Genel

Hastane Muayene Ücreti 2021

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından Hastane Muayene Ücreti ödenir.

Katılım Payı (Muayene Ücreti) Uygulanacak Sağlık Hizmetleri Nelerdir?

a) Muayene katılım payı
b) İlaç katılım payı
c) Tıbbi malzeme katılım payı

– Görmeye yardımcı tıbbi malzemeler katılım payı
– Ağız protezleri katılım payı
– Sağlık raporunda hayati öneme haiz olduğu belirtilmeyen diğer protezler ve ortezler katılım payı

d)Yardımcı üreme yöntemi tedavileri için katılım payıdır.

Muayene Katılım Payı

Aile hekimlikleri, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler gibi kurumlarda muayene olduğunuzda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun karşıladığı tutarlar haricinde bu tedaviler için sizden de ücret alınır. Aynı şekilde ilaç bedellerinin bir kısmını siz bir kısmını da SGK öder. İşte sizin tarafınızdan ödenen bu tutar ilaç katılım payı ya da muayene katılım payı olarak adlandırılmaktadır.

Sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesi nedeniyle uygulanacak katılım payını ifade eder. (Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenleri hariç.)

Muayene Katılım Payı Ücretleri

2021 sigorta muayene ücreti ne kadar? Katılım payı yani devlet hastanelerinde muayene olma durumunda sigortalılardan alınan ücret eczanelerde ödenir. 2021 yılında zamlanan katılım payı devlet hastaneleri için 6 TL, araştırma hastaneleri için 7 TL, üniversite hastaneleri için ise 8 TL tutarında belirlenmiştir.

Özel sağlık hizmeti 12 (oniki) TL
Genel hükümler saklı kalmak kaydıyla; birinci basamak sağlık kuruluşları muayeneleri, Kurumca belirlenen kronik hastalıklar ve acil haller hariç olmak üzere 10 gün içerisinde aynı uzmanlık dalında farklı sağlık hizmeti sunucusuna yapılan başvurularda bu maddedebelirtilen ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı tutarları 5 (beş) TL artırılarak tahsil edilir. Artırılan 5 (beş) TL’lik tutar;Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için ise eczanelerce kişilerden tahsil edilir.

İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucuları için;

a) Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından,

b) Diğer kişiler için eczanelerce, eczaneye ilk müracaatında kişilerden, tahsil edilir.

Özel sağlık hizmeti sunucuları için;

a) Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından,

b) Diğer kişiler için ayakta hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı sağlık hizmeti sunucusunca, “Yeşil alan muayenesi” sonucunda oluşan katılım payı ise eczanelerce, eczaneye ilk müracaatında kişilerden, tahsil edilir.
Yurt dışı sigortalı muayene katılım payı tahsil edilmesi gerekenler için; resmi ve özel sağlık kurumlarındaki muayenelerine ilişkin katılım payı sağlık hizmeti sunucularınca kişilerden tahsil edilir.

İlaç Katılım Payı

Kurumca bedeli karşılanan İlaçlar için Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden %10, diğer kişilerden %20 oranında katılım payı alınır. Ayrıca her bir reçete için;
a) 3 kutuya kadar (üç kutu dâhil) temin edilen ilaçlar için 3 (üç) TL,
b) 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 (bir) TL,
olmak üzere katılım payı alınır. Enjektabl formlar ile serum, beslenme ürünleri ve majistraller için kutu sayısına bakılmaksızın her bir kalem 1 kutu olarak değerlendirilir.Sağlık raporu ile belgelendirilmek koşuluyla Kurumun resmi internet sitesinde (www.sgk.gov.tr) yayınlanan “Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi”nde(EK-4/D) yer alan hastalıklarda, listede belirtilen ilaçlar için bu maddede belirtilen katılım payları uygulanmaz ve kutu/kalem hesabında dikkate alınmaz.

MUAYENE KATILIM PAYI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Hastane borcunuzu öğrenmek için e-Devlet sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Bunun için (https://www.turkiye.gov.tr/muayene-katilim-payi-sorgulama) linkine tıkladıktan sonra kimliğimi şimdi doğrula butonuna basın. Daha sonra, T.C kimlik numaranız ve mevcut e-Devlet şifrenizle sisteme giriş yapınız. Bu butona tıkladıktan sonra sistem direkt olarak geçmişte muayene olduğunuz bölümleri ve borcunuzu ekrana yansıtacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu