Sağlık Personeli Haber

Kendimizi yalnız ve dışlanmış hissediyoruz, nefes alamıyoruz

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Coronavirüs salgınının yükü, doktorların yanı sıra hemşirelerin de omuzlarında… Türkiye’nin dört bir yanındaki “Beyaz Melekler” canla başla çalışarak salgınla mücadele ediyor. Binlerce hemşirenin üye olduğu meslek örgütü Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Sevilay Şenol Çelik, Mart ayında bu yana daha da yoğunlaşan mesailerini ve yaşadıkları sorunları SÖZCÜ HaftaSonu’na şöyle anlattı:

COVID-19 ile mücadele sürecini sırtlayan biz hemşireler, hastanelerin acilinden, yoğun bakım ünitelerine kadar her biriminde ve de filyasyon ekiplerinde sahada mücadeleyi sürdürüyoruz. Yüksek enfeksiyon riski, fiziksel yorgunluk ve maddi kayıpların yanında, yoksulluk sınırının altındaki maaşlarımızla, adaletsiz ek ödemelerle, iş sağlığı ve güvenliğinden yoksun, yönetim baskısı altında eziliyor, giderek artan oranda şiddete maruz kalıyor, tükenmişlik sendromuna sürükleniyor ve ölüyoruz.

Kamuda yapılan düzenlemelerle esnek çalışma saatlerine geçildiği, günlük çalışma süresinin ise 5 saate indirildiği bu günlerde bizler, fazla mesai yaparak 24 saate varan uzun çalışma saatlerinde ve aşırı iş yükü altında çalışıyoruz. Hastanelerin hasta yükünü karşılayacak sayıda hemşiresi yok. Pek çoğumuz COVID ile enfekte olduğu için aktif çalışan hemşire sayısı da her geçen gün azalıyor. Her gün bir iş arkadaşımızın COVID testinin pozitif olduğunu öğreniyor, temaslı olarak kabul edilmeyip belirti gösterdiğimiz halde çalışmak durumunda kalıyoruz. Aramızda ikinci hatta üçüncü kez COVID ile enfekte olan meslektaşlarımız var. Bu enfeksiyonu atlatıp, kısa süre içinde işimize geri dönmek zorunda kalıyoruz. COVID enfeksiyonu atlatmanın bedenlerimize ne yaptığını bilmiyoruz.

Sağlık çalışanlarının enfekte olmalarını, aileleri ve toplumu enfekte etmelerini önleyecek tedbirleri almakta zorlanıyoruz. Bizlere konaklama imkanı sağlanmıyor, hemşirelerin yüzde 85’i formalarını evde yıkıyor, yüzde 82’si hastanede duş alma imkanı bulamıyor. Sadece yüzde 7.7’si kurum servisi ile işe ulaşım sağlarken, yüzde 42’si toplu taşıma kullanıyor. COVID-19 açısından riskli olarak değerlendirilen sağlık problemlerimiz olsa da aktif olarak görevimize devam etmek durumundayız. 469 hemşire risk grubunda sağlık sorunu olduğu halde çalıştığını, 178 hamile hemşireden sadece 22 hemşire riski azaltacak şekilde bir birimde çalıştırıldığını, 153 hemşire hiçbir önlem alınmadan rutin çalışma ortamında devam etmek zorunda kaldığını söylüyor. Kronik hastalıklarda ve hamilelik döneminde COVID-19’un daha ağır seyrettiği ve ölüm riskinin ise arttığını koyan çalışmalar mevcut. Ankete katılan 604 hemşire pandemi sürecinde hasta yakınlarının, 530’u ise diğer sağlık çalışanlarının şiddetine maruz kaldığını söylüyor.

Kaynak: Sözcü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu