GenelManşet HaberSağlıklı Yaşam

Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?

Doğum kontrol yöntemleri nelerdir? Doğum kontrolü istenmeyen gebelikleri önlemek ve aile planlaması yapmak için uygulanan yöntemlere denir. Hem erkeklerin hem de kadınların uygulayabileceği çok sayıda doğum kontrol yöntemi bulunur.

Doğum kontrol yöntemleri hiç hamile kalmamak, kürtaj yaptırmak zorunda olmamak için veya çocuklar arasında ara vermek için kullanılır.

Kadınlar etkili ve güvenilir bir doğum kontrolü için çok sayıda alternatife sahiptir. Gebelikten korunmak için size ve eşinize en uygun korunma yöntemlerinden birini seçebilirsiniz. Hem erkek hem de kadın doğum kontrol yöntemlerine yönelik farklı uygulamalar tercih edebilir.

En sık kullanılan doğum kontrol yöntemleri şu şekildedir;

Takvim yönetimi

Ritim yöntemi adıyla da bilinen takvim yönetimi doğal bir doğum kontrol seçeneğidir. Kadınlar yumurtalama döneminde ilişkiye girmezse doğum kontrolü sağlanabilir. Bu yöntem regl döngüsünü takip edilerek yapılabilir. Takvim yöntemi ile gebelikten korunmayı tercih eden kadınlarda başarı oranı %76 ile %88 arasında değişecektir.

Geri Çekilme Yöntemi

En eski ve geleneksel doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Ancak güvenilirliği çok düşüktür. Geri çekilme yönteminde erkek boşalmadan önce vajinadan çıkar ve dışarı boşalır. Ancak erkek boşalmadan önce, zevk sıvısında sperm olabilir. Ya da erkek vajina dışına boşalsa bile, vajinaya yakın bölgedeki spermler hareket ederek vajene ulaşabilir.

Spiral

Spiral en etkili ve uzun vadeli, doğum kontrol yöntemlerinden biridir. 1-2 cm büyüklüğünde T şeklindeki küçük ve esnek bir plastik parçanın rahim içine yerleştirilmesiyle uygulanır. Bakır ve hormonlu olmak üzere iki çeşidi bulunan spiraller hamileliği engellemek için sperm hücrelerinin yolunu değiştirir. Basit bir
cerrahi işlemle yerleştirilen spiraller 3 ila 12 yıla kadar koruma sağlar.

Doğum Kontrol Hapı

Doğum kontrol yöntemleri içerisinde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Hormon dengesini düzenleyeyerek, kadının yumurtlamasını engeller. Bu durumda spermin dölleyeceği yumurta oluşumu sağlanmadığı için, hamilelik gerçekleşmez. Haplar düzenli kullanılırsa hamilelikten korunma %99’a kadar etkili olur.

İğne yöntemi

Aylık yada üç aylık iğneler ile korunma sağlanır, başarı oranı 97% dir. 3 aylık yapılan iğneler adet düzensizliği ve kıllanma artışına neden olabilir.

Kadın kondomu

Kadın tarafından giyilen kadın kondomu, spermin vücuduna girmesini engeller. Cinsel ilişkiden sekiz saat öncesine kadar yerleştrilebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.

Tüp ligasyonu

Tüp bağlatma adıyla da kullanılan bu yöntem gebeliği kalıcı olarak engeller. Güvenli ve etkili bir cerrahi doğum kontrol yöntemidir. Operasyon sırasında fallop tüpleri bloke edilir. Yumurtlama döneminde tüplerde döllenme oluşmadığı için gebelik önlenmiş olur. Uygulanan doğum kontrol yöntemlerinde tercih edilecek en son yöntem   tüp bağlatma yöntemi olmalıdır. Çünkü bu yöntem ömür boyu koruma ve %99’a kadar çıkan başarı oranıyla diğer yöntemlere bağımlılığı ortadan kaldırır. İleride çocuk sahibi olmayı düşünen bireyler için uygun bir yöntem değildir. Çünkü doğurganlığı bitiren bir yöntemdir.

Vazektomi (Erkekte Tüplerin Bağlanması)

Vazektomi, lokal anestezi altında skrotumdan küçük bir kesi ile yapılan kolay bir ameliyattır. Spermlerin geldiği kanal olan vaz deferens ameliyatla bağlanır. Vazektomi ameliyatı sonrası ilk 3 ay gebelik olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası ilk 3 ay başka bir yöntemle de korunulmalıdır. 3 aydan sonra vazektominin hamilelikten koruyuculuğu %100’e yakındır.

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu