HastanelerManşet Haber

Tarihi Bir Hastane Daha Kapandı

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

1925 yılında Hamamönü Hacı Musa Mahallesinde Kerpiçten bir evle kurulan Doğumevi beş yataklı olarak faaliyete geçmişti…

Doktor Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi 1 Eylül 2019 Pazar gününden itibaren Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde hizmet verecektir.

Doktor Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi Tarihçesi:

Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1925 yılında Hamamönü Hacı Musa Mahallesinde kiralanan kerpiçten yapılma bir binada beş yataklı olarak Doğumevi ismiyle faaliyete başlamış olup; bu hastanede hizmetler bir kadın hastalıkları uzmanı ve bir çocuk hastalıkları uzmanı ile bir başhemşire ve iki ebeyle yürütülmüştür. 1929 yılında ilk bina kafi gelmediğinden kadınlar için 15•, süt çocukları için 15 yatak alabilecek başka bir bina bulundu. Bu bina da ihtiyaca cevap vermeyince 1935 yılında yine aynı semtte daha büyük bir binaya yerleşilmiştir. Bu üçüncü Doğum evinin de görülen işler bakımından kendisinden öncekiler gibi gittikçe ihtiyacı karşılayamaz hale gelmesi üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından 3 Mart 1949 yılında açılışı yapılan 300 yataklı modern bir hastane kurulmuş olup, bu hastanenin başhekimliğine İstanbul un tanınmış kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarından Dr. Zekai Tahir Burak getirilmiştir. U harfi biçiminde tesis edilen bu plana göre biri güneyde bulunan, 6 katlı, diğeri doğu ve batıda bulunan her biri dört katlı üç bloktan oluşan modern bir hastane ortaya çıkmıştır. Bu modern binada; iklimlendirme tesisleri, hidroterapi servisi, konferans ve sinema salonları, ceset yakma fırını, buz imalathanesi, yedek elektrik jeneratörü, otomatik telefon santrali gibi Türkiye de bulunmayan örnek tesisler de mevcuttu. 1959 yılında yapılan 4. kat ilavesi ve 1975 yılında yapılan ek ameliyathane ve doğum salonlarıyla 400 yatak kapasitesine ulaşan hastanemizde, 1977 yılında B blok faaliyete geçmiştir. 1990 yılında ülkemizde kamuda ilk tüp bebek merkezi hastanemizde faaliyete başlamıştır. 1992 yılında ilave edilen 70 yenidoğan yatağı ile, 432 fiili yatağa ulaşılmıştır. Zaman zaman 144 kadın hastalıkları ve doğum asistanı sayısına ulaşan hastanemizde halen 122 asistana devamlı eğitim verilmektedir.

1925 yılında 5 yatakla kurulan hastanenin gelişim ve değişimi Narınç Ataman ın Yüksek Lisans tezinde şöyle anlatılmaktadır. Büyük Doğumevinin inşaatı tamamlanmadığı için şimdiki amfinin yanındaki iki üç odada mühendisler; inşaat heyeti çalışmaktadır. Doktor hanım, yanlarında ücretsiz olarak çalışmaya talip olan Hasan adındaki genç bir doktorla birlikte inşaatı, hastane koşullarına uygun olması bakımından elde kağıt kalem denetlemekte, eksikleri saptayarak Zekai Beye rapor etmektedir. Tepeden tırnağa, her pencere kulpuyla, her karışıyla tek tek elden geçirirler hastaneyi. Sonra Zekai Tahir Beyle beraber yataklar, dolaplar, masalar alınır, yerleştirilir. Üç dört ay hekimlikle ilgimiz olmadı ifadesiyle tanımladığı bu süreç, noksanların tamamlanmasıyla ve eşyaların hasta kabulüne izin verecek şekilde yerleştirilmesiyle başlar. 29 Mart 1949 tarihindeki açılış günü, hastaneye üç hemşire ve bir aşçı atanmış, yatak, masa ve dolaplar yerleştirilmişti ama hasta kabul edecek araç gereç henüz tamamlanmamıştı. Nerden Nereye? Yavaş yavaş diğer doktorların tayinleri yapılır, Dr. Şefıka kadın-doğum bölümü kapatılan Numune Hastanesinden gelen şef Dr. Halil Çırayın yanında ameliyathanede şef muavini olarak görevlendirilir. Daha sonra diğer servislere geçer.

Yeni sistem doğumevinde de uygulanır; Seçime nezaret etmek üzere o gün Sağlık Müdürü de hazır bulunur. En fazla oyu alan iki hekim Dr. Şefika Ataman ve Dr. Ali Uygurdur. Hatta Dr. Şefika Atamanın Başhekim seçildiği haberi bir günlük gazetede yer alır. Seçimde Dr. Zekai Tahir Bey e ise tek bir oy çıkar. Onun da Ziya Durmuş tarafından verilmiş olduğu doktorlar arasında bilinmektedir.

Ancak Zekai Bey, yıllarca verdiği hizmet neticesinde bakanlıkta itibarlı bir kişidir. Seçim lerin iptal edilmesini ve yerine Ziya Beyin bir defa denenmesini rica eder. Dr. Ziya Durmuş da, Zekai Beyi mahçup etmemiş ve 28 yıl süre ile Başhekimlik görevini başarı ile sürdürmüştür.

1991 de Op.Dr.Tuncay Alaybeyoğlu’nun kısa bir dönem başhekim vekaleti sonrası 1991 yılında Doç. Dr. Oya GÖKMEN başhekimliğe atanmıştır. 2001 yılında Prof. Dr. Tuncay KÜÇÜKÖZKAN başhekim olmuştur. 2003-2012 yılları arasında Op.Dr. Leyla MOLLAMAHMUTOĞLU başhekim olmuştur. 2013-2015 yılları arasında Doç. Dr. Halil İbrahim YAKUT yönetiminde hizmetlerine devam etmiştir. 2013-2015 Yılları arasında Başhekimlik görevini yürüten Doç Dr. Salim ERKAYA; 2015-2017 arasında Yönetici-Başhekim olarak görev almıştır…

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu