Sağlıklı Yaşam

Çocuklarda bahar alerjisine dikkat!

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Bahar mevsiminde çocukları en çok etkileyen sorunların başında alerji geliyor.Çağımızın hastalıkları arasında kabul edilen alerjiler, yetişkinlerin olduğu kadar çocukların da yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.

Anne veya babadan birinde alerji varsa çocukta görülme oranı yüzde 30, hem annede hem babada varsa çocukta alerji görülme oranı yüzde 50-70 arasıdır. Çevresel faktörler de alerjilerin görülme oranını yükseltir. Özellikle alerjik bünyeli çocuklar mevsim değişimi ile oluşan polenler nedeniyle nefes almakta zorluk çeker, kaşıntı ve ciltte kızarıklıklar gibi sorunlar yaşarlar.

Bahar alerjisi ne zaman başlar

Alerjik nezle 2 gruba ayrılıyor; bahar nezlesi, çimen, ağaç ve ot polenlerine bağlı gelişmekte iken, perennial allerjik nezle ise ev tozu akarı, hamam böceği, küf ve evcil hayvanlara bağlı gelişmektedir. Bahar aylarında burun akıntısı, burun tıkanıklığı sorunu yaşayan hastaların yaklaşık yarısı bahar nezlesidir. Bahar nezlesi ya yıl boyu sürer ya da mevsimseldir. Sık tekrarlayan burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve aksırık nöbetleri ile kendini gösterir. Aksırıklar arka arkaya 10-20 atak halinde, burun akıntısı ise su gibi olup çok bol miktarda ve devamlıdır. Akıntı olmadığı durumlarda çocuk burun tıkanıklığından şikayet edebilir. Allerjik nezle, göz sulanması ve kaşıntısı gibi göz allerjileri ile birliktede görülebilir. Bazen damakta ve genizde akıntı veya kaşıntı hissedilebilir. Alerjik nezle çoğunlukla soğuk algınlığıyla karıştırılabilen bir hastalıktır.

Eğer nezle, ilkbahar ve yaz aylarında başlayıp, üç haftadan uzun sürüyorsa ve iyileşme eğilimi göstermiyorsa, alerjik nezle şüphesi kuvvetli hale gelir. Böyle durumlarda mutlaka doktora danışılması gerekir. Bahar allerjisi çocuklukta 2 yaşından önce nadir görülür. Özellikle okul çağında sık görülür.

Bahar alerjisine ne iyi gelir

Tedavi yöntemi hastalığın şiddetine göre değişiyor. Polenlerden kaçınmak, özellikle yaygın oldukları saatlerde (sabah erken ve akşam üzeri) doğadan uzak durmak gerekiyor. Göz kapakları üzerine soğuk uygulama yapılabilir ve gün içinde sık sık suni gözyaşı damlaları kullanılabilir. Nadiren ağızdan alerji hapları alınabilir. Ayrıca kontakt lens kullanımı bu dönemde zor olabilir ve alerjiyi artırabilir. Bu sebeple bu mevsimde gözlük kullanma, hem polenleri önlemesi açısından hem de kontakt lens ile konjonktivanın tahriş olmaması için önemlidir.

Bahar alerjisi aşısı

Alerji aşısı tedavisi denilen immunoterapi tedavisinde, bahar alerjisinde başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Bu tedavi ile şikâyetler ortadan kalkıyor.  İlaç kullanımı azalıyor ve bahar alerjisinin astım hastalığına dönüşmesini ve astım hastalığı varsa da hastalığın ilerlemesini engelleyebiliyor. Ancak Aşı tedavisinin başarılı olabilmesi için alerji aşısı kararının ve hangi aşının uygulanacağının seçiminin alerji uzmanlarınca yapılması gerekmektedir.

 

Sağlık Web Haber

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu