KoronavirüsManşet HaberSağlıklı Yaşam

Omicron Varyantı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

İlk olarak Güney Afrika’da keşfedilen yeni COVID-19 türü Omicron varyantı. Dünya Sağlık Örgütü yeni varyantı endişe verici bir tür olarak gördüğünü ve omikron adını verdiğini duyurdu. Delta’dan bu yana ilk yeni endişe verici COVID-19 türü oldu.

Omicron Varyantı Nedir?

DSÖ, varyantın Güney Afrika’da tespit edildiğini  ülkenin hemen hemen tüm illerinde yayılmaya başladığını bildiriyor. Pretoria şehrinde keskin bir artışa neden olan Omicron varyantı, Botsvana, Belçika, Hong Kong ve İsrail’de de kısa bir süre içinde ortaya çıkmaya başladı.

Delta varyantından daha bulaşıcı ve mevcut aşılara karşı daha dirençli olduğu bildirilen Omicron’un yayılmasının engellemek için dünya alarma geçti.

Omicron varyantını tespit eden ilk doktor

Güney Afrika Doktorlar Birliği’nin başkanı olan ve 30 yıldır hekimlik yapan Dr. Angelique Coetzee, yeni varyantı tespit eden ve bu konuda uyarıda bulunan ilk doktor olarak tarihe geçti. Uzmanları ve yetkilileri bu konuda  uyardı; “sıradışı ama hafif” semptomları olduğunu bildirdi.

Dr. Angelique Coetzee, Pretoria’daki özel muayenehanesindeki COVID-19 hastalarının garip semptomlar göstermesinden sonra virüsün yeni bir türünü bulduğuna inandığını söyledi. The Telegraph’a konuşan Coetzee, “Semptomları daha önce tedavi ettiklerimden çok farklı ve çok hafifti” dedi .

Omicron varyantı belirtileri 

Şimdiye kadar, testi pozitif çıkan ve çoğu genç erkek olmak üzere yeni varyantın semptomlarını gösteren iki düzine hastası oldu. Hastaların yaklaşık yarısının aşısız olduğunu söyledi. Enfekte olanlardan hiçbiri koku veya tat alma duyusunu kaybetmedi. Hafif bir öksürükleri oldu ancak belirgin bir semptom görülmedi. Enfekte olan hastaların bazılarının şu anda evde tedavi edildiği söylendi.

Doktor Coetzee, “Coetzee, “Şu an endişelenmemiz gereken, yaşlıların ve aşısızların yeni varyanta yakalanması. Aşılı olmayanlar arasında ağır hastalık görebiliriz” dedi.

Omicron varyantı endişesi artıyor!

OMiCRON varyantı ilk olarak 24 Kasımda WHO’ya bildirilmiş, öğrenilen ilk bilgiler varyantın çok sayıda mutasyon nedeniyle yeniden enfeksiyon riskini artırdığını gösteriyor.

Yakın zamana kadar, Güney Afrika’daki vakaları maksimuma çıkaran delta varyantından endişeler artıyordu. Ancak WHO , omikron enfeksiyonlarının son haftalarda yükselişte olduğunu bildirdi .

Aşı üreticileri, yeni varyantla mücadele etmek için şimdiden önlemlerini almak istiyor: daha yüksek dozlarda destekleyici atışları test etmek, suş mutasyonlarını öngören yeni güçlendirici aşılar bulmak ve omicron’a özel güçlendiriciler geliştirmek.

Örneğin Moderna aşısı, 2021’in başından beri endişe verici varyantları tahmin etmek için kapsamlı bir strateji üzerinde çalıştığını açıkladı. Üzrinde çalışılan stratejiler; mevcut aşıyı 50 mikrogramdan 100 mikrograma ikiye katlamak. İkinci olarak ise, mutasyonları önceden belirlemek için tasarlanmış iki destekleyici aşı daha uygulamak.

Omicron varyantı neden bu kadar hızlı yayılıyor?

Bilim adamları henüz bunu bilmiyor, ancak bunun varyantın mutasyonlarıyla ilgisi olduğuna inanıyorlar. DSÖ’nün Sağlık Acil Durumları Programı’ndan Dr. Maria Van Kerkhove bir video açıklamasında , “Bu varyantın çok sayıda mutasyonu var. Ve bu mutasyonların bazı endişe verici özellikleri var” dedi. Bilim adamları, varyantın bulaşıcılığı arttırdığı bilinen bir dizi mutasyona ve virüsün hücreleri daha kolay enfekte etmesine yardımcı olabilecek özelliklere sahip olduğunu söylüyor.

Yine de bilim adamları, durumun böyle olup olmadığından emin olmak için henüz yeterli veri bulunmadığına dikkat çekiyor.

Aşılar Omicron varyantına karşı etkili mi?

Virüsün genlerinde aşıların daha az etkili olabileceği ve yeniden enfeksiyon riskinin artabileceğine dair ipuçları var. Bazı omicronvaryantlarının virüsün bağışıklık sisteminden kaçmasına yardımcı olan mutasyonları olduğunu gösteriyor. Antikorlara direnebiliyor ve vücudun savunucuları tarafından algılanmayı önliyor. Ancak yine de bilim adamlarının kesin birşey söylemek için yeterli verisi yok.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu