Manşet HaberSağlıklı Yaşam

Kronik yorgunluk belirtileri ve altında yatan hastalıklar!

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Kendinizi çok yorgun mu hissediyorsunuz? Kronik bir yorgunluğunuz mu var? Uzun süredir çok mu yorgunsunuz? İçinizden belki de 10 kişiden 5’i 6’sı 7’si yorgunlukla ilgili böyle konuşabilir.

İşte hem yetişkinlerin hem de son zamanlarda gençlerin hayatlarının belli dönemlerinde şikayetçi olduğu kronik yorgunluk ve kronik yorgunluk hastalığını sizler için araştırdık.

Kronik yorgunluk nedir?

Kronik yorgunluk özellikle mevsim geçişlerinde çokça yaşanan bir rahatsızlık. Hekimlere başvuran kişilerde en çok yapılan çalışmalarda, kadınların her 4 kadından 3’ünde erkeklerde de yaklaşık yarısına yakınında kronik yorgunluk şikayetleri görülmektedir. En sık hekimlere gitme nedenlerinin başında gelmektedir.

Kronik yorgunluk Türkiye’de aile hekimlerine en sık müracaat edilen rahatsızlıkların başında geliyor. Kronik yorgunluk da sürekli yorgun hissetmek, baş dönmesi, kendini kötü hissetmek, halsizlik, çabuk yorulmak en sık rastlanan şikayetler.

Aslında kronik yorgunluk bir hastalık olarak nitelendirilmiyor. Kronik yorgunluk altından bir hastalık çıkabilir. Kronik yorgunluk altta yatan bir hastalığa bağlı olabilir. Altında yatan başka herhangi bir hastalık olmadan kendini sürekli yorgun hisseden, kronik yorgunluğu olan, dinlenmekle bu yorgunluğu geçmeyen pek çok insan bulunmaktadır.

 Kronik yorgunluğun sebebi psikolojik mi?

Eğer yapılan laboratuvar tetkiklerinde ya da diğer kontroller de bir şey bulunamaz ise psikolojik gibi düşünülebilir.  Fakat teknolojinin ilerlemesiyle önceden psikolojik olduğu düşünülen hastalıkların pek çoğunun altından başka hastalıkların çıktığı durumlarla karşılaşılıyor. Ama halen günümüzde net bir somut hastalık verisine ulaşılamayan ve psikolojik olduğunu düşünülen durumlar var.

Kronik yorgunluğun tanımında kişinin psikolojik bir rahatsızlığı ve altta yatan gösterilmiş, tanı konulmuş bir hastalığı olmaması gerekiyor. Ancak bundan sonra kronik yorgunluk sendromu rahatsızlığı tanısı konulabilir.

Kronik yorgunluğun sebepleri

Altta yatan psikolojik sorunlar depresyon, uyku bozukluğu, yeme bozukluğu, iş stresi gibi nedenler olabilir. Bunlar olduğunda psikiyatri veya psikolojik destek için ilgili branşlara yönlendirilir. Kronik yorgunluk tanısı konulabilmesi için bu tür nedenler olmamalıdır. Altta yatan pek çok hastalık kronik yorgunluk durumuna yol açabilir. O nedenle bu durum bir hastalıktan dolayı mı kaynaklanıyor veya psikolojik bir durum mu var yoksa gerçekten bu bir kronik yorgunluk hastalığı durumumu öncelikle bu tespit edilmelidir.

Kronik yorgunluğun nedeni olabilecek hastalıklar nelerdir

Kronik yorgunluğun altında yatan hastalıklar;

Fibromiyalji; daha çok fizik tedavi hekimliğinin ilgilendiği şiddetli kas ve eklem ağrısına yol açan bir rahatsızlıkta kronik yorgunluğa yol açabilir. Bu bir hastalık olarak tanımlanır.

Bağ dokusu hastalıkları; bağışıklık sistemi ile ilgili kas eklem hastalıkları, romatizmal hastalıklar, gizli bir tümör, Emes (MS) hastalığı, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, tüberküloz, uyku apnesi, kalp hastalıkları, koah, gibi hastalıklar olabilir.

Bunların dışında en sık karşılaşılan durumların başında kansızlık gelmektedir. Kansızlık başlı başına bir yorgunluk nedenidir.

Tiroit hastalıkları da kronik yorgunluğa sebep olabilir. Tiroit hormonu vücudun enerji hormonudur bu az üretildiğinde kişi halsiz yorgun hareketleri yavaş, kabızlık, vücutta ödem ve depresyona meyil gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.

Tanısı konulmamış bir kanser; eğer kan değerleri düşük, kilo kaybı, iştahsızlık gibi sorunlar varsa ancak o zaman kanserden şüphe edilebilir.

Kronik yorgunluk sendromu sadece ileri yaşlarda görülen bir rahatsızlık olarak düşünülmemeli günümüzde gençlerde de bu rahatsızlık sıklıkla görülebilmektedir. Bunu tetikleyen en önemli durumlar sınav kaygısı, çok bilgisayar başında kalmak, hareketsizlik, spor yapmamak, sağlıksız beslenme gibi nedenlerle kronik yorgunluk gençlerde de görülmekte.

Kronik yorgunluk sendromu için hangi doktora gidilmeli

Kronik yorgunluk hastalığı ölçüme veya tahlil ile net bir şekilde ortaya çıkabilecek bir hastalık değil. Hastayı iyi bir şekilde irdeleyerek nedenini ortaya çıkarmak gerekiyor. Bunu içinde ilk başta bir aile hekimine gitmek çok faydalı olacaktır. Daha sonraki duruma göre yapılacak yönlendirme ile ilgili branşlara gidilebilir.

Sağlık Web Haber

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu