Sağlıklı Yaşam

Hacamat nedir ne için yapılır?

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Hacamat alternatif tıpta oldukça tercih edilen Sağlık Bakanlığı onaylı birçok tıp merkezinde  uygulanan geleneksel tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Cilt altı kan dolaşımını artırma, kas gevşetici etki, toksinlerin ve karbondioksitin dışarı atılmasına yardımcı olmak gibi nedenlerle yapılan hacamat vücudun herhangi bir yerinden bardak veya benzeri bir şeyle vakum yapılarak kanın çekilmesidir. Ancak hacamat işleminde çok dikkatli olmak gerekir. Yoksa yaradan çok zararları olabilir.

Peki hacamat nedir? faydaları nelerdir, hacamat nasıl yapılır? yazımızda detayları öğrenebilirsiniz.

Hacamat nedir?

Hacamat (kupa) deriden ufak ensizyonlardan vakum yolu ile kan alınmasıdır.

Eski Mısırlılara dayandırılan kadim tıp yöntemlerinden birisi olan hacamatın pek çok rahatsızlığa iyi geldiği de söylenmektedir.

5000 yıl öncesine dayanan bir çeşit akupunktur yöntemi olan hacamat, derinin bir neşter yardımıyla çizilip ağzı geniş bir bardak, kavanoz veya şişe ile oluşturulan emme gücüyle kanın çekilmesi şeklinde yapılır. Geleneksel olarak ağrı, sızı veya hastalık olan organa yakın yerlere yapılır.
Derinin en üst tabakasına küçük çizikler atarak atık maddelerin yoğun olarak toplandığı belli noktalardaki kılcal damar ve ince damarlardan kirli kanın alındığı, 5000 yıllık bir tedavi yöntemi olup, dünyanın her yerinde bilinmekte ve uygulanmaktadır. Kupa uygulaması, Sağlık Bakanlığının ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları’ arasında yerini almış bir tıbbi tedavidir.

HACAMAT NASIL YAPILIR?

Deri üzerinden hacamat iğnesi ile çizilir, daha sonra bardak, kavanoz veya şişe’nin emme gücüyle kanın çekilmesi gerçekleşir. Deri altında birikmiş olan kan, kan özelliğini yitirmiş koyu renkli pelte kıvamındadır ve bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkileyerek birçok hastalığa kapı aralamaktadır. Hacamat işlemi ile bu kirli kan alınmaktadır.

Hacamat, uygun zaman dilimlerinde belli aralıklarla usulüne uygun bir şekilde yapılırsa, vücudun dışarıya atamadığı ağır metaller, toksinler, serbest radikaller, kullanılan ilaçların ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı kalıntılar emilerek bedenimizin normal formuna gelmesi sağlanmış olur.

Hacamat tedavisinde ön hazırlık olarak, mikrodolaşımın sağlıklı olması açısından en az bir gün yağlı hayvansal ürünler ve süt ürünleri tüketimi tavsiye edilmez. Hasta, hacamat tedavisi için “yarı aç” olarak tarif edilen “3-4” saatlik açlıkla tedaviye alınmalıdır. Uygulama noktaları, kişinin rahatsızlığına göre belirlendikten sonra kupalar vakumlanır ve uygulama noktalarında dolaşımın artması hedeflenir. Yeterli süre beklendikten sonra bistüri yardımıyla cilt üzerine, cilt altı dokuya geçmeyecek şekilde minik çizikler atılır. Daha sonra kupalar tekrar uygulanır ve bölgede kan akışı durana kadar kupalar bekletilir. Daha sonra kupalar ve diğer malzemeler tıbbi atığa atılarak bölge hijyenik bir şekilde tercihen ozonlu kantaron yağı ile pansuman edilir. Tüm bu aşamalarda tek kullanımlık steril malzemelerle yapılıyor.

HACAMAT’IN FAYDALARI NELERDİR?

Fıtık ve benzeri kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında etkilidir
Stres, başağrısı, migren rahatsızlıklarında etkilidir
Odaklanma zorluğunda
Omurga eklem rahatsızlıkları, sırt ağrılarında
Ağrılı adet ve menapoz şikayetlerinde etkilidir
Astım, bronşit rahatsızlıklarında
Bağışıklık sistemi hastalıklarında
Çene eklem rahatsızlıklarında
Depresyon, anksiyete gibi duygu durum bozukluklarında
Detoks sürecinde
Diyabette
Diz ağrılarında
Hipertansiyonda
İnfertilite tedavilerinde
İşitme problemlerinde
Otoimmün hastalıklarda (MS, ülseratif kolit,Chron ,artrit vb)
Romatizmal hastalıklarda
Sedef hastalığında
Sindirim sistemi hastalıklarına ait bulantı, kusma, kabızlık gibi durumlarda
Hacamat felç ve inmelerde hem koruyucu hem de tedavi edicidir
Hacamat damar tıkanıklığını önler, tıkalı damarları açar
Sinüzitte
Sivilceli ciltlerde
Spor yaralanmalarında
Uyku bozukluklarında kupa tedavisi uygulanabilir

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu