretilmemelidir. Sebze yemeği tüketmiyor diye pilav veya patates kızartması sunulmamalıdır. Bir hafta boyunca başka alternatif sunulmamalı az da olsa o yemekten tatması sağlanmalıdır.

Etkin ResimYemek öncesi abur cubur tüketmesi engellenmelidir. Yemek saatinde aç olmalıdır.

Ödüllendirmek başta etkili bir yol olsa da sonradan problemlere sebep olabilir. İstekler git gide artabilir. Yaşamak için yemek yemenin gerekli olduğu bilinci çocuğa aşılanmalıdır.

Yiyecekleri çocuklarla beraber hazırlamak başka bir alternatiftir. Sağlıklı, renkli, şekilli tabaklar hazırlamak çocuğun iştahını arttırabilir. Çocuğunuzla sofra kurarak, yemek hazırlayarak birlikte vakit geçirmeniz, ona sorumluluk vermeniz kendisine olan güvenini de arttıracaktır.

Bütün bu yapılacakların içinde en önemli faktör anne ve babanın davranışlarıdır. Çocuk, aile bireylerini örnek almaktadır. Sebze yemeyen bir anne ve babanın çocuğundan sebze yemesini beklemek komik olacaktır. Çocuklar gördüğünü taklit etmektedir. O yüzden aile fertleri de yeterli ve dengeli beslenmelidir. Hazır gıdalardan, abur cuburdan kaçınmalıdır. Tabağını alıp televizyon karşısına geçerek yemeğini yememelidir. Çocuğunuz sizin küçük bir parçanızdır. Onun sağlığı için ilk örneği olan anne-babalara çok büyük görev düşmektedir.

Diyetisyen Gülcan BAYSAL

Kaynak: http://www.mediyasam.com/index.php?option=com_content&task=view&id=99&Itemid=1

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu