GenelKoronavirüsManşet HaberSağlıklı Yaşam

Guatr işlemi nasıl yapılmaktadır?

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Guatr tedavisi nasıl yapılmaktadır? Öncelikle burada ayrıca tanıyı yapmak gerekiyor. Tiroid bezi fazla hormon sentezine sürekli devam edecek mi  yoksa bu geçici bir durum mu? Buna bakmak gerekiyor. Kan tahlilleri yapılabilir. Laboratuvar tetkikleri yapılabilir. Ultrason yardımcı olabilir. Nükleer tıptan yardım alınabilir. Ayrıca tanı yapıldıktan sonra geçici olan zehirli guatrlara da çok fazla dokunulmamaktadır. Eğer bunun kişiye, sağlığına bir zararı dokunmuyorsa takip etmek, kontrol altında tutmak ya da bir takım önerilerde bulunmak şeklinde takip edebiliyoruz. Ancak kalıcı bir zehirli guatr varsa burada ana başlıklar altında ilaç tedavisi ,atom tedavisi ve cerrahi tedavi olarak 3 ana başlıkla bu hastalara tedavi öneriliyor.

GUATR İŞLEMİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Aslında ilk olarak bu hastalıkta hastayı bireysel değerlendirmekte gerekiyor. Guatr tedavisi nasıl yapılmaktadır?  Yani zehirli guatrın kaynağı tiroid bezinin kendisinin homojen bir şekilde büyümesi mi yoksa nodüle bağlı mı ona bakılıyor. Bunun kişiden kişiye sebebi farklı olduğu için tedavi şekilleri de biraz farklı olmaktadır. Örneğin ilaç tedavisi ile nodüler guatra yapılıyor. Bu da işe yaramazsa atom tedavisi öneriliyor. Veya cerrahi tedavi de alternatif olabiliyor. Burada hastanın yaşı da önemli etkenlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Yaşlı bir hastanın cerrahi müdahaleyi kaldırıp kaldırmayacağı önemli. Buna dikkat etmek gerekiyor. Hastanın tercihi de burada çok büyük önem arz ediyor. Bir takım değerlendirme ve mütaalardan sonra doktorların kendi önerileri de mutlaka hastaya söylenmektedir. Fakat hastanın tedaviyi tercih biçimi de burada çok önemlidir.

GUATR İŞLEMİNDEN KORKMAK GEREKİR Mİ?

Tiroit biyopsisi işlemi aslında o kadar da sanıldığı gibi zor bir işlem değildir. Neticede bu nodülün iyi ya da kötü olmasına bağlı olarak hastanın planı değişmektedir. Ameliyat kararı bu sonuca göre verileceği için bu boyutta çok önem arz etmektedir. Bunu başka türlü anlamakta çok kolay görülmemektedir. Bu işin önemini bilmek ilk başta çok önemli. Yani bir hekim hastasına biopsi yapmak gerekir diyorsa demek ki yapılması gerekiyor. Bunu tespit etmek lazım. Fakat hastalarda da bu iş zaman zaman korku ve endişeye neden olabiliyor. Fakat tiroidte biopsi korkulacak bir şey değildir. Burada hastalara aslında poliklinik şartlarında bile hasta yatar pozisyondayken nodülün yeri tespit edildikten sonra normalde koldan kan alırken kullanılan iğneler aynı iğnelerin yapılması ile uygulanan bir işlemdir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu