Sağlık Personeli Haber
Ameliyathane Teknikerlerinin Sıkıntıları ve Çözümleri
2002 yılında ABD tabanlı olarak cerrahi teknikerliği bölümü getirilmiş 2011 yılında cerrahi teknikerliği ismi değiştirilerek ameliyathane hizmetleri olarak değiştirilmiş olup görev tanımlarımız 2011 de khk ile yazılmış ardından 2014 te yeni bir yönetmenlik ile tekrar görev tanımlarımız yazılmıştır fakat yazılan görev meslek tanımlarımızda açık uçlu maddeler yer almaktadır.
Cerrahide Dünya standartlarına ulaşmak için 2002 yılında kurulan Ameliyathane ( Teknikerleri) Hizmetleri bölümün amacı ölüm sakat kalma ve uzun iyileşme dönemini en aza indirerek cerrahide memnuniyet ve güveni en üst seviyeye çıkarmaktır.
KKTC ve Türkiye’de 49 Üniversiteden mezun olan Ameliyathane (Teknikerleri) Hizmetleri öğrencileri Ameliyathane Teknikerleri ünvanını alır. Güvenli Cerrahiyi sağlamak için öğrencilere üniversite Laboratuvarında gerçek ameliyathanelerde cerrahi disipline uygun olarak Cerrahlar ve akedemisyenler tarafından eğitim verilir.
Ameliyathane Hizmetleri öğrencileri; eğitim döneminde Cerrahi Hastalıklar,Ameliyathane Teknolojileri, Anatomi, Fizyoloji, Anestezi, Mikrobiyoloji, İlk Yardım, Tıbbi Termonoloji, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon derslerinin yanı sıra genel kültür dersleriyle desteklenmektedir.
Üniversite müfredat programlarının tamamında cerrahi güvenliği artıracak şekilde, steril cerrahi ekibe dahil edilmek üzere Ameliyathane Teknikerleri öğrencileri yetiştirilmektedir.
Malesef Ameliyathane Teknikerleri görev tanımında “Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe yardım eder” maddesinden dolayı steril vakaya girmeleri tamamen hastane yönetiminin insiyatifine bırakılmış durumdadır. Görev tanımında değişiklik yapılarak “ Ameliyathane Teknikerleri Steril olarak ameliyata dahil olur Cerrahı asiste eder “ maddesinin eklenmesi gerekmektedir.
Görev tanımında”Ameliyathane Teknikerleri steril olarak ameliyata dahil olur Cerrahı asiste eder” maddesi olmadığı için Ameliyathane Teknikerleri özel sektörde iş bulamayarak mağdur olmaktadır. Bazı devlet hastanelerinde de steril olarak ameliyata dahil edilmeyerek mesleğinin gereğini yapamamakta ve geri planda heba olmaktadır.
Sağlık Bakanlığı hastanelerinde düzenlenen bir aylık Ameliyathane sertifika programlarına katılan Ebe-Hemşire , Sağlık Memuru , Toplum Sağlığı Teknisyeni , Laboratuvar Teknikerleri bile steril vakaya dahil olma hakkı kazanırken cerrahlardan ve akademisyenlerden cerrahi eğitim alan Ameliyathane Teknikerleri steril olarak ameliyata girmekte ve iş bulmakta zorlanmaktadır.Sağlık Bakanlığı bünyesinde düzenlenen Ameliyathane sertifika programlarından dolayı Cerrahi standartları oluşturmak için kurulan Ameliyathane Teknikerleri ameliyathanelerde görev alamamaktadır. Sertifika programları iptal edilerek Ameliyathane Teknikerleri alımları artırılmalıdır.
Ameliyathane Teknikerlerinin bir diğer sorunu olan PDC ( Bulundurulması Zorunlu Asgari personel) tablosunda bir çok branş bulunmasına rağmen Ameliyathane Teknikerleri PDC tablosuna alınmamış alınmayı beklemektedir.
SHGM SAĞLIK İNSAN GÜCÜ PLANLAMA DAİRE BAŞKANLIĞININ 01/07/2015 SAYI 1 de yayınlanan sağlık iş gücü hedefleri ve sağlık eğitimi adlı bilimsel çalışmanın 2.sayfasında en çok ihtiyaç duyulan branşın %71.4 ile Ameliyathane olduğu görülmektedir yapılan bunca çalışma ve bilimsel veriler göz önüne alındığında;
1- Ameliyathane içerisinde bulunan diğer sağlık personellerinin alımlarının durdurulup bundan sonraki ALIMLARDA Ameliyathane teknikerinin bulundurulmasını
2- Ameliyathane içersinde ki sertifikasyonların durdurulup Kademeli geçişle Ameliyathane teknikerinin alınmasını
3- Üniversitelerden mezun olan 16 bin Ameliyathane Teknikerlerinin istihdam alanı oluşması için görev meslek tanımlarında değişikliğe gidilmesini
4- Kamu ve özel hastanelerde görev yapmakta olan eğitim almamış çekirdekten yetişme veya diğer sağlık personellerinin çıkarılarak daha kaliteli,güvenli bir Alanın oluşturulmasını istiyoruz.
Yazan:
Esat Özer (Ameliyathane ( Cerrahi ) Teknikerler Adına)