Sağlıklı Yaşam

Dünyayı kurtaracak diyet geliştirildi!­

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Yeni geliştirilen bir beslenme yöntemi, dünya için felaket sonuçlara yol açmadan 10 milyar kişiyi doyurmayı vaat ediyor.

Yeni yöntemde yiyecekler arasında fındık, fıstık ve baklagiller var. 37 ülkeden bilim insanı, 30 yıl içerisinde 10 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunu doyurabilecek ve aynı zamanda da çevreye zarar vermeyecek nitelikte bir diyet oluşturdu. Avrupa’dan Afrika’ya herkesin beslenme biçimini değiştirmesini gerektiren plan hükumetlere sunulacak.

Gezegensel sağlık diyeti

Farklı ülkelerden 37 bilim insanı, artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılayacak, açlık kaynaklı ölümleri engelleyecek ve çevreye verilen zararı en aza indirgeyecek ‘kolektif’ bir beslenme planı geliştirdi. ‘Gezegensel sağlık diyeti (planetary health diet)’ adı verilen bu planla, önümüzdeki on yıllarda milyarlarca insanın beslenebilmesi için gerekli koşullar sıralanıyor.

37 bilim insanı, EAT-Lancet Komisyonu’nda bir araya geldi. 2 yıl çalıştı, yeni bir beslenme yöntemi belirledi. 7.7 milyar olan dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşacağını öngören bilim insanları, mevcut beslenme yönteminin devam etmesi halinde kalp krizi, felç ve kanserler nedeniyle yılda 11 milyon kişinin öleceğini söylüyor. Bilim insanları yeni yöntemle sera gazı salımını düşürmeyi, türlerin yok olmasını önlemeyi ve 10 milyar kişiyi doyurmayı hedefliyor.

Herkes düzenini değiştirecek!

Peki kolektif diyete göre her birimizin ne yemesi ve ne yememesi gerekiyor? Diyetin içeriği esasında çok şaşırtıcı değil: Abur cubur yok, et tamamen yasaklanmıyor ve sebzeye ağırlık veriliyor.Her gün et yiyorsanız, değiştirmeniz gereken ilk şey bu. Kırmızı et olarak haftada bir hamburger ya da ayda bir büyük bir bifteğe denk et yiyebiliyorsunuz ve hepsi bu. Haftada birkaç kez tavuk ya da balık da yiyebilirsiniz, ancak protein ihtiyacınızın geri kalanının bitkilerden gelmesi gerekiyor.

Meyve, sebze ağırlıklı

Araştırmacılar fındık, fıstık ve büyük oranda baklagiller yenmesini tavsiye ediyor. Meyve ve sebze oranlarının da büyük oranda artırılması gerekiyor ve yediğimiz her tabağın en az yarısını oluşturmaları öneriliyor. Patates ya da Afrika’da yaygın olarak tüketilen manyok gibi “nişastalı” sebzeler de büyük oranda ıskartaya çıkartılıyor.

Bu beslenme yöntemine göre her gün yenilebilecek gıdalar şöyle;

– 50 gr fındık, fıstık

– 75 gr fasulye, mercimek, baklagiller

– 28 gr balık

– 13 gr yumurta

– 14 gr et veya 29 gr. tavuk

– 232 gr karbonhidrat

– 50 gr ekmek, prinç gibi tam tahıllı

– 250 gr süt

– 300 gr sebze

– 200 gr meyve

– 31 gr şeker, 50 gram sıvı yağ.

Gezegensel sağlık diyeti yaşamları kurtaracak mı?

Uzmanlar, bu beslenme yöntemini yılda 11 milyon civarında kişinin ölümünü önleyeceğini söylüyor. Bunun, kalp krizi, felç ve bazı kanser türleri gibi sağlıksız beslenme yöntemlerinden kaynaklanan hastalıkların kontrol altına alınmasıyla başarılacağı belirtiliyor.

 

Sağlık Web Haber

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu