Uz.Dr. Tinatin GELENAVA ÖNCAN Çocuklarda Döküntülü Hastalıkları Anlattı
Ciltte kırmızı lekelerin oluşumuna döküntü denir. Eşlik eden ateş yüksekliği enfeksiyon hastalıklarında olabileceği gibi romatolojik hastalıklar, allerji ve ilaçlar da bu durumdan sorumlu tutulabilir. Döküntülü hastalıklar değerlendirildiğinde başlangıç, dağılım, ilerleme, kaşıntı ve organ tutulumu (lenf bezi büyümesi, iç organların büyümesi, sinir sistemi bozuklukları) da göz önünde bulundurulmalıdır.
Çocukluk çağı döküntülü hastalıklarının pek çoğu viral etkenlerden kaynaklanır:
Kızamık
Kış ve ilkbaharda sık görülür. Damlacık yolu ile bulaşır ve döküntü başlamadan 4 gün önce ve 4 gün sonraya kadar devam eder. Kuluçka dönemi 9-14 gündür. Döküntü saç çizgisi boyunca başlar, yüz, gövde, kol ve bacaklara yayılır. İkinci günden itibaren ateş düşer. Gözlerde; kızarıklık, ışığa hassasiyet, lenf bezi büyümesi, dalak ve karaciğer büyümesi görülebilir. Kızamık geçiren veya 1 ve 7 yaşında 2 doz aşı olan çocuklar ömür boyu bu hastalığı geçirmezler ya da nadiren çok hafif şekilde atlatırlar. Kızamıklı hasta ile temas eden çocuk, aşısı olmayan çocuk ve aşı için engel olmayan çocuk, 72 saat içinde aşılanmalıdır.
Kızamıkçık
Kışın ve ilkbahar aylarında sık görülür. Damlacık yolu ile yayılır. Bulaştırıcılığı döküntüler başladıktan 7 gün boyunca sürer. Kuluçka dönemi ise 14-21 gündür. Kızamıkçık çocukluk çağında tehlikeli bir hastalık değildir ancak hamileliğin ilk 3 ayında bebek için risk oluşturabilir. Döküntüler toplu iğne başı kadar izlenir, birleşme eğiliminde değildirler, kaşıntılıdırlar, hızlı yayılırlar ve hızlı kaybolurlar, yüzden başlayarak gövde ve ayağa doğru yayılırlar. Kızamıkçıkta ateş yüksekliği, eklem ağrıları, lenf bezi büyümesi, gözlerde kızarıklık görülebilir. Kızamıkçık plasenta yolu ile bebeğe virüsün bulaşması ile olabilir. Bebeklerde işitme ve görme kaybı, katarakt, kardiyak problemler, zekâ geriliğine neden olur. İlaveten düşük ya da erken doğuma da neden olabilir. Gebelik planlayanların aşılanması, aşıdan sonra 4 hafta gebe kalınmaması önerilmektedir. Kızamıkçık aşısı bebeklerde 12. ayda ve ilköğretim 1. sınıfta yapılmaktadır.
Beşinci Hastalık
Solunum ile yayılan virüs alındıktan sonra 4-19 gün sonra çocuk hastalık belirtileri göstermeye başlar. 5-15 yaş aralığında aniden yüzünde döküntüler başlar. Yüzü şiddetli bir ”tokat yemiş” görünümünü alır. Gövde ve el- ayaklarda yerleşir. Baş ağrısı, ateş, kaşıntı, karın ağrısı ve kemik ağrılarına neden olabilir. Anemi gözlenebilir ve immun yetmezliği olan kişilerde kronik kemik iliği yetersizliğine neden olabilir.
Altıncı Hastalık
Kuluçka süresi 10 gündür. Bulaşıcılık bilinmemektedir. En sık 6 ay 3 yaş arası görülür. Ani başlayan ateş yüksekliği (40oC); hafif üst solunum yolu enfeksiyon bulguları sonrası gövdede döküntüler başlar ve el ve ayaklara yayılım gösterir. Döküntüler 2-3mm çaplı basarak solan döküntü, 1-2 gün sürer ve soyulmadan kaybolur. Tanı mümkündür ve tedavide ateş düşürmek yeterlidir.
Suçiçeği
Solunum yolu ile bulaşır. Kuluçka süresi 11-21 gündür. Döküntüler kaşıntılıdır, gövde ve saçlı deride küçük kırmızı nokta şeklinde başlayıp, vezikül (gözyaşı damlası) şeklini alır. Deri kabuklaşıp kuruyarak 1-3 haftada iyileşir. Bazı döküntüler cilt altı kanaması olabilir. Kabuklar kalkınca geçici renk kaybına neden olabilir. Ateş yüksekliği eşlik eder ve zatürree ile ilerleme gözlenebilir. Gebeliğin 20. haftasında risklidir. Düşük doğum ağırlığı, göz ve nörolojik anormalliklere neden olabilir. Suçiçeği aşısı 12. ay ve 6. yaşta önerilmektedir.
Kızıl
Kuluçka süresi 3-7 gündür. Ateş, titreme, boğaz-baş ağrısı, bulantı, karın ağrısından sonra döküntüler başlar. Basmakla solan, iğne başı büyüklüğünde “kaz derisi” görünümü verir. Deride kızarıklık, dilde beyaz tabakayla kaplı üzerinde ödemli noktalar şeklinde döküntüler “beyaz çilek dili” vardır. Ağız çevresinde solukluk gözlenir. 7 gün döküntüler sonunda kabuklanma gözlenir. Sinüzit, orta kulak enfeksiyonu, romatizmal hastalıklar gelişebilir. Kızıl tekrarlayabilir.
Sağlık Web Haber
Kaynak: https://www.ism.gov.tr/KoseYazi.aspx?kyno=46&fbclid=IwAR0hwL_1EBFwKLu07kSnehpPzWwqTlSK2Rz-HlmrxSzsSbbiRZ9lwhrFykk