GenelManşet HaberSağlıklı Yaşam

Soğuk algınlığını başlamadan önlemenin 5 yolu

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Kış aylarında soğuk algınlığı nasıl önlenir

Soğuk algınlığı vakalarında yılın bu zamanında hiçde şaşırtıcı olmayan bir artış sözkonusudur. Burun akıntısı, baş ağrısı, vücut ağrısı ve boğaz ağrısı günlük işlerimizi yapmanıza engel olabilir. Üstelik, soğuk ve rüzgar semptomları daha da kötüleştirerek daha kötü hasta olmanıza neden olabilir.

Kimse hasta olmayı ve gün boyu yatakta kalmayı sevmez. Bu nedenle, ilaç almak yerine soğuk algınlığını daha başlamadan durdurmak en iyisidir. İşte bu kış soğuk algınlığını önlemek, formda ve aktif kalmak için bazı ipuçları.

Ellerinizi düzenli olarak yıkayın

Pandemi hepimize, COVID enfeksiyonu riskini azaltmak için yemek yemeden veya yüzümüze dokunmadan önce ellerimizi güzelce yıkamak konusunda önemli bir ders verdi.  Soğuk algınlığına neden olan virüsler, 24 saat boyunca ellerde ve yüzeylerde hayatta kalabilen enfekte bir kişinin öksürük ve hapşırıklarından yayılır. Bu nedenle, hastalanmamak için yemek yemeden veya yüzünüze dokunmadan önce ellerinizi sabun ve suyla güzelce yıkayın.

Bol su için

Kış aylarında günlük su alımınız azalır. Soğuk hava nedeniyle susuzluk hissi azalmaktadır, bu yüzden daha az su içeriz. Su, vücuttaki toksinleri atmaya ve hastalanmanızı önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle, sağlıklı kalmak istiyorsanız bile günde en az 2 litre su için. Hatta sıvı alımınızı artırmak için çorba ve kemik suyu bile içebilirsiniz.

Sağlıklı beslenin

Mevsiminde sağlıklı ve dengeli beslenin. Bol miktarda vitamin almanıza ve formda kalmanıza yardımcı olacaktır. Çinko ve D vitamini alım seviyelerinize özellikle dikkat edin. Bu iki besin, bağışıklığı artırmaya ve hastalanma riskini azaltmaya yardımcı olur. Daha fazla yeşillik, kepekli tahıllar, fındık ve meyve tüketin.

Yeterince uyuyun

Yeterince uyumak, soğuk algınlığı ile savaşmak ve önlemek için çok önemlidir. Uykusuzluk veya kalitesiz uyku, vücudun virüsler ve enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırır. Geceleri kaliteli bir uyku çektiğimizde vücudumuz, enfeksiyon ve iltihabı hedef alan protein türleri olan sitokinleri üretir ve serbest bırakır. Bu nedenle, bağışıklık sisteminizi aktif tutmak için günde 7 ila 8 saat uyuduğunuzdan emin olun.

Egzersiz

Egzersiz yapmak sadece kilo vermek veya kas yapmak için gerekli değildir. Bağışıklığı güçlendirmeye ve soğuk algınlığını önlemeye bile yardımcı olur. Araştırmalar, egzersizin dolaşımınızı iyileştirdiği için bağışıklık hücrelerimizin vücudunuzda daha hızlı dolaşmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu sayede vücudun enfeksiyonla daha iyi bir şekilde savaşmasına yardımcı olur. Yürüyüş, yoga, meditasyon, koşu ve kuvvet antrenmanı gibi düzenli bir egzersiz rutini izleyerek aktif kalın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu