Manşet HaberSağlıklı Yaşam

Kahve İçtiğinizde Kalbinize Ne Olur?

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Yeni araştırmalar, çoğu insan için düzenli olarak kahve içmenin kalp sağlığı için iyi olabileceğini gösteriyor.

Sabah canımızın kahve çekme nedeni uyanmamızı sağlayan kafeindir. Kafein dünyada en çok tüketilen doğal uyarıcıdır. Kafein bağımlılık yaratabilir, çünkü kan-beyin bariyerini geçer ve merkezi sinir sistemini enerjiyi, metabolizmayı ve dayanıklılığı, uyanıklığı artıracak ve ruh halinizi iyileştirecek şekilde uyarır. Ancak çok fazlası mide rahatsızlığına neden olabilir, sizi gergin, endişeli hissettirebilir, uykuyu bozabilir ve hatta migreni tetikleyebilir.

Kahve, antioksidanlar da dahil olmak üzere yüzlerce faydalı biyoaktif bileşik bakımından zengin olsa da, çoğu araştırmacı, kahve tüketimiyle ilişkili kalp sağlığı faydalarının kısmen kafeinle bağlantılı olduğuna inanmaktadır. Bu inancı destekleyen kanıtlar, çalışmaların kafeinli kahvenin antioksidanlarını da içeren kafeinsiz kahvenin yüksek oktanlı kahve ile aynı kardiyovasküler faydaları sağlamadığını göstermesidir. Kafeinli kahve içmenin kalp sağlığınızı nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin ve nasıl sağlıklı besleneceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kahve kalp yetmezliği riskini azaltır 

Araştırmacılar kahve tüketiminin kalp yetmezliği ile ters orantılı olduğunu söylüyor. Başka bir deyişle: fazla kahve içen bireylerin daha az kalp yetmezliği riskine sahip olduğu iddia ediliyor. Aslında araştırmalarda kahve içmeyen katılımcılara kıyasla, bir fincan kahve başına kalp yetmezliği riskinde %5-12’lik bir azalma bulduğu ifade ediliyor.

Aynı etki, kafeinsiz kahve içen bireylerde bulunmadı; bu da araştırmacıların kalp sağlığı yararlarından kısmen kafeinin sorumlu olduğu sonucuna varmalarına yol açtı. Kahve ve kafein genellikle genel nüfus tarafından kalp için ‘kötü’ olarak kabul edilir, çünkü insanlar kahveyi çarpıntı ile ilişkilendirir. Artan kafein tüketimi ve azalan kalp yetmezliği riski arasındaki tutarlı ilişki bu varsayımı tersine çeviriyor.

Antioksidanları, kalp hastalığına bağlı serbest radikallerle savaşır

Doğal bitki bazlı bir içecek olan kahve, faydalı antioksidanlar açısından zengindir. Kahvedeki ana antioksidanlardan bazıları polifenolleri içerir. Çok sayıda çalışma polifenollerin, sistemik inflamasyonu bastırmaya yardımcı olmak için antioksidanlar olarak hareket ettiğini ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olmak için serbest radikalleri nötralize ettiğini göstermektedir. Polifenoller, kan damarı işlevini geliştirerek, iyi kolesterolü artırarak, damarlara nitrik oksit kullanılabilirliğini artırarak, kötü kolesterolü düşürerek ve iltihabı azaltarak koruma sağlayabilir.

Kahve kan basıncınızı yükseltebilir

Kahve kalp atış hızını ve kan basıncını geçici olarak artırır. Yani tansiyonunuzu yükseltebilir. Ayrıca kafeine alışmış kişilerde sistolik ve diyastolik kan basıncındaki artış, kahveye alışkın olmayanlara göre daha düşüktür. Bilim adamları , normal kan basıncınız varsa ve hipertansiyona yatkınlığınız yoksa, kahve içmekten kaynaklanan kan basıncındaki geçici artışın çok az endişe nedeni olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, hipertansiyonu olan veya güçlü bir hipertansiyon öyküsü olan herkes, kahve tüketimini doktoruna sormalıdır.

Vasküler hastalık riskini azaltır

Circulation dergisinde yayınlanan uzun süreli kahve tüketimini ve kardiyovasküler hastalıkları değerlendiren 53 çalışmanın bir başka sistematik incelemesi, günde üç ila beş fincan kahve içenlerin, rapor edenlere kıyasla kardiyovasküler hastalık riskinde %10’dan fazla azalma yaşadığını buldu. hiç içmemek, günde bir ila iki fincan kahve veya günde altı fincandan fazla kahve içmek. Ağır kahve içenler (günde bir fincandan fazla), kahvenin faydalarını engelleyen diğer diyet ve yaşam tarzı faktörlerine sahip olabilir.

Sonuç olarak

Sonuç olarak, kahve tüketimi çoğu insanın kalp sağlığı için iyi olabilir. Sadece ilave şekerler, tam yağlı süt veya diğer kalori bakımından zengin eklentilerle doldurmaktan kaçının. Kahveye verilen tepki son derece kişiselleştirilmiştir, bu nedenle herkes için işe yarayan önerilen bir miktar yoktur. Ve kafeine duyarlı olanlar, kalp sağlığına fayda sağlamak için kahve içmeye başlamamalı veya kahve tüketimini artırmamalıdır. Hamile kadınlar ve hipertansiyonu olanlar da kahve ve kafein konusunda kişiye özel tavsiyeler için sağlık doktorlarına danışmalıdır.

Ölçülü içtiğiniz sürece kahvenizin tadını çıkarabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu