Manşet Haber

Ekmek yemeyi hemen bırakmalısınız! İşte nedenleri…

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Ekmek en tehlikeli alışkanlık
Avrupa’da en fazla ekmek tüketen ülkeyiz. Ekmekle ilgili uzmanların yaptığı açıklamalar oldukça kafa karıştırıcı.
Türk halkının temel besin maddelerinden biri olan ekmek, kimine göre vazgeçilmez bir besin, kimine göre ise büyük ölçüde kaçınılması gereken bir yiyecek. Bazı uzmanlar ise ekmeği tıpkı sigara gibi direkt bırakmak gerektiğini, bu alışkanlıktan vazgeçmenin pek çok sağlık sorununu çözeceğini söylüyor. İşte bizde ekmeği neden tüketmemeniz gerektiğini bu haberimizde sizler için derledik.

Ekmeğin Zararları Nelerdir? Neden Tüketmemeliyiz?
Kan şekeri ani ve hızlı bir şekilde yükseltip aynı oranda düşürmektedir.Bu şeker hastalığının ana sebeplerinden biridir.
Bağırsakta uzun süre kalarak özelikle kolon kanserine sebep olabilir.
Sindirim yavaşlatır.
Fazla karbonhidrat alınır ve yediğimiz diğer yağlar vücutta yağ olarak depolanır.
Faydalı diğer besinlerin tüketimi azalır.
Midemizin genişlemesine sebep olur.
Beyaz ekmek beynimizdeki hormonlara etki ederek bağımlılık yapar.

Glisemik indeksi sofra şekerinden bile yüksek
Dünyada tıp alanında en güvenilir kaynak olarak kabul edilen Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Tıp Kütüphanesi olan PubMed’de yayınlanan bir çalışmada ekmeğin glisemik indeksi sofra şekerinden bile yüksek.
Tam buğday ekmeğinin glisemik indeksi 72, beyaz ekmeğin 69, sofra şekerinin ise 59 olduğu ortaya çıkmıştır. İnsanlara haklı olarak şeker yeme diyen zihniyet, maalesef glisemik indeksi şekerden bile yüksek olan tam buğday unu ile yapılmış ekmek öneriyor. Hem de günde kaç dilim.
Hele ki ekmek ile şekerli ürünler veya beyaz undan yapılan tatlıların vücutta yapacakları tahribatı tahmin etmek hiç zor değil. Bu tarz bir beslenme, kalbi, beyni,mideyi, damarları, bağırsakları, karaciğeri oldukça yormakta. Vücut bu kadar yorulmasına rağmen bu beslenmeden ne vitamin, ne mineral ne de kaliteli protein elde edememekte. Elde ettiği aşırı şeker yükü, karbonhidrat, kalori ve gluten’den başka bir şey değil.
Özellikle diyetlerde sıklıkla önerilen tam buğday ekmeğinin glisemik indeksi beyaz ekmekten hatta şekerden bile yüksek. Sadece iki dilim tam buğday ekmeği, şekerinizi iki çorba kaşığı toz şekerden daha fazla yükseltiyor. Un içeren bir yemeği her yediğinizde, şeker yemiş oluyorsunuz.

Başka bir sorun da ekmeklerin beyazlatılması. Kalitesiz sarımsı buğdaydan beyaz un elde etmek için benzoil peroksit (E928) ve potasyum bromat (E924) gibi zararlı maddeler kullanılmakta. Bu maddeler kanser yapıyor.

Ekmek tüketimi azaltılırsa hastalıklar da yüzde 30 azalır
Özellikle şeker hastalarının hiçbir şekilde ekmek yememesi gerekiyor, hem de ekmeğin hiçbir türünü. Oysa maalesef, şeker hastalarına bütün diyet listelerinde haftada 8-10 dilim ekmek veriliyor. Şeker hastası, en sağlıklısı bile olsa günde bir dilim ekmek yerse bedenine 20 tane çay şekeri girmiş oluyor. Doktorunuz veya diyetisyeniniz size yağı kesmenizi ve daha fazla ‘sağlıklı tam tahıl’ yemenizi önerebilir. Oysa tahılları beslenmeden çıkarmak ve karbonhidratları sınırlamak yüzlerce sağlık sorununu giderebilir.
Kültürümüzde ekmek yemek yaygın ama ekmeğin yapıldığı buğdayın 1936’dan beri genetiği çok değiştirildi. O ilk buğday, sağlıklı buğdaydı. 14 kromozomluydu, şimdi ise 49 kromozomlu buğdaylar var. Ve esas besleyici bölümü çıkarılıyor. Onun yerine zararlı katkı maddeleri konuluyor. O da bağırsak florasını bozuyor ve bağırsaklardaki faydalı bakterileri öldürüyor, faydasız bakteriler bağışıklık sistemini çökertiyor.

Ekmeğin içinde uyuşturucu olabilir mi?
Ülkemiz de insanlar ekmeğe çok düşkün. Makarnayı pilavı bile ekmekle yiyenler var, peki bu düşkünlüğün sebebi ne? İki dilim tam buğday ekmeği, şekerinizi iki çorba kaşığı toz şekerden daha fazla yükseltiyor.
Modern buğdayda “aminopektin A” adında morfin etkisi yaratan bir protein var. Bu protein, bağırsaklarda sindirildiği zaman 23 bin türlü yabancı protein üretiyor. Bunlar bütün otoimmün hastalıkların temelini atıyor ve beyinde morfin reseptörlerine bağlanıyor. Morfinman gibi bırakamıyorsunuz “Ben ekmeksiz doyamam” demeye başlıyorsunuz. Sigarayı bırakamamak gibi, müthiş bir bağımlılık.

Ekmek ve unlu mamuller yerken iki kez değil bin kez düşünün.
Özet olarak ekmeğin yararından çok zararı var. Hele bir de kilo probleminiz varsa, tahıllı ekmek bile olsa ekmek tüketmemeniz gerekiyor.Ekmek yemeyi keserseniz eğer obezite, şeker hastalığı, kalp krizi, Alzheimer, Parkinson, depresyon, karaciğer yağlanması, karaciğer ve pankreas kanseri gibi hastalıklar dan korunmuş olursunuz.

Ekmek yemezsek enerjimizi nereden alacağız? diye bir soru gelebilir aklınıza. Enerji ihtiyacınızı zaten günlük yediğiniz besinlerden fazlasıyla alıyorsunuz, ama karbonhidrat ihtiyacını eksik bırakmamak için öğünlerinizde bulgur, börülce, kuru fasulye, barbunya gibi besinlere yer verebilirsiniz. Üstelik, bunlar hem çabuk doymanızı sağlar, hem de yağ yakımına yardımcı olur.

 

Sağlık Web Haber

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu