Çocuklarda Okul Korkusu
Okulların açılmasına ve ilk ders zilinin çalmasına çok az bir zaman kala, okula ilk kez başlayacak olan çocuklarımızın birçoğunun içinde tuhaf bir heyecan ve gerginlik olduğu bir gerçektir. Kimisi okula başlayacağı için mutlu olsa da kimisi de okula gitmek istemeyecek ve hatta korkacaktır. Peki çocuklar neden okuldan korkarlar? Aslında düşündüğümüz zaman çocuk ilk kez ailesinin yanından ayrılacağı, çok sevdiği oyunlardan kopacağı ve tanımadığı birçok insanın bulunduğu bir ortamda tek başına kalacağı için korkmakta haklıdır. Tüm bu sebeplerden dolayı okul korkusu veya okul fobisi olan bir çocuğun, bu durumdan tek başına kurtulması veya durumu tek başına atlatması gerçekten zor olabilir. Bu nedenle eğer gerekirse bir uzmandan yardım almakta fayda vardır.
Eğer çocuğunuz okuldan korkuyorsa ve okula gitmek istemiyorsa, bunun sonuçları hem kendisine hem de size ciddi bir şekilde yansıyacaktır. Çünkü okula korkarak ve istemeyerek giden bir öğrencinin herhangi bir şekilde derslerde verimli olma veya dersi tam anlamıyla dinleyerek öğrenme şansı yoktur. Bu yüzden daha okula ilk başladığı ve okuma yazmayı öğreneceği dönemlerde yaşadığı korku ve sıkıntılar yüzünden okuldan, derslerden, arkadaşlarından hatta ailesinden bile soğuyabilir. Basit önlemler alınarak önüne geçilebilecek olan çocuklarda okul korkusu, bazen aylarca sürebilmektedir.
Çocuğun Okul Korkusu Nasıl Yenilir?
Çocuklar neden okul korkusu yaşar? Okul fobisi ne kadar sürer? Anne ve babanın okulda çocukların yanında beklemesi doğru mudur? Çocuğun okul korkusunu yenmesi için yapılması gerekenler nelerdir? Okul korkusunun başlıca nedenleri nelerdir? gibi birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bu yazımızda, bizler için en değerli varlıklardan biri olan çocuklarımızın okul korkusu veya başka bir deyişle okul fobisi hakkında her şeyi ele almaya çalışacağız.
Okul Korkusunda Ne Yapılmalı
Çocukların okula alışma sürecinde en çok dikkat ettikleri şeylerden birisi, okulun ilk gün öğretmenleri ve velileri arasındaki tanışma ortamıdır. Çocuklar bu tanışma anını gözlemlerler ve çoğu zaman yaşanan bu anlara göre öğretmenlerine karşı tavır alırlar. Bu nedenle öğretmen ve ebeveynler arasında samimi ve sıcak bir ilişki kurulması, çocukların içerisinde bulunduğu durumu çok daha kolay atlatmaları konusunda inanılmaz yardımcı olacaktır. Çünkü çocuklar her günü birlikte geçirecekleri öğretmenlerine güvenmek isterler.
Ebeveynlerin okulun ilk günlerinde yaptıkları en büyük yanlışlardan bir tanesi, günün tamamını çocuklarının yanında geçirmeleridir. Bu şekilde davranan veliler, çocuklarının okula alışmasının ve öğretmenlerine güvenmesinin önüne geçmiş olurlar. Çocuğu olabildiğince yalnız bırakarak, içerisinde yer aldığı ortama alışması ve öğretmenine güvenmesi için şans verilmelidir. Çünkü çocuklar kendileri için özel alan olan evlerinin havasından kurtularak, kuralların hakim olduğu kurumsal alanlarda yaşamak istemezler. Kurallar ve sınırlar onların şimdiye kadar alıştıkları düzen içerisinde bu kadar sıkı bir şekilde yer almıyordur ve bu duruma alışmak onlar için zor olabilir. Velilerin sürekli çocuklarının yakınlarında olması da alışma sürecinin daha zor geçmesine ve daha uzun sürmesine neden olur.
Çocukların bu geçiş dönemini atlatabilmeleri için bir yetişkinin desteğine ihtiyaçları olduğu bir gerçektir ama bu yetişkin içinde bulunduğu ortamda kendisine en yakın olan öğretmeni olmalıdır. İhtiyacı olan desteği öğretmeninden gören çocuklar çok daha kısa bir sürede okul korkusunu üzerlerinden atabilmektedirler. Anne veya babasının yanında olması durumunda çocuklar ihtiyacı olan yardımı anne ve babasından talep edeceği için öğretmenine güven duymak konusunda zaman kaybı yaşayacaktır. Bu nedenle anne ve babaların okulların ilk günlerinde çocuklarının yanında olmaması gerekmektedir.
Anne ve babalar mümkün olduğunca çocuklarını okulda bırakmalı ve vedalaşma faslını olabildiğince kısa kesmeye özen göstermelidir. Ayrıca çocuk akşam eve geldiği zaman hiçbir şekilde yaşadığı ve hissettiği duygular reddedilmemelidir. “Neden korkuyorsun?”, “Okul korkunç bir yer değildir.” gibi cümleler yerine “Okula gittiğin zaman korkuyor olmanı anlıyoruz ama alışmak için biraz daha zamana ihtiyacın var ve göreceksin hepsi geçecek.” tarzı bir cümle kurmak çocuk için çok daha rahatlatıcı olacaktır.
Çocuklarınızın okul korkusu yaklaşık 30 gün boyunca devam edebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız merak etmeyin çünkü bu gayet normal bir durumdur ve her çocuk böyle bir dönemden geçebilir. Eğer siz bu konuda kaygılı olursanız, emin olun ki kaygılarınız çocuklarınıza da yansıyacaktır ve okul korkularını atlatmaları çok daha zor olacaktır.