Kamuda idari izin son dakika
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, başta sokağa çıkma kısıtlamaları ve şehirlerarası seyahat yasağı olmak üzere birçok yasağın kaldırıldığını açıkladı, kamuda mesai saatlerinin yeniden normale döndüğünü söyledi. Kronik hastalar, raporlular, 60 yaş üstü ve hamilelere idari izin ne zaman bitiyor? Kamuda İdari izin kalktı mı? İşte son dakika ayrıntılar…
Kamuda idari izin konusunda geçtiğimiz dönemlerde yapılan açıklamada, ”60 yaş ve üzerinde olanlar, Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar da idari izinli olacak. Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç, gebeliğinin 24. haftasından 32. haftasına kadar olan süre içerisinde hamile çalışanlar, süt izni kullananlar ile engelli çalışanlar idari izinli sayılacak.” ifadeleri kullanılmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Haziran Pazartesi günü Kabine toplantısının ardından Millete sesleniş konuşması gerçekleştirdi ve 1 Temmuz itibariyle geçerli olacak uygulamalara değindi, kamuda normal mesai sistemine dönüleceğini açıkladı.
Ancak kronik hasta, 60 yaş üstü ve hamilelere idari izinlerin sona erip ermeyeceği veya daha ne kadar devam edeceği konusunda bir açıklamada bulunmadı.
Kamuda idari izinler hakkında İçişleri Bakanlığının genelge yayınlaması bekleniyor.
İdari izinlere ilişkin 2021/13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi
30 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2021/13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde, önceki uygulamalardan farklı olarak Sağlık Bakanlığı ve MİT hariç diğer kamu kurumlarında çalışanlardan kronik hastalığı bulunanların bu defa idari izinli sayılabilmeleri için 60 yaş ve üzerinde olması gerektiği ifade edilmiştir.
Sağlık Bakanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan; Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik rahatsızlığı bulunan 60 yaş ve üzeri çalışanlar (yönetici pozisyonundakiler hariç) ile gebeliğinin yirmi dördüncü haftasından otuz ikinci haftasına kadarki süre içerisinde bulunan çalışanlar idari izinli sayılmaya devam edilecektir.
Bu Genelge kapsamında idari izinli sayılanlar göreve gelmedikleri süre zarfında istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılır. Söz konusu çalışanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı olup hizmetin yürütülmesi açısından sorumlulukları görev yerinde çalışanlar ile eşittir. Bu çalışanlar, amirlerinin izni dışında görev mahallinden ayrılmayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar görevlerine dönecektir.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca bu süreçte ulusal veya uluslararası düzeyde kapalı alanlarda düzenlenecek her türlü toplantı veya aktivitenin gerekli güvenlik önlemleri alınmak suretiyle video/tele konferans gibi sesli-görüntülü iletişim sistemleri vasıtasıyla uzaktan yapılmasına özen gösterilecek; tüm personelin maske kullanması, çalışma mekanları, yemekhane, servisler ve sosyal alanlarda gerekli mesafenin ayarlanması, bu mahaller ile kamuda kullanılan araçlarda dezenfekte işleminin yapılması gibi gerekli tedbirler devam ettirilecektir.