COVID-19’u geçirenler yinede aşı yaptırmalı mı?
Koronavirüs aşısı, önümüzdeki günlerde aşamalar halinde uygulanmaya başlayacak. Bu süreçte koronavirüs geçirenler aşı olmalı mı sorusu kafaları kurcalıyor. İşte bu sorunun cevabı yazımızda…
Herhangi bir risk bulunmuyor
Uzmanlara göre hastalığı atlatanların aşı olması gerekmiyor. Hastalığı geçirdiğini bilmeden aşı olanlar için ise herhangi bir risk bulunmuyor.
Bilim insanları salgını durdurmak için dünyanın dört bir yanında aşı çalışmalarını tamamladı ve bazı aşılar kullanılmaya hazır hale geldi. Türkiye’de de önümüzdeki günlerde aşılamalar başlayacak.
Sağlık Bakanlığının planlaması doğrultusunda risk faktörleri göz önüne alınarak, aşamalar halinde aşılama yapılacak. COVID-19’u atlatanların yinede aşı yaptırması gerekli mi sorusuna uzmanların cevabı “Hastalığı geçirenlerin tekrar aşılanmasına gerek yok” nedeni ise:
“Antikor seviyesi düşse de bu hastalık tekrar geçirilecek diye bir şeyi söylemek mümkün değil. En güçlü bağışıklık hastalığı geçirerek oluşuyor. Dolayısıyla antikorlar düştüğü için vatandaşlarımızı aşılamamız gerektiği konusunda şu anda elimizde bilimsel bir veri yok. Bu aşıları yaptıktan sonra bir yıl COVID-19 virüsü, influenza gibi dolaşımda kalacaktır. Tekrar düşük bir volümde de olsa dolaşırken aşılı olan insanlarda hastalık olacak mı olamayacak mı? Olursa ne düzeyde seyredecek? Daha mı hafif geçirecekler? Bunların hepsini göreceğiz. Şu anda bunların hepsi teorik, kanıtlanmış değil.”
Hiç belirti göstermeden koronavirüsü asemptomatik olarak atlatanların aşı yaptırmasının herhangi bir zararı var mı?
“Hastalık geçiren kişiler aşı olursa bir zararı olmaz. Bu, kızamık hastalığını geçiren birine kızamık aşısı yapmak gibi bir şey. Herhangi bir zararı yoktur. Hastalığı geçirip geçiremediğinden emin olmayanlar aşı yaptırmalıdır. Toplumda bu kadar yaygın ve kliniği bu kadar çeşitli olan bir hastalıkta, bu tür vakalar da denk gelecektir. Bunlara aşı yapmanın ilave bir riski yoktur. Sadece aşı, virüs vücutta çoğaldıktan sonra yani tam hastalanmak üzereyken yapıldığı ve kuluçka süresi kısa olduğu için etkili olmaz. Ama bir zararı da dokunmaz.”
Bilim insanları önümüzdeki süreçte aşılama yapıldıktan sonra rehavete kapılmamak gerektiğini vurguluyor. Aşı yaptıranların en az bir ay boyunca kendilerini koruması gerektiği söyleniyor. Aşı yapıldıktan sonra, aşının koruyuculuk için antikor oluşturma süresi ortalama 10 gün. İkinci doz 14’üncü gün yapılacak. Bu süreçte daha hızlı bir şekilde antikor oluşuyor. 28 gün sonra ideal düzeydeki antikor seviyesine ulaşılacak. O süre içerisinde aşılanan kişi virüsü ne kadar erken alırsa, hasta olma ihtimali o kadar yüksek oluyor. Dolayısıyla aşı olduğu zaman en az 28 gün kendini koruması, maske ve mesafeye dikkat etmesi, kalabalık ve riskli yerlerden uzak durması gerekiyor. Çünkü toplum içinde dolaşırken kimin aşılı kimin aşılı olmadığını bilemeyiz.