Manşet HaberSağlıklı Yaşam

Bilim insanları demir mineralinin kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltılabileceğini açıkladı

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Imperial College London’da yapılan araştırma vücuttaki yüksek demir mineralinin kalp hastalıkları riskini azalttığını ortaya koydu.

Demir mineralinin yüksekliğinin kalp hastalığına yakalanma riskini düşürdüğü açıklandı.

Techexplorist’in haberine göre, İngiltere’de Imperial College London Üniversitesinde demir mineralinin vücuttaki oranının hastalıklarla ilişkisi üzerine bir araştırma yapıldı.

Yaklaşık 500 bin kişinin genetik verilerini inceleyen bilim insanları, demir mineralinin 900’den fazla hastalıkta önemli rol oynadığını ortaya koydu.

Çalışmaya göre, vücuttaki yüksek demir oranı, kolesterol ve damar sertliğinin azalmasını sağlıyor.

Öte yandan çalışmada, normalin üzerinde demir seviyesine bağlı potansiyel riskler de açıklandı. Buna göre, demir yüksekliği, pıhtılaşmayı, felç ve bakteriyel cilt enfeksiyonu riskini artırıyor.

Çalışmanın sonuçlarına ilişkin konuşan doktor Dipender Gell, “Demir vücut için önemli bir mineral ve oksijenin vücutta dolaşımını sağlamada kritik role sahip. Vücuda doğru oranda demir almak önemli, az olduğunda kansızlık, çok olduğunda ise çeşitli damar sorunlarına neden olabiliyor.” dedi.

Gell, çalışmada vücuttaki doğal demir oranlarına göre inceleme yapıldığının altını çizerek, dışarıdan demir takviyesinin çalışmaya dahil edilmediğini söyledi.

Doktor Gell, bulguların, konu üzerine daha kapsamlı araştırmaların yapılması gerekliliğini ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

Çalışma, Amerikan Kalp Derneği dergisinde yayımlandı.

Demir minerali nelerde var?

1. Ispanak

Koyu yeşil yapraklı klorofil zengini sebzeler, özellikle de ıspanak bol miktarda demir içerir. Yarım kilo ıspanakta 18 mg demir bulunur. Bu neredeyse 200 gr kırmızı etten daha fazla demir anlamına gelir.

2. Brokoli

Brokoli sadece demir için değil, K vitamini, magnezyum gibi anahtar besinler ve demir emilimini sağlayan C vitamini için de önemli bir besin kaynağı.

3. Yeşil Mercimek

Sadece 200 gr mercimek yaklaşık aynı orandaki kırmızı etten daha fazla demir içerir. Yeşil mercimek lif, potasyum ve protein içerikleri açısından da oldukça zengin bir besin kaynağı. Yeşil mercimekli salatalar, çorbalar tüketilebilir, fazlası poşetlenerek dondurucuda saklanabilir.

4. Kara lahana

Oldukça besleyici bir sebze olan bir tabak kara lahana 3.6 mg demir içeriğine sahip.

5. Çin lahanası

Çin lahanası ister haşlayarak ister soteleyerek tüketilsin, oldukça sağlıklı bir dozda A vitamini ve ek olarak da her tabakta 1.8 mg demir alınmasını sağlar.

6. Fırınlanmış Patates

Büyük bir fırınlanmış patates, neredeyse 100 gr’lık bir tavuktan üç kat daha fazla demir içerir. Fırınlanmış patatesin üzerini yoğurtla soslayıp, haşlanmış brokoli ve eritilmiş peynirle servis ederek lezzetli bir akşam yemeği elde edebilirsin.

7. Susam

Sadece bir yemek kaşığı susam 1.3 mg demir içerir. Ayrıca yemeklerinin tadıyla uyuşturmak da çok kolay. Salatanın üzerine serpiştirdiğin susam çekirdekleri lezzet ve çıtırlık katae veya sosun içine ekleyerek harika tatlar elde edebilirsin.

8. Kaju

Kuru yemişlerin çoğu iyi birer protein kaynağı, fakat kaju ek olarak demir zengini olarak faydalara sahip. Kajunun 85 gramında 2 garama yakın demir içeriği var. Kajuyu birçok besininin yanında tüketebilirsin.

9. Soya Fasülyesi

Bir tabak pişmiş soya fasülyesi 8-9 gram demir içeriğine sahip. Bu baklagiller aynı zamanda mükemmel birer protein kaynağı. Sadece işlenmiş soya ürünleri yerine organiklerini almaya dikkat et.

10. Nohut

Bir kase nohut yaklaşık 4.7 mg demir içerir. Bu bir erkeğin günlük demir ihtiyacının yarısı anlamına gelir. Nohutları hafif zeytinyağıyla kızartarak çıtır bir atıştırmalık hazırlayabilirsin veya domatesle, peynirle ve salatalıkla bir aperatif yemek elde edebilirsin.

11. Bitter Çikolata

Bitter Çikolatanın yararları saymakla bitmiyor. Ayrıca, daha sağlıklı bir cilt ve güçlü dişlere sahip olmak ve anksiyeteyi azaltmak için bitter çikolata tatlı bir demir kaynağı olabilir. Bitter çikolatanın 28 gramı 2 ila 3 mg demir içerir ve bu aynı miktarda dana etinden daha fazladır.

12. Pazı

Bir tabak pazıda 4 mg demir bulunuyor. Bu bir hamburgerden daha fazla demir içerdiği anlamına geliyor. Pazı aynı zamanda omega-3 yağ asitleri, A, C ve K vitaminleri ile folik asit açısından da zengin bir besindir.

13. Tofu

Soya peyniri olarak da bilinen tofunun 170 gramında, 3 mg demir bulunur. Tofu kullanılarak yapılacak sayısız tarif bulunuyor.

14. Börülce Fasülyesi

Börülce fasülyesi bir tabakta 3-4 mg demir içerir. Ete alternatif olarak börülce fasülyesi kalp dostu ve demir içerikli bir baklagildir. Cebini de düşünmek için kuru börülce almayı tercih etmen yararına olur.

 

Kaynak: AA

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu