Manşet HaberSağlıklı Yaşam

Mantar Enfeksiyonları İçin 14 Basit Ev Çözümü!

Mantar Enfeksiyonları İçin 14 Basit Ev Çözümü! Birçok insan hayatında en az bir kez mantar enfeksiyonlarından muzdarip olmuştur. Kötü hijyen, nem ve sıcak iklim mantar enfeksiyonlarının olası nedenleridir. Bebek bezi döküntüsü, atlet ayağı, sporcu kaşıntısı ve ağızda pamukçuk, bazı yaygın mantar enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlara neden olan birçok mantar, daha agresif ilaç formlarına karşı dirençli hale geliyor.

Reçetesiz satılan ilaçlar ve mantar önleyici kremler piyasada hazır halde bulunurken, çoğu mantar enfeksiyonu evde kullanılan ilaçlara çok olumlu yanıt verir. Gelin bunlardan bazılarına bir göz atalım.

Mantar Enfeksiyonlarının Nedenleri:

-Sıcak ve nemli iklimler, çok terlemek veya nemli giysiler giymek mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olabilir.
-Diyabet, HIV, kanser vb. altta yatan hastalıklara bağlı olarak zayıflamış bağışıklık mantar enfeksiyonlarına neden olabilir.
-Temiz olmayan bir ortamda yaşamak ve kişisel hijyeni korumamak mantar enfeksiyonlarına neden olabilir.
-Kirli çoraplar ve iç giyim gibi kirli giysiler giymek mantar enfeksiyonlarına yol açabilir.
-Çok dar giysiler giymek terlemeye neden olarak mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olabilir.
-Obezite mantar enfeksiyonlarına yol açabilir.
-Nem, deri kıvrımlarında tutulabilir ve ayrıca mantarlara üreme alanı sağlar.
-Stres, bağışıklığımızı daha da tehlikeye atarak mantar enfeksiyonlarına yol açabilir.
-Hamilelikteki hormonal değişiklikler vajinal enfeksiyonlara neden olabilir.

Mantar Enfeksiyonu İçin Ev Çözümleri:

1. Yoğurt ve Probiyotikler Yemek
Yoğurt ve diğer probiyotikler, birçok mantar enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olan bol miktarda iyi bakteri içerir. Bunlar, bu enfeksiyonlara neden olan mikroplarla savaşır. Fermente gıdalar bir başka mükemmel probiyotik kaynağıdır. Bunlar yardımcı olmazsa, iyi bakterilerin daha konsantre dozajlarına sahip probiyotik takviyeleri kullanabilirsiniz.

2. Sabun ve Su ile Yıkayın
Herhangi bir ev ilacı veya başka bir ilaç uygulamadan önce etkilenen bölgeyi günde iki kez sabun ve suyla temizleyin. Bu, enfeksiyonun yayılmasını kontrol edecektir.

3. Elma Sirkesi Kullanın
Elma sirkesi antifungal özelliklere sahiptir. İki yemek kaşığı ılık suda karıştırıp içebilir ya da içine bir pamuk batırıp cildinize uygulayabilirsiniz. Bunu günde üç kez yapmak faydalı sonuçlar verir.

4. Çay Ağacı Yağı Kullanın
Çay ağacı yağı doğal olarak antifungal ve antibakteriyeldir. Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı gibi herhangi bir taşıyıcı yağ ile karıştırın ve günde yaklaşık üç ila dört kez enfekte bölgeye sürün. Bu, mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için en etkili ev ilaçlarından biridir.

5. Hindistan Cevizi Yağı Kullanın
Isıtılmamış haliyle hindistancevizi yağı bile güçlü bir mantar önleyici madde olarak çalışır. Cildin üzerine uygulamak onu iyi ve güvenli bir topikal ilaç yapar. Cilt üzerinde kolay olduğu için kafa derisi saçkıran tedavisinde de faydalıdır. Günde üç kez cilt üzerinde kullanın.

6. Zerdeçal kullanın
Zerdeçal , güçlü bir antimikrobiyal ve antienflamatuar baharattır. Biraz su ile karıştırın ve enfeksiyonlu bölgeye uygulayın. İç vücut ortamında fayda sağlamak için ılık su ile karıştırın veya zerdeçal çayı için.

7. Aloe Vera kullanın
Herhangi bir cilt enfeksiyonunu tedavi etmek için en çok test edilen doğal ilaçlardan biri aloe veradır. Sadece enfeksiyonu tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda cilt hasarını yatıştırır ve onarır.

8. Sarımsak
Sarımsak, en güçlü antifungal ve antimikrobiyal bitkilerden biridir. Düzenli olarak sarımsak yiyenler mantar enfeksiyonlarına karşı daha az hassastır. Birkaç sarımsağı biraz zeytinyağı ile ezin ve bir macun yapın. Enfekte bölgeye yaklaşık otuz dakika uygulayın.

9. Kekik Yağı
Bir başka aktif mantar önleyici madde kekik yağıdır. Herhangi bir taşıyıcı yağ ile birkaç damla karıştırın ve etkilenen bölgeye sürün. Ayrıca kekik yağı kapsüllerini ağızdan da alabilirsiniz.

İstenilen sonuçları elde etmek için bu ilaçları düzenli olarak uygulayın. Kullanmadan önce uçucu yağlara alerjiniz olup olmadığını kontrol edin.

10. Neem suyu
Neem yaprakları etkili antifungal özelliklere sahiptir ve cilt için son derece iyidir. Enfekte bölgeyi neem suyuyla yıkamak mantar enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olur. Neem suyu yapmak için neem yapraklarını 2 ila 3 dakika suda kaynatın.

11. C vitamini yönünden zengin besinler tüketmek
C vitamini (Askorbik asit) bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Vücudumuzu çeşitli enfeksiyonlardan korur. İyi bir bağışıklık sistemi ayrıca mantar enfeksiyonlarını daha hızlı tedavi etmeye yardımcı olur.

12. Kabartma tozu
Karbonat, atlet Ayağı gibi mantar enfeksiyonlarında faydalıdır. Ayaklarımıza ve ayakkabılarımızın içine kabartma tozu tozu sürmek nemi ve teri emmeye yardımcı olur. Böylece enfeksiyonun yayılmasını engeller.

13. Hidrojen Peroksit
Hidrojen Peroksit Sporcu Ayağının iyileşmesine yardımcı olur. Ayaklarımızı eşit miktarda su ve hidrojen peroksit kullanılarak yapılan bir solüsyona batırmak, sporcuların ayaklarına neden olan mantarı etkili bir şekilde öldürür.

14. Zencefil
Zencefil güçlü antifungal özelliklere sahiptir. Diyetinize çay olarak zencefil eklemek, Candida gibi mantar enfeksiyonlarını etkili bir şekilde önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.

Ayrıca mantar enfeksiyonlarını önlemek veya tedavi etmek için bazı önlemleri de alabilirsiniz:
Daima temiz giysiler giymek.
Giysileri temizlemek için sert deterjanlar kullanmaktan kaçının.
Çok dar giysiler giymekten kaçının. Nefes alabilen pamuklu giysiler tercih edin.
Enfeksiyonu kötüleştirebileceği ve yayılma şansını artırabileceği için etkilenen bölgeyi kaşımaktan kaçının.
Etkilenen bölgeyi günde en az 2 ila 3 kez yıkayın.
Etkilenen bölgeyi mümkün olduğunca kuru tutun.

Mantar enfeksiyonları için ne zaman doktora gitmeli?

Ev ilaçlarını uyguladıktan sonra bile hiçbir gelişme yoksa.
Mantar enfeksiyonu kötüleşir veya tekrarlarsa.
Enfeksiyon yayılmaya başlarsa.
Hamile olan kadınlar.
Şeker hastalığından muzdarip insanlar.
Mantar enfeksiyonuna ateş veya irin akıntısı eşlik ederse doktora gitmeniz gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu