Manşet HaberSağlıklı Yaşam

İngiltere’de mutasyon kabusu bitmiyor!

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

İngiltere koronavirüs salgınında mutasyon kabusu yaşamaya devam ediyor. Mutasyonun ortaya çıktığı ilk ülke olan İngiltere’nin Bristol ve Liverpool şehirlerinde iki yeni mutasyon türü keşfedildi. Uzmanlar yeni türlerin Güney Afrika ve Brezilya mutasyonlarıyla benzerlik gösterdiğini duyurdu.

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen Avrupa ülkelerinden İngiltere’de mutasyon krizi bitmiyor. Ülkede geliştirilen AstraZeneca aşısının korona mutasyonlarına karşı etkisiz olduğunun ortaya çıkmasının ardından çarpıcı bir gelişme daha yaşandı. Hükümete salgınla ilgili danışmanlık veren bilim kurulu, ülkede endişe verici olarak nitelendirilen iki yeni koronavirüs mutasyonu tespit edildiğini duyurdu. İki türün de Güney Afrika ve Brezilya’da görülen mutasyonlarla benzerlik gösterdiği belirtildi.

Endişe verici mutasyon

Mutasyonlardan ilki Bristol şehrinde görülürken, ‘Yeni Ortaya Çıkan Solunum Virüs Tehditleri Danışma Kurulu’ tarafından ‘endişe verici mutasyon’ olarak nitelendi. İkinci mutasyon ilk kez Liverpool’da ortaya çıkarken, ‘inceleme altındaki mutasyon’ olarak sınıflandırıldı.

Mutasyon türleri 76 vakaya neden oldu

Reuters’ın haberine göre yeni türlerin E484K mutasyonuna sahip olduğu, bunun Güney Afrika ve Brezilya mutasyonlarındaki spike proteinleriyle aynı değişimleri gösterdiği ifade edildi. İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu, yeni mutasyon türlerinin şimdiye dek 76 vakaya neden olduğunu, halihazırdaki aşıların bunlara karşı etkili olmasını umduklarını vurguladı.

Mutasyon Nedir?

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Varyant ise mutasyonla gelişen yeni virüse denir. Mutasyon, genel olarak germ hattı mutasyonları ve somatik mutasyonlar olmak üzere ikiye ayrılır. Doku hücreleri içinde gerçekleşen bir mutasyon, kalıtsal olamayacağı için kuşaktan kuşağa aktarılmaz. Bedensel (somatik) mutasyonlar bu anlamda kalıtsal değildir. Eşey (üreme) hücresi mutasyonları, diğer ismiyle germ hattı mutasyonları ise kalıtsaldır ve bir sonraki nesillere aktarılır.

Mutasyon aşıyı etkisiz hale getirir mi?

İngiltere’den bildirildiğine göre bu suşun özellikle daha fazla vakanın tespit edildiği geniş bir coğrafyada tespit edilmesine rağmen, daha ciddi hastalığa neden olduğuna dair şu anda bir veri bulunmuyor. Yeni varyantın önde gelen 3 aşının hedeflediği diken protein mutasyonlarına sahip olduğunu söyleniyor. Bununla birlikte aşılar bu diken proteinindeki birçok bölgeye karşı antikor üretiyor. Yani bu nedenle değişikliğin aşıyı etkisiz hale getirmesi pek olası gibi görünmüyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu