Tiroid hastalığına hangi bölüm bakar?
Tiroid Hastalığına Hangi Bölüm Bakar? Günlük yaşamı olumsuz etkileyen Tiroid , toplumda pek çok kişi de zaman zaman oluşan problemlerden biridir. Tiroid çok önemli bir organımızdır. Tiroid bezinin fazla ya da az çalışması önemli sağlık sorunlarına yol açar. Birçok rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediği taktirde rahatsızlığınız ilerleyebilir. Peki, Tiroid için hangi bölüme gidilir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz…
Tiroid nedir?
Tiroid çok önemli bir organımızdır. Tiroid bezinin fazla ya da az çalışması önemli sağlık sorunlarına yol açar. Tiroid bezi boynumuzda nefes borusu olarak bildiğimiz trakeanın ön kısmında yer alan, küçük bir organdır.
Tiroid bezi, vücuttaki bütün hücreler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Tiroid hastalığı, tiroidiniz düzgün çalışmadığında, tüm vücudunuzu etkileyebilir. Vücudunuz çok fazla tiroid hormonu üretiyorsa, hipertiroidizm adı verilen bir durum gelişebilir. Vücudunuz çok az tiroid hormonu üretiyorsa buna hipotiroidizm denir . Her iki durum da ciddidir ve sağlık uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekir.
Tiroid bezinin sık görülen hastalıkları; Guatr, Tiroiditler, Tiroid kanserleridir.
Guatır
Troid bezinin büyümesi Guatır hastalığına yol açar. Tiroid bezinin büyümesinde en önemli faktörü iyot eksikliğidir.
Tiroid ne yapar?
Tiroidin vücudunuz için önemli görevleri vardır; metabolizmayı kontrol eden tiroid hormonlarını serbest bırakmak ve kontrol etmek. Metabolizma, vücudunuza aldığınız gıdaların enerjiye dönüştürüldüğü bir süreçtir. Bu enerji, vücudunuzun birçok sisteminin doğru şekilde çalışmasını sağlamak için tüm vücudunuzda kullanılır. Metabolizmanızı bir jeneratör olarak düşünün. Ham enerjiyi alır ve daha büyük bir şeye güç sağlamak için kullanır.
Tiroid, metabolizmanızı birkaç spesifik hormonla kontrol eder – T4 (tiroksin, dört iyodür atomu içerir) ve T3 (triiyodotironin, üç iyodür atomu içerir). Bu iki hormon tiroid tarafından üretilir ve vücut hücrelerine ne kadar enerji kullanmaları gerektiğini söyler. Tiroidiniz düzgün çalıştığında, metabolizmanızın doğru hızda çalışmasını sağlamak için doğru miktarda hormonu koruyacaktır. Hormonlar kullanıldıkça tiroid de yenilerini oluşturur.
Tiroid hastalığından kimler etkilenir?
Tiroid hastalığı herkesi etkileyebilir; erkekler, kadınlar, bebekler, gençler ve yaşlılar. Doğumda mevcut olabilir (tipik olarak hipotiroidizm) ve siz yaşlandıkça (genellikle kadınlarda menopozdan sonra) gelişebilir.
Aşağıdaki durumlarda tiroid hastalığı geliştirme riskiniz daha yüksek olabilir:
Ailede tiroid hastalığı öyküsü varsa.
Tıbbi bir rahatsızlığınız varsa (bunlar pernisiyöz anemi, tip 1 diyabet, birincil adrenal yetmezlik, lupus, romatoid artrit, Sjögren sendromu ve Turner sendromunu içerebilir).
İyot oranı yüksek ilaç kullanmak.
60 yaş üstü, özellikle kadınlarda.
Geçmişte tiroid rahatsızlığı veya kanseri (tiroidektomi veya radyasyon) tedavisi gördüyseniz.
Tiroid hastalığına hangi bölüm bakar?
Troid hastalığı için Endokrin bölümüne başvurmalısınız.