KoronavirüsÖzel Haber

Covid-19 geçiren kişilerde bağışıklık süresi 8 ay

Covid-19 geçiren kişilerde bağışıklık süresi 8 ay.. Araştırmalar, COVID-19’dan iyileşenler için virüse karşı bağışıklığın en az 8 ay ve belki de daha uzun sürebildiğini ortaya koydu. Bağışıklık, COVID-19’u geçirdikten sonra veya COVID-19 aşısı yaptırdıktan sonra doğal olarak ortaya çıkabilmektedir. COVID-19’u geçirdikten veya aşıyı yaptırdıktan sonra bağışıklığın süresi bilinmediği için uzmanlar fiziksel veya sosyal mesafeyi uygulamanın ve ayrıca maske takmanın devam etmesi gerektiğinin üzerinde durmaktadır.  Kişi, ister COVID-19’dan kurtulmuş olsun, ister aşıyı yaptırmış olsun veya yaptırmamış olsun kurallara riayet edip kendisinin koruması gerektiği Dünya Sağlık Örgütü tarafından da çok kez belirtilmiştir. Bağışıklık konusunda ilk olarak bunun ne anlama gelindiğinin tam olarak bilinmesi gerekmektedir. İki tür bağışıklık vardır: doğal ve aşı kaynaklı. COVID-19 geliştikten sonra doğal bağışıklık nasıl çalışır? Bir kişi bir virüsü aldıktan sonra, bağışıklık sistemi bunun bir geçmişini tutmaktadır.

COVİD-19’A KARŞI NASIL BAĞIŞIKLIK KAZANILIR?

Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde güvenilir kaynaklar “Vücutta dolaşan bağışıklık hücreleri ve proteinler, tekrar karşılaşılırsa patojeni tanıyıp öldürebilir, bu da hastalığa karşı koruma sağlar ve hastalığın şiddetini azaltır.” Şeklinde açıklamaları belirtmişlerdir. Bağışıklık korumasının bileşenleri şunları içerir: Kanda dolaşan ve virüs gibi yabancı maddeleri tanıyan ve onları etkisiz hale getiren proteinler olan antikorlar. Yardımcı T hücreleri, patojenleri tanımaya yardımcı olur. Katil T hücreleri patojenleri öldürür. B hücreleri, vücudun ihtiyaç duyduğu anda yeni antikorlar üretir. COVID-19’dan iyileşen kişilerin bu dört bileşenin hepsine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, bunun bağışıklık tepkisi için ne anlama geldiği ve bağışıklığın ne kadar sürdüğü ile ilgili ayrıntılar ise net değildir.

YURTDIŞINDA YAPILAN ARAŞTIRMALAR BAĞIŞIKLIĞIN 8 AY SÜRDÜĞÜNÜ GÖSTERDİ

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde immünoloji alanında kıdemli bir doktora sonrası araştırmacı olan PhD Lauren Rodda’ya göre, henüz yeterince çalışma yapılmadığı için insanların yeniden enfeksiyona karşı bağışık olup olmadıklarını kesin olarak bilinmemektedir. Rodda Healthline dergisine verdiği demeçte, “Bu, önemli sayıda insanın yeniden maruz kalmasının izlenmesini ve hastalanıp hastalanmadıklarının belirlenmesini gerektirecektir” demiştir. Bu alandaki bilgi, yeni çalışmalar yapıldıkça artmaya devam edecektir. Son zamanlarda, Science dergisinde yayınlanan bir araştırma, bağışıklığın 8 aya kadar sürebileceğini ortaya koymuştur.  Çalışmayı yürüten Kaliforniya’daki La Jolla İmmünoloji Enstitüsü’nde profesör olan Dr. Shane Crotty’ye göre, SARS-CoV-2’ye maruz kalmış yaklaşık 200 kişide bağışıklık belleğinin dört bileşeni de ölçülmüştür. Araştırmacılar, dört faktörün virüs bulaşmasından sonra en az 8 ay sürdüğünü bulmuşlardır.  Bu araştırma son derece önemlidir çünkü vücudun SARS-CoV-2’yi “hatırlayabildiğini” göstermektedir. Virüsle tekrar karşılaşırsa, bellek B hücreleri hızla harekete geçebilir ve onunla savaşmak için antikorlar üretebilir. Covid-19 geçiren kişilerde bağışıklık süresi 8 ay..

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu