Manşet HaberSağlıklı Yaşam

Güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığına ne iyi gelir?

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Yaz mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte birçok kişi soluğu deniz kenarında almaya başladı. Aşırı sıcak havaların verdiği rehavetle birlik de ferahlamak adına denize giren yada daha bronz bir görünüm elde etmek için kendisini kaptırıp güneşin altında olması gerekenden fazla kalanlar için güneş yanıkları tam bir kabus olmaya başladı.

Siz de farkında olmadan fazla güneşe maruz kaldıysanız ve güneş yanığı nasıl geçer? Güneş yanığına ne iyi gelir? Güneş yanıklarından kurtulmanın basit yöntemleri nelerdir? sorularına cevap arıyorsanız haberimizi okuyabilirsiniz.

Güneş koruyucu kremler kullanmak yanıkların oluşmaması için alınacak en iyi tedbirdir. Güneş kremleri kullanmadığınız takdirde güneş lekeleri oluşmasını engelleyemezsiniz. Cildinizi korumazsanız yaşınız da ilerledikçe bu lekeler daha da büyür ve geri dönüşleri kolay olmaz.

Güneş yanığına ne iyi gelir?

Güneş yanığı sonrası aloe vera jeli, yulaf ezmesi, yoğurt ve zeytinyağı gibi doğal ürünleri kullanarak hem temizliğini sağlayabilir, hem de aşırı kuruyan ve hassaslaşan cildin yumuşamasına ve kendi kendini iyileştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Yulaf Ezmesi: Güneş yanıkları oluşan cildinizi yumuşatmak için yulaf ezmesi kullanabilirsiniz. Yarım bardak yulaf ezmesini 1 bardak kaynar suyla iyice karıştırın ve soğumaya bırakın. Karışım tamamen soğuduktan sonra cildinizin güneşten yanmış bölgelerine yavaşça, dairesel hareketlerle sürün. 3-4 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayabilirsiniz.

Zeytinyağı: Güneş cildi kurutur, daha çok gerilmesine neden olur ve bu gerilme ağrılar oluşturur. Bunu engellemek, cildi yumuşatmak için zeytinyağını sürün ve üzerine sıcak suyla ıslattığınız bir havlu koyun. Havlu tamamen soğuduktan sonra cildinizi silebilirsiniz.

Yoğurt: Güneş yanığına karşı en çok kullanılan uygulamadır ve gerçekten işe yarar. Yoğurt cildi yatıştırır, soğutarak rahatlama sağlar. En iyi etki için yağsız yoğurt kullanın ve yoğurdu sürmeden önce dolapta bir süre soğutun. Cilde sürüp 3-4 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayabilirsiniz.

Salatalık: Salatalığı soymadan kabukları ile birlikte rendeleyin. Daha sonra da bunun suyunu sıkıp güneşe maruz kalarak oluşmuş yanıklarınızın üzerine sürün. Bu bölgelerde salatalığın sakinleştirici etkisi ile teniniz rahatlayacak ve cildiniz tazelenecektir. Ayrıca yanmadan dolayı oluşan acınızı da salatalık suyu anında hafifletecektir.

Elma sirkesi: Özellikle cilt temizliği için önerilen elma sirkesini güneş yanıklarının tedavisinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Günde 3-4 kez yanık bölgeye pamuk yardımıyla uygulayarak cildin nemlenmesini ve acının azalmasını sağlayabilirsiniz.

Soğuk siyah çay: Güneş yanığı oluşan bölgelere soğuk siyah çay sürebilirsiniz.

Aloe Vera: Aloe vera jelini ince bir tabaka halinde yanık olan bölgelere sürebilirsiniz, güneş yanıkları için çok etkilidir.

Güneş yanığı nasıl geçer?

Bol bol su içerek vücut dengenizi sağlamaya çalışın. Su cildinizi içten nemlendirmeye yarayacak en önemli kaynaktır. Yanıklarınızın iyileşmesinde ve kendinizi toparlamanızda size büyük oranda yardımcı olacaktır.

Sık sık serin duşlar alabilirsiniz. Duş sırasında suyun çok hızlı ve sert bir şekilde akmamasına dikkat edin. Sabun, banyo yağları ya da diğer temizleyici maddeleri kullanmaktan kaçının. Çünkü bu tür ürünler cildinizi irrite edecek ve büyük ihtimalle yanıkların durumunu kötüleştirecektir. Eğer cildiniz su toplamışsa duş yerine küvette banyo yapmayı tercih edin, çünkü duş ile beraber gelen basınçlı su bunların patlamasına yol açabilir.

Bol, rahat ve pamuktan yapılmış giysiler giyin. Güneş yanığı hafif ateşe ve baş ağrısına neden olabilir. Baş ağrınızı hafifletmek için serin ve sessiz bir odada uzanın. Baş ağrısının nedeni susuz kalmanız da olabilir, bu sebeple daha fazla sıvı tüketmek yardımcı olabilir.

Eczanelerden veya kozmetikçilerden alacağınız güneş yanığı kremleri de size hızlı çözümler sunacaktır.

Güneş yanıklarını kaşımayın, soymayın ya da kazımayın. Çünkü, bu problemi daha kötü hale getirecektir.
Güneş yanığının üzerine buz uygulamayın. Buz uygulamak güneş yanığından daha ağrılı olabilen buz yanığına neden olabilir ve cilde daha da fazla zarar verebilir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu