Sağlık Merkezlerinde Engellilere Özel Poliklinik
Engellilere özel poliklinik, ünite ve diş tedavi merkezi
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, engelli hastalara yönelik ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin kolaylaştırılması için genelge yayınladı.
Engellilere özel poliklinik
Buna göre, sağlık merkezlerine zorlu gelişleri azaltmak için evden sağlık hizmetleri ile ağız ve diş sağlığı uzmanlarının iş birliği arttırılırken, sağlık merkezlerinde de kapasitelerine göre, engellilere özel poliklinik, ünite ve diş tedavi merkezi gibi yeni birimler açılacak. Ayaktan yapılacak işlemler polikliniklerde, anestezi gerektiren günü birlik işlemler ünitelerde, yatış gerektiren işlemler ise diş tedavi merkezlerinde gerçekleştirilecek. Ünitelerde anestezi ve reanimasyon uzmanlarının; yatış yapılan hastanelerde ise en az bir kardiyoloji, çocuk sağlığı ve hastalıkları, nöroloji, anesteziyoloji, reanimasyon ve iç hastalıkları uzmanının bulunması zorunlu olacak. Engelli hastaya, yaş grubuna göre çocuk hastalıklarına bağlı yataklarda ya da nöroloji ve iç hastalıkları servislerinde yatak tahsis edilecek.
Öngörülen birimlerdeki fiziki koşullar ve personel durumu da belirlendi. Yatak sayısından personelin dinlenme odasına kadar her başlık hastane içinde yeni bir hastane gibi belirlenirken, burada çalışan sağlıkçıların ihtiyaç anında başka işlere de yönlendirilebileceği kaydedildi. Ayrıca engellilere yönelik sağlık hizmeti için Genel Müdürlüğün belirlediği özel eğitimi alacak personel, eğitimini 5 yılda bir yenileyecek.
Yüzde 40 ve üzerinde engeli olan hastalar
Engellilerin aldıkları ağız ve diş tedavilerinde, tıbbi malzemeler Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında sağlanıyor. Yüzde 40 ve üzerinde engeli olan hastalar, Sağlık Bakanlığı’na bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri (ADSM), hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversitelerin diş hekimliği fakültelerince rapor düzenlenmesi hâlinde, sözleşmesi olmayan resmi ve özel sağlık merkezlerinin diş ünitelerinde SGK’nin karşıladığı tedaviye ulaşabiliyor.