Manşet HaberSağlıklı Yaşam

Bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisinden korunma yolları!

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Bahar alerjisi nedir? Belirtileri ve korunma yolları

Bahar geliyor , güneşli güzel günler kapıda… Bahar aylarının gelmesiyle hepimizin içinde güzel duygular ortaya çıkarken bahar alerjisi olanlar için adeta kabuslu günler başlamış olur. Bahar alerjisi nedir? Polen alerjisi belirtileri nelerdir? Bahar nezlesi nasıl geçer? Bahar alerjisi korunma yolları nelerdir? soruları da bahar aylarının en çok merak edilen soruları arasındadır. İşte merak edilen soruların cevapları.

Bahar alerjisi nedir?

Bahar alerjisi dediğimiz hastalık aslında bahar aylarının gelmesiyle birlikte artış kaydeden polenlere bağlı olduğu için Polen alerjisiyle özdeşleşmiştir. Yani polen alerjisidir. Polenlerle birlikte ortamda bulunan hayvan tüyleri ve toz parçacıklarının nefes alma sırasında buruna alınmasıyla oluşur. Bu maddelerin burnun iç yüzeyine yapışması ile alerjene karşı hassasiyeti olan kişilerin burnunda mikrobik olmayan bir iltihap oluşur. Bu da rinit, konjunktivit ve astım gibi hastalıklara bağlı şikâyetlerin ortaya çıkmasına neden olur.

Bahar alerjisi belirtileri nelerdir?

-Burun akıntısı

-Kaşıntı ve hapşırma

-Tıkanıklık

-Gözlerde kızarıklık oluşması

-Öksürük

– Hışıltılı solunum

-Nefes darlığı ve göğüste sıkışma hissi

Bahar alerjisinden korunma yolları

1-Polen alerjisinde durum bir hayli zordur ama polenlerin en fazla uçuştuğu saatlerde açık havaya çıkılmaması alınabilecek en etkili yöntemdir.
2- Saçlar tozu tutacağından, her akşam saçlarınızı yıkayıp, duş alın. Böylece üzerinizdeki polen tozlarından arınabilirsiniz.
3-Şikâyetler geçmezse İlaç tedavisi uygulanır. Doktor gözetiminde antialerjik ilaçlarla hastalık kontrol altında tutulmaya çalışılmalıdır.
4-Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde evinizin pencerelerini, otomobil kullanırken ise aracınızın camlarını kapalı tutun.
5-Tatile ormanlık bölgeye değil, deniz kenarına gitmeli, çamaşırları açık havada kurutmamalı, çim biçmemeli ya da maske kullanılmalıdır.
6-Evde evcil hayvan bulundurulmamalı, yatak odalarında halı, yünlü battaniye, kuş tüyü yastık vb. kullanılmamalı ve ıslak temizlik yapılmalıdır.
2-Eğer alerjik şikâyetler ilaçlarla geçmiyorsa ve giderek artıyorsa şeçilmiş ve kısıtlı vakalarda spesifik alerji tespit edilenlere aşı tedavisi (immunoterapi) uygulanabilir. Aşılama yaklaşık 4–5 yıl sürer.
3-Tüm bunlara rağmen maalesef Alerjik hastalıklarda % 100 tedavi mümkün değildir.

 

 

 

Sağlık Web Haber

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu