Özel Haber

OECD Raporuna Göre 1000 kişi başına düşen doktor sayısı 1,9

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Milli gelirden sağlık harcamalarına giden pay açısından OECD ortalaması yüzde 8.8 seviyesinde. OECD raporuna göre, Türkiye’de Gayri Safi Yurt İçi Milli Hasıla’nın (GSYİMH) yalnızca yüzde 4.2’si sağlık hizmetlerine harcanıyor.

Bu klasmanda, Meksika ve Letonya yüzde 6.2 ile Türkiye’yi izliyor. OECD’de sağlık harcamalarına en fazla kaynak ayıran ülke yüzde 16.9 ile ABD. Bu ülkeyi, yüzde 12.2 ile İsviçre, yüzde 11.2 ile Fransa izliyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), 36 üye ülkenin sağlık harcamalarına ilişkin yeni bir rapor yayınladı. Rapora göre Türkiye, üye ülkeler arasında milli gelire oranla yüzde 4,2’yle en az sağlık harcaması yapan ülke konumunda. Türkiye’yi yüzde 7,8 oranla Yunanistan izliyor. 1000 kişi başına düşen doktor ve hemşire sayısında da Türkiye, sırasıyla 1,9 doktor ve 2,1 hemşire ile son sırada yer alıyor. Türkiye ayrıca, yetişkin nüfusta yüzde 12,1’lik diyabet (şeker hastalığı) oranıyla, yüzde 13,1’lik orana sahip Meksika’nın ardından ikinci sırada bulunuyor. Türkiye, 15 yaş üstü nüfusta yüzde 26,5’lik sigara içme oranıyla, bu alanda yüzde 27,3’lük orana sahip Yunanistan’ın ardından en çok sigara tüketen ikinci ülke.

AVRUPA’NIN EN KÖTÜSÜYÜZ

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre Avrupa’da sağlık harcamalarına gayri safi yurtiçi hasıladan (GSYİH) ortalama yüzde 9.9 pay ayrılıyor. Bu noktada da Türkiye yine kendine en son sırada yer bulabildi.

Avrupa Birliği’nde (AB) sağlık harcamalarına gayri safi yurtiçi hasıladan en fazla pay ayıran ülke yüzde 11.5 ile Fransa olurken, bu ülkeyi Almanya (yüzde 11.1), İsveç (yüzde 11) ve Norveç (yüzde 10.5) takip etti.

AB ülkeleri içinde sağlığa en az pay ayıran yüzde 5 ile Romanya. Lüksemburg ise sıralamada yüzde 5.5 ile Romanya’nın ardından sondan ikinci durumda.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu