Sağlıklı Yaşam

Perinatoloji Nedir?

Perinatoloji bölümü Neye Bakar?

Bugün sizlere Perinatoloji Nedir?  Perinatoloji nedir ne işe yarar? Perinatoloji de yeni gelişmelerle ilgili bilgiler sunmak amacıyla bir yazı hazırladık. Yazımızda Perinatoloji hakkında son gelişmeleri  bulabilirsiniz.

Perinatoloji Nedir? 

Perinatoloji, yüksek riskli gebeliklerle uğraşan bilim dalıdır. Gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde anne yada bebekte oluşabilecek olumsuzlukların erken tanısı, takibi ve tedavisinin sağlandığı bir branştır.

Perinatoloji nasıl olunur?

Perinatoloji Uzmanlığı kadın hastalıkları ve doğum üzerine 3 yıl ek ihtisas yapılarak elde edilen bir unvandır. Bu alanda uzman kişilere Perinatoloji Uzmanı yada Perinatolog denir.

Perinatoloji nedir ne işe yarar, kimler başvurur?

Yüksek riskli gebeliklere; Anneye ait riskler, Bebeğe ait riskler, gebelik doğum yada bebeğin eşi denilen Plasentaya ait riskler olarak sınıflandırabilir.

Anneye ait risklere; Annede var olan tansiyon, diyabet, tiroit, epilepsi gibi kronik hastalıklar, genç yaştaki Anneler, ileri yaş Anneler, rahim ağzında yetmezliği olanlar ve tekrarlayan gebelik kaybı olan Anneler örnek verilebilir.

Bebeğe ait riskler; Bebekte gelişme geriliği, genetik sorunlar, yapısal anomaliler, ikiz yada üçüz gebelik denilen çoğul gebelikler bebeğe ait riskler olarak sınıflandırılır.

Gebelik, doğum yada plasentaya ait riskler ise; erken doğum, plasentanın yerleşimi yada yapışma anomalileri gibi sınıflandırılabilir.

Gebede bu risk faktörleri varsa yada tarama testlerinde herhangi bir risk saplanması durumunda bu gibi gebeler perinatoloji bölümüne başvurmaları uygundur.

Tarama Testleri nelerdir?

Sağlıklı bir gebelik takibi için tarama testleri çok önemlidir.

11 ve 14. gebelik haftasında yapılan 2’li testi ve erken anomali taraması, 15 ve 18. hafta üçlü yada dörtlü tarama testi, 18 ve 22. gebelik haftalarında ayrıntılı anomali taraması, 24 ve 28. gebelik haftasından
gebelikte oluşabilecek diyabet taramasını örnek verebiliriz.

Perinatoloji Kliniğinde ayrıca Anne karnında bebeğe kan transfüzyonu, çoğul gebeliklerin yönetimi, tarama testlerindeki riskli gebeliklerin yönetimi, plasenta yapışma yada yerleşme anomali gebelerin yönetimi ayrıca Anne karnında fetoskopik cerrahi işlemler, ikizden ikize transfüzyon denilen sendrom durumlarında yapılan lazer işlemleri yada şant işlemlerine örnek verilebilir…

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu