GenelKoronavirüsManşet HaberÖzel Haber

14 Mart Tıp Bayramı Kutlu Olsun

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

14 Mart Tıp Bayramı Kutlu Olsun.. 14 Mart Tıp Bayramı, tıpta çalışanlar için hem bir kutlama, hem çalışma alanındaki sorunlara dikkat çekme olarak Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul ediliyor. Tüm dünyada salgın haline gelen koronavirüs ile birlikte önemi daha fazla anlaşılan sağlık personelleri, gece gündüz demeden şartlar ne olursa olsun toplum sağlığını korumak, insanların mutluluğunu sağlamak için mücadele etmeye devam ediyor. Koronavirüsten dolayı çok sayıda mesai arkadaşını kaybeden sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı’nı bu yıl ise maalesef buruk kutluyor.

SAĞLIKÇILARIN KORONAVİRÜSLE MÜCADELESİ ZORLU OLDU

Sağlık çalışanları, endişe ve aşırı yoğun mesai saatleri ile sağlık hizmetini sürdürdü. 14 Mart Tıp Bayramı Kutlu Olsun.. Bu mücadelede ayrıca karşılaşılan olumsuz koşullar, beraber omuz omuza çalıştığı ekip arkadaşlarını kaybetmenin hüznü onları yolundan yine döndürmedi. Sağlık çalışanları her zaman olduğu gibi insan sağlığını her şeyden üstün tuttular. Ve ayrıca yardım için bir an bile tereddüt etmediler. Bu dönemde mesleklerin kutsallığını bizlere bir kez daha hatırlattılar. 14 Mart Tıp Bayramı’nda ülkemizde modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul ediliyor. Fakat bu sene salgın nedeniyle hayatını kaybeden 400’ün üzerinde sağlık personeli minnet ve rahmetle anılıyor.

TIP BAYRAMININ TARİHÇESİ

14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart ise  “Tıp Bayramı” olarak kutlanıyor.  İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

HEKİMLİK YOLUNDA ZORLU YOLCULUK

İnsanların  ölümüne kadar hayatının her anında ihtiyaç duyduğu doktorlar 6 yıllık zorlu bir eğitim yolculuğuna tabi tutuluyor. Tıp Fakültesi öğrencilerinin 6 yıllık eğitimlerinin ilk üç yılı, temel bilimler, son üç yılı klinik bilimler olarak adlandırılıyor. İlk 2 yılda normal insan vücudunun işleyişi, sonraki yıllarda ise hastalıkların oluşumu ve tedavisi öğretiliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu