Ocak ve Şubat’ta zirve yapan bu virüs bebekleri tehdit ediyor!
Ocak ve Şubat aylarında zirve yapan RSV virüsü grip ve nezleye benzer belirtiler gösteriyor, uzmanlar bu virüsün özellikle 0-2 yaş arasındaki bebekleri tehdit ettiğini söylüyor. Tedavi edici bir aşısı yok ve RSV virüsü ellerde 4 saatten fazla, çevre yüzeylerde ise saatlerce canlı kalabiliyor.
Sağlık Web Haber – Sağlıklı Yaşam
RSV virüsü Ocak ve Şubat ayında zirveye ulaşıyor
Hastalık genellikle Aralık ayı sonunda başlayıp Ocak ve Şubat ayında zirveye ulaşırken, Nisan ayı sonuna kadar etkisini gösterebiliyor. Bebeklerde bronşiolit, zatürre gibi ciddi hastalıklara neden olan virüs, prematüre bebeklerde, kalp ve akciğer hastalığı olan savunma sistemi zayıf çocuklarda hayati tehlike yaratıyor.
Virüsün özellikle yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde ciddi salgınlara neden olabildiğine dikkat çeken uzamanlar, RSV virüsüne karşı alınacak önlemlerle korunmanın mümkün olduğunu vurguluyor.
Belirtileri grip ve soğuk algınlığına benziyor
RSV virüsü grip ve nezle bulgularına benzer şikayetlere neden oluyor. Virüsün tek kaynağı insanlar olarak bilinirken, bulaşma enfekte salgılar ile doğrudan ve yakın temasla oluşuyor. Virüsün tanısı burun-boğaz salgılarında viral RNA saptanması ile konuyor. RSV enfeksiyonu çocukluk çağında en sık burun akıntısı, öksürük ve ateş ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde görülüyor. Daha sonra, zorlu nefes alma, orta kulak iltihabı, broşiolit ve zatürreye yol açıyor. Küçük yaşlarda geçirilen RSV alt solunum yolu enfeksiyonu ile ileri yaşlarda reaktif hava yolu hastalığı gelişimi arasında bağlantı olduğu bildiriliyor.Çocuklara evde ilaç tedavisi uygulanabileceği gibi bazı durumlarda hastaneye yatırılmaları da gerekebiliyor.
RSV Virüsüne karşı alınabilecek önlemler
-Sigara dumanından uzak durmak
-Kalabalık ortamlardan ve yakın temastan kaçınmak
-Ortamı düzenli aralıklarla havalandırmak
-Ellerinizi sık sık yıkayın, çocuğunuza da ellerimizin mikrop barınağı olduğunu anlatarak el yıkama alışkanlığı kazandırın
-Risk grubunda iseniz grip aşısı olun; çocuğunuz da yüksek risk grubunda ise altıncı aydan başlayarak influenzaya karşı (grip virüsü) aşısını yaptırın
-Solunum yolları enfeksiyonu şüphesi veya ateşi olan kişilerle teması etmeyin
-RSV enfeksiyonu olan personelin yüksek risk taşıyan çocuklara bakımını engelleyin
-Gerekirse maske kullanın.
-Bebeğinizin oyuncakları ve kullandığı malzemeleri temiz tutun
-Bebeğinizi öpmekten kaçınının
RSV’nin tam bir tedavisi olmasa da destekleyici tedavi uygulanabiliyor. Oksijensizliği önlemek, sıvı alımı düzenlemek, bronş kasılmalarını ve alevlenmeleri azaltmak tedavinin ana hatlarını oluşturuyor. Düzenli olarak ilaç kullanımı da hastalığın etkilerini hafifletiyor.