Manşet HaberSağlıklı Yaşam

Kalpte damar sertliğinin nedenleri nelerdir?

Kalpte damar sertliğinin nedenleri nelerdir?.. Damar sertliği atar damarların iç yüzeyinde kolesterol, yağ ve bazen kireç birikimiyle beraber görülür. Bu bir plak oluşumunu ifade ediyor. Bu plağın büyümesi ve damarı tıkaması veya plaktaki oluşacak hasarlanmalar sonucu gelişen klinik sendromlarda bu damar sertliğinin sonucudur. İnme, kalp krizi, bağırsak damarlarında tıkanıklık, bacak damarlarındaki tıkanıklık gibi bir çok semptoma sebep olabilir. Bu binlerce yıllık bir hikayedir. Mısır mumyalarında bile görülen bir durumdur bu. Sertlik dediğimizde gerçekten de kalbin yapısının bozulması ve damarın sertleşmesi anlaşılıyor. Damar elastikini kaybettiren bir durumdur. Bunun da bir çok formu mümkündür. Damarı daralta bildiği gibi tersine de genişletebilir. Baloncuk oluşumuyla da böyle bir şey sonuçlanabilir.

KALPTE DAMAR SERTLİĞİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?

Damarın normal olması gereken yapısının bozulması ile ilgili bir durumdur. Kalpte damar sertliğinin nedenleri nelerdir?..  Sebeplerine bakacak olursak eğer kalpte damar sertliğine şunları sebep oluyor ki burada esas ana unsur kolesterol dur. Yani ana yapı taşı kolestrolun yükselmesidir. Yüksek kolesterol kan damarlarında vücuda dağıtılırken proteinlerle taşınır. Kolesterol suda çözülen bir molekül değildir. Bu proteinlerle birlikte damar duvarından içeriye girdiğinde ortamda uzun süreli bir stres bir yangı hali sigara, şeker, tansiyon gibi fiziksel ve kimyasal damar duvarını etkileyen etkenlerle bu damar duvarından içeriye girdiğinde oksitleniyor. Hasar görüyor. Yapısında bir bozulma oluyor. Bu oluşan bozulma sonucu damar duvarından dışarı çıkamıyor. Normalde bu taşınan kolesterolü tanıyan alıcılar tüm hücrelerde olan alıcılar bu değişmiş kolesterolü tanıyamıyor ve bunları da sadece bağışıklık sisteminin çöpçü hücreleri diyebileceğimiz hücreleri tanıyor.

KALPTE DAMAR SERTLİĞİNDEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜDÜR?

Bunların sonucunda da damar duvarında bir kolesterol birikimi ve bu kolesterola saldıran, savaşan hücrelerin birikimi bununla uğraşırken ölen hücrelerin birikimi söz konusu oluyor. Gittikçe bu damar duvarında büyüme, ilerleme ile semptomlarını oluşturmaya başlıyor. Bu konuyla ilgili olarak değişen ve değiştirilemeyen risk faktörleri vardır. Yaşlanıyoruz. Yaş değişmeyecek bir risk faktörü. Bunun dışında aile öyküsü. Aile de kalp krizinin olması veya by-pass ameliyatı olunması ya da stent konması gibi durumlar bir risk faktörüdür. Bunun dışında yine değiştirilemeyecek risk faktörü erkek cinsiyetidir. Kadınlarda da erkekler kadar çok ciddi bir durumdur. Hatta kadınlarda kalp ve damar hastalıkları çok daha ön planda sayılabilir. Ama kadınlar menapoza kadar erkeklerden 10 yıl daha geride gitmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu