Manşet HaberSağlıklı Yaşam

Okullar açılırken ‘el, ayak, ağız hastalığı’na dikkat!

El, ayak ve ağız hastalığı her yıl özellikle ilkbahar ile sonbahar başı arasında görülüyor. Okulların açılmas ile çocukları tehdit eden hastalıkların başında geliyor. Belirtiler ağızda veya ağız çevresinde yaralar; ellerde, ayaklarda, bacaklarda ya da kalçalarda döküntü ve kabarcıklar şeklinde kendini gösteriyor.

El ayak ağız hastalığı neden olur?

El, ayak, ağız hastalığı el hijyeninin yetersiz olduğu okul ve kreş gibi ortamlarda daha sık görülüyor. Bu dönemlerde çocukların sıvı alımına dikkat edilmesi ve hasta çocuğun diğer çocuklarla temastan kaçınması gerekiyor. Çocuklar hastalığı taşıyan biriyle temas ettiklerinde ya da virüsle enfekte olmuş oyuncak, kitap, defter gibi bir nesneye dokunduğunda etken virüsü kapabilmektedir. Virüs yaz aylarında ve sonbaharda kolayca yayılma eğilimi gösterir.

El ayak ağız hastalığı belirtileri nelerdir?

El, ayak ve ağız hastalığı özellikle 10 yaş altı çocuklarda görülen, bulaşıcı bir hastalıktır ve yüksek ateş, bademcikte kızarıklık, ağız içinde aft ve ciltte döküntü şeklinde kendini belli eder. Ateş, boğaz ağrısı, iştahsızlık, halsizlik bulguları ile birlikte ağız içerisinde ve ağız çevresinde, avuç içi ve ayak tabanında görülen döküntüler ile karakterize bir klinik tablodur. Dizler, dirsekler ve kalçalarda da döküntüler ya da yaralar ortaya çıkabilir. Virüs hastalığı olduğu için antibiyotik tedavisi etkili değildir. Hastalık 7 ile 10 gün içinde kendiliğinden geçer. Hastalanan çocuğun bu süre içinde başkalarıyla yakın temasta olmaması çok önemlidir. Korunmak için en iyi yöntem hijyendir.

El ayak ağız hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığı geçirecek bir tedavi ya da aşı bulunmuyor. Doktorun önerdiği kaşıntı giderici losyonlar ve boğaz ağrısı için spreyler verilebiliyor. Hasta çocukların yumuşak gıdalarla (çorba ve yoğurt gibi) beslenmesi, bol sıvı alması ve istirahat etmesi gerekiyor. El ayak ağız hastalığında çocukların rahatlamasını sağlayan yoğurt gibi boğaz ağrısını yatıştırıcı besinler vaya buzlu şeker gibi soğuk yiyecekler iyileşme sağlayabilir. Kızarıklık ve kabarcıklara hindistan cevizi yağı uygulamak da iyileşmeyi hızlandırabilir. Hasta çocuğukların yumuşak gıdalarla beslenmesi, bol sıvı alması ve istirahat etmesi gerekiyor. Hafif sabunlu ve ılık suyla duş alınabiliyor.

Çocuğunuz hasta olduysa lezyonlar koruyuncaya kadar çocuk okula gönderilmemelidir. Hastalık 7 ila 10 gün içinde kendiliğinden geçiyor, el ve ayaklarda sıvı dolu kırmızı kabarcıklar kuruyarak yerini lekeye bırakıyor ve zamanla kayboluyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu