Manşet HaberSağlıklı Yaşam

Susuzluk ve uykusuzluk kalp krizine neden oluyor!

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Kalp krizi riski yaz mevsimiyle birlikte artıyor. Son 6 ayda kalp krizi geçirmiş, stent takılmış veya baypass ameliyatı olmuş  hastalar daha dikkatli olmalı.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte vücutta tuz ve elektrolit kaybı, yeterli sıvı alınmaması gibi sorunlar sonucu kanın pıhtılaşması, buna ek olarak uykusuzluk, susuzluk ve ağır yemekler de kalp krizine yol açabilir.

Kalp hastalığı olanlar oruç tutabilir mi?

Kalp ve hipertansiyonu olan hastalar sıcak havalarda daha çok risk altındadır. Bu hastaların öğle saatlerinde (11.00-16.00) dışarı çıkmamaları gerekmektedir. Ayrıca oruç tutan kalp hastaları uykusuz kalmamalı, ağır yemeklerden kaçınmalı, en önemlisi de bol bol su tüketmelidir. Son 6 ay içerisinde kalp krizi geçirmiş, stent takılmış ya da by-pass ameliyatı olmuş, ciddi kalp yetersizliği veya aritmik semptomları (kalp atışı değişiklikleri) olan hastaların oruç tutması önerilmemektedir.

Ramazan ayında sabah alınan ilaç sahurda, akşam içilen ise iftarda kullanılmalıdır. İftarda bol sıvı tüketilmeli, masadan doymadan kalkılmalıdır. Açlık hisseden hastalar 2-3 saat sonra tekrar hafif şeyler yiyebilir. Tıka basa doymak veya ağır yemekler yemek kanın sindirim sistemine hücum etmesine, tuzlu-yağlı yemekler tansiyon düzensizliklerine ve tüm bunlar kalbin kanlanmasını bozarak kalp krizine yol açabilir.

Oruç tutan kalp hastaları ise sıcağın en yoğun hissedildiği saatlerde evlerinde serin bir yerde istirahate çekilmelidirler. Güneşin etkisini kaybetmeye başladığı akşam veya sabah erken saatlerde yürüyüş yapabilirler. Öğle saatlerinde kısa bir uyku  hastaların Ramazan’ı daha sağlıklı geçirmesine yardımcı olabilir.

Uykusuzluk kalbi yoruyor!

Uykusuzluğun kalbi yormasıyla ilgili yapılmış pek çok çalışmada, gece uyku düzeni bozuk olanlarda veya gece çalışanlarda kalp damar hastalıklarının daha fazla olduğu gösterilmiştir. Uykusuzluk ayrıca kalp ritmini de etkileyerek nabız yükselmelerine veya yatkınlığı olanlarda aritmilere neden olabilir. Bu da hastalarda çarpıntı, göğüste huzursuzluk hissi, rahat nefes alamama gibi şikâyetlere yol açabilir.

 

 

Sağlık Web Haber

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu