Kimdir?

Dr. Cihangir Çakıcı

Tüp Bebek ve Kadın Hastalıkları Tedavisi

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Doç. Dr. Cihangir ÇAKICI , 1983 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.1983-1985 yıllarında Gazi Üniversitesi Mediko Sosyal Bölümünde pratisyen hekim olarak çalıştı.1985-1990 yıllarında aynı Üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde ihtisasını yaptı.

Doç. Dr. Cihangir Çakıcı 1990-1991 yıllarında GATA’da hekim olarak askerlik görevini yaptı. 1991-1996 yıllarında Sağlık Bakanlığı Ankara Hastanesinde Kadın Doğum Uzmanı olarak çalıştı. 1995 yılında Doçent oldu. 1996-1999 yıllarında Bayındır Hastanesi Kadın Doğum ve Tüp Bebek Ünitesinde Direktör olarak görev yaptı.

1990 yılında Ankara’da Meşrutiyet Caddesinde muayenehanesini açtı. Muayenehane hekimliğini yaparken aynı zamanda Sevgi Millennium Hastanesinde çalıştı. 2008 yılında Ankalife Tüp Bebek merkezini kurdu. 2012 yılında muayenehanesini Tepe Prime İş Merkezi’ne taşıdı. Şu anda aynı adreste hastalarını kabul etmektedir.

Doç. Dr. Cihangir Çakıcı Hakkında Haberler

Doç. Dr. Cihangir Çakıcı, yıllar önce yaptığı çalışmalarla kısırlık tedavisinde Türkiye’de öncü oldu. Kadınları umutsuzluğa düşüren bazı doktorların aksine pozitif enerjisi ve başarılı tedavi yöntemleriyle bebek sahibi olmak isteyen ailelerinin tercih ettiği Doç. Dr. Cihangir Çakıcı tüp bebek ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.
Dünyanın dört bir yanından bebek sahibi olmak isteyen aileleri mutlu sona ulaştıran Doç. Dr. Çakıcı, tedavinin sırrının başarıya inanmamak ve pozitif enerji olduğunu söyledi. Hacettepe Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 22 yıl boyunca kadın doğum ve tüp bebek alanında başarılı çalışmalara imza atan ilkleri gerçekleştiren Doç. Dr. Çakıcı., “Tüp bebek stesli ve yıpratıcı bir süreç. Türk hekimler bu alanda dünyada önde geliyor bu gurur verici. 4 binden fazla aile tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi oldu. Çocuk sahibi olman imkânsız denilerek umutları kırılan birçok kadın anne oldu. Bu çok farklı ve güzel bir duygu” dedi.

Her hastaya tüp bebek tedavisi uygulamadıklarını söyleyen Doktor Çakıcı, “Bebek sahibi olamayan her hastaya tüp bebek yapmıyoruz kimisi ilaç tedavisi kimisi de aşılama yöntemi ile çocuk sahibi oluyor. Tüp bebek başarı oranı yaşa ve kişiye göre değişiyor. 20-25 günlük bir süreçte tedavi oluyor. 15. denemesinde hamile kalan hastalarım var. Tüp bebek tedavisinde eşler birlikte gelmeli. Süreç yıpratıcı olduğu için birbirlerine destek olmalılar. Sorun sadece kadın ya da erkekte olmayabilir bebek sahibi olmak için anne-baba faktörü yarı yarıya etkilidir” diye konuştu.

Tüp Bebekte Hangi Tedavi Yöntemleri Uygulanmaktadır?

VF (In-vitro Fertilization):
Bu tedavi başlangıçtan bu yana kullanılan bir yöntemdir. Toplanan yumurtalar özel yöntemlerle hazırlanmış belli sayıdaki sperm hücresi ile özel kültür sıvıları içinde bir araya konularak anne vücut ortamına benzeyen cihazlarda bekletilerek döllenme işlemi gözlenmektedir.

ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection):
Çocuk sahibi olma şansı olamayan birçok infertil çifte oldukça yüksek gebelik şansı sağlayan bu yöntemde, özel bir mikroskop ve mikromanipulator denilen aletler yardımı ile çok ince bir iğne içine alınan tek bir sperm hücresi (erkek üreme hücresi) yumurtanın direkt olarak içine enjekte edilir.
Böylece sperm sayısı çok düşük, sperm hareketleri yetersiz, sperm şekli bozuk olan infertil erkekler çocuk sahibi alabilme şansını yakalamaktır. Sperm analizinde hiç sperm hücresi olmayan erkekler de eğer testislerinde (yumurtalık) cerrahi girişimle (TESE) hücre bulunursa mikroenjeksiyon – ICSI ile çocuk sahibi olabilme şansına sahiptirler.

IMSI (Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection):
Klasik ICSI’de 200-400 kat bir büyütme ile mikroskop altında hareketli spermler arasından şekil olarak en düzgün olanlarının seçilmesine imkan vermektedir. Ancak bu büyütmede seçilen spermin döllenme, embryo gelişimi ve gebelik için çok önemli olan anomalilerin tanımlanması yeterince başarılı olamamaktadır. IMSI sistemi spermlerin daha yüksek büyütme (özel objektif ve optikler) kullanılarak (6600 – 7200 kat) normal yapıya sahip spermlerin seçilerek mikroenjeksiyon kullanması prensibine dayanan yöntemdir. Bu yöntem özellikle spermde yer alan yapısal problemler nedeni ile tekrarlayan başarısız tedavi sürecinden geçen çiftlerde faydalı olabileceğine dair bilimsel araştırmalar mevcuttur. IMSI sistemi blastosist evresine ulaşabilecekiyi embryoların gelişimine de imkan vermesi yönünden bu alandaki yeni ve önemli gelişmelerden birisidir.

IVM (In-vitro Maturation):
Tekrarlayan şekilde düşük yumurta kalitesi elde edilmiş hastalarda tedavi amacı ile geliştirilen en son yaklaşım yumurta hücrelerinin henüz olgunlaşmamış iken alınması ve laboratuvar ortamında büyütülmesi işlemine IVM – invitro maturasyon denilmektedir. Bu yaklaşım yumurtaların kadından hormonla uyarılmadan alınmasını takiben laboratuvarda büyütülmesi ve embryo oluşturmasını sağlayan bir yaklaşımdır. Böylece hem dışardan alınan hormonlara karşı aşırı bir duyarlılık gösteren hastalarda hormona bağlı riskler ve embryo kalitesizliği problemi ortadan kaldırabiliyor, hem de yumurtalar daha sağlıklı ve fizyoljoik bir ortamda büyütülerek daha kaliteli embryo elde edilebiliyor.

Normal Doğum ve Sezaryen

Bir kadın normal doğum istiyorsa ve bu şansı varsa, mutlaka yardımcı olunmalıdır. Normal doğumun birçok iyi yönü vardır. Aslında bunu herkes bilmektedir. Doğum sonrası daha rahat hareket edebilmekte, bebeğine bakabilmekte, daha az ağrı kesici kullanılmaktadır. Son 10 yıldır epidural anestezinin ülkemizde kullanılabilir olması nedeniyle vaginal doğumlar daha rahat uygulanabilir olmuşlardır. Epiduralsız vajinal doğum ise bazı kadınlarda çok sıkıntı yaratmaktadır. Normal doğuma psikolojik olarak hazırlanmak gerekir. Buna hazırlanamayan kadınlar için normal doğum rahatsızlık verebilir. Aynı durum sezaryen içinde geçerlidir.

Normal doğumu şiddetle arzulayan bir kadını sezaryen yapacağınızda şiddetli bir mutsuzluk görürsünüz. Bu nedenden dolayı kadınların her ikisine de psikolojik olarak hazırlanmaları önemlidir.
Normalde ilk doğumda, bebek çok küçük olmadıkça, kesi yapılmaktadır. Kesi (epizyotomi)’nin amacı çıkışta bebeğin istenmeyen yerleri yırtmasına engel olmaktadır. Bu durumlarda idrar torbasında sarkıklık, idrar kaçırma ve büyük abdest kaçırma şikayetleri daha sık oranlarda görülür.

Normal doğum yapan kadınlar genellikle 12-24 saat sonra taburcu edilirken sezaryenliler 1-2 gün sonra evlerine gönderilmektedir. Özellikle Avrupa’ da bu süre her iki doğum şekli için 5 gün civarındadır.

Dr. Cihangir Çakıcı

Dr. Cihangir Çakıcı Kimdir?

Doç. Dr. Cihangir ÇAKICI, 1983 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.1983-1985 yıllarında Gazi Üniversitesi Mediko Sosyal Bölümünde pratisyen hekim olarak çalıştı.1985-1990 yıllarında aynı Üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde ihtisasını yaptı.

Doç. Dr. Cihangir Çakıcı 1990-1991 yıllarında GATA’da hekim olarak askerlik görevini yaptı. 1991-1996 yıllarında Sağlık Bakanlığı Ankara Hastanesinde Kadın Doğum Uzmanı olarak çalıştı. 1995 yılında Doçent oldu. 1996-1999 yıllarında Bayındır Hastanesi Kadın Doğum ve Tüp Bebek Ünitesinde Direktör olarak görev yaptı.

1990 yılında Ankara’da Meşrutiyet Caddesinde muayenehanesini açtı. Muayenehane hekimliğini yaparken aynı zamanda Sevgi Millennium Hastanesinde çalıştı. 2008 yılında Ankalife Tüp Bebek merkezini kurdu. 2012 yılında muayenehanesini Tepe Prime İş Merkezi’ne taşıdı. Şu anda aynı adreste hastalarını kabul etmektedir.

Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemi Eğitim Sertifikası, Obstetrik ve Jinekolojik Ultrasonografi sertifikası ile yurt dışındaki üniversitelerde katıldığı mesleki eğitimlere ait birçok sertifikası bulunmaktadır.

Türkiye’nin Tüp bebek konusunda uzmanlık sertifikası olan ilk hekimlerindendir. Hala tüp bebek konusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Tıbbı bir zorunluluk olmadığı sürece normal doğumu savunan bir hekimdir. Tüp Bebek konusunda yurt içi ve yurtdışında yapılan birçok toplantı ve eğitimlere konuşmacı olarak katılan Doç.Dr. Cihangir Çakıcı, Ulusal televizyonlara mesleki alanıyla ilgili konuşmalar yapmak üzere davet edilmektedir.

Doç.Dr. Cihangir ÇAKICI, 1992-1994 yıllarında Ankara Jinekoloji Derneğinde, 1994-1995 yıllarında Türk Jinekoloji Derneğinde Genel Sekreterlik görevinde bulundu. 2013 yılında muayenehane hekimlerinin haklarını savunmak, menfaatlerini korumak, sağlık alanında işbirliği yapmak, muayenehaneleri temsil etmek ve ortak sorunlarının çözümüne yardımcı olmak amacıyla Muayenehaneler Derneğini kurdu. Hala Muayenehaneler Derneği Başkanlık görevini yürütmektedir. 2015 yılında Kırgızistan’ın Bişkek Şehrinde tüp bebek merkezi açmıştır. 2019 yılında Özbekistan’ın Taşkent şehrinde tüp bebek kliniği kurmuştur.
Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere birçok yayını bulunmaktadır.

İleri seviyede İngilizce bilmektedir. Orta seviyede Rusça bilmektedir.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

Dr. Cihangir Çakıcı Kliniği İletişim Bilgileri:

Adres: Tepe Prime İş Mrk. A Blok No.39-40
Ankara Türkiye
E-Mail: [email protected]

Telefon: 
+90 312 466 25 00
+90 312 286 39 00
+90 312 467 68 68
+90 312 466 57 56
+90 538 442 22 62
+90 312 468 49 49

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu