Hamilelerde covid 19 çok daha ağır seyrediyor
Hamilelerde covid 19 çok daha ağır seyrediyor. Hamilelik sürecinde anne adayının vücudunda pek çok fizyolojik ve immünolojik değişim yaşanır. Buna bağlı olarak anne adaylarına koronavirüs bulaştığı takdirde tüm insanlarda oluşan öksürük, ateş, solunum güçlüğü, bulantı, kusma, hâlsizlik, ishal, kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler görülebilir.
Hamilelerde covid 19 enfeksiyonları daha ağır geçiyor
Gebelik döneminde bağışıklık sisteminin baskılanmasına bağlı olarak anne adayları, var olan enfeksiyonları daha ağır geçirebilir. Bu nedenle hamile kadınlar normal kadınlara göre daha dikkatli olmak zorunda. Hamilelerde covid 19 virüsünün neden olduğu enfeksiyon çok daha ağır seyrediyor. Ayrıca Covid- 19’lu annelerin yeni doğmuş bebeklerinde de virüs saptandı.
Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs hem hamilelerin hem de yeni doğum yapan annelerin endişelerini artırıyor. Bu dönemi en iyi şekilde tamamlamak için ise düzenli kontrol şart. Academic Hospital Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, pandemi döneminde riskli gebelik ile ilgili bilgiler verdi…
Hamilelikte hangi sorunlar yüksek risk faktörü içinde değerlendirilmeli?
Gebelikte yüksek risk yaratabilecek sorunlar tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 6-8’inde karşımıza çıkar. Şayet anne adayı 18 yaşın altında ya da 35 yaş üstündeyse, çok zayıf ya da çok şişmansa, anne adayı ve baba adayı arasında kan bağı varsa, anne adayı herhangi bir sebeple ilaç kullanıyorsa, sigara ya da alkol tüketiyorsa, tekrarlayan düşük geçmişi mevcutsa risk faktörü artar.
Covid 19 riskli gebeliğe yol açar mı?
Kimi enfeksiyonlar gebelikte yüksek risk yaratabilir. Soğuk algınlığı gibi yaygın görülen enfeksiyonlar anne ve bebek açısından genelde yüksek risk yaratmazlar. Ancak parvo virus enfeksiyonları, toksoplazma, rubella (kızamıkçık) gibi bazı enfeksiyonlar nadir görülmelerine rağmen gelişmekte olan bebeği olumsuz yönde etkileyebilir. Toksoplazma çiğ ve az pişmiş et yememek, çiğ yenilen salataları çok iyi yıkayarak yemek ve evde kedi varsa kumunu değiştirmek gibi basit önlemler ile engellenebilir. Enfeksiyonlar arasında grup B streptokoklar (GBS) özel önem taşır. Anne adaylarında doğuma yaklaşırken GBS taraması yapılmalı ve pozitif bulunursa mutlaka tedavi edilmelidir.
Pandemi döneminde hamileler daha mı fazla risk altında?
Koronavirüs de bir enfeksiyon. Hamilelerde covid 19 virüsünün daha ağır seyrettiğini söyleyebiliriz. Yani hamile kadınlar, normal kadınlara göre daha dikkatli olmak zorunda. Hamileliğin her aşamasında bu virüsün neden olduğu enfeksiyon çok daha ağır seyrediyor. Ama özellikle gebeliğin son üç ayı daha kritik bir önem taşıyor bu enfeksiyonda. Ayrıca Covid-19’lu annelerin yeni doğmuş bebeklerinde de virüs saptandı.
Covid-19 geçirmiş bir anne bebeğini emzirebilir mi?
Anne sütü, hastalıklardan koruyan antikor içeriyor. Özellikle ilk bir ay bebeğin anne sütüyle beslenmesini istiyoruz. Covid- 19’lu annelerde de anne sütüyle beslenmeyi teşvik ediyoruz.
Hamilelerde covid 19 aşı olacak mı?
Dünyadaki aşı çalışmaları hamile ve emziren kadınlar üzerinde hiç denenmedi. Bu yüzden sonuçlarını bilmiyoruz. Bu aşılar hamile ve emziren kadınlara uygulanmayacak. Aşı çalışmaları başladığında hamile kadınların riskli grupta olduğu bilinmiyordu. Son 3 ay içerisinde sonuçları açıklanan çalışmalar, hamile kadınların da tıpkı obezite hastaları, sigara içenler gibi yüksek risk grubunda olduğunu ortaya koydu. Bu yüzden önümüzdeki aylarda aşıların hamile kadınlar üzerinde uygulanıp uygulanamayacağı üzerine çalışmalar yapılıyor. SABAH