Sağlıklı Yaşam

Hastalıklar en çok sanal ortamda aranıyor!

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

İnternet kullanıcıları hastalıkları daha çok sanal ortamda arıyor. Sanal ortamda bulduğu tedavi yöntemini uygulayanlar, önüne geçilmez sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor.

İş yoğunluğu ve ulaşım gibi sorunlar nedeniyle özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar hastalıkları daha çok internet üzerinden araştırıyor. Ülkemizin yarısından çoğunun internet kullanıcısı olduğunu düşünürsek, internet kullanıcıları hastalıkları daha çok sanal ortamda arıyor, vücudundaki en ufak bir noktadan ya da bezeden şüpheleniyor ve doğrudan konuyu internette ya da sosyal medyada arıyor. Doktora gitmek yerine sanal ortamda bulduğu tedavi yöntemini uygulayanlar, önüne geçilmez sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor.

Ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşı kalıyor!

İnternet ortamında sağlık sorunlarını arayanlar “siberkondria” denilen hastalıkla karşı karşıya kalıyor. Günümüzde hemen hemen herkes bu aramayı gerçekleştirmekte ve giderek psikolojik çöküntüye girebilmektedir. İnternet ortamında hastalığını arayanlar özellikle gece geç saatlerde kalkarak edindikleri bilgileri uygulamaya koyulmaktadır. Zihnini sürekli meşgul eden bilgiyi arayan kullanıcı aslında depresif bir atak geçirme eğilimi göstermektedir. Sanal ortamın çekiciliği ve cazibesi insanları etkilemektedir. İnternette sürekli hastalık arayıp teşhis koymaya çalışanların genelde sanal ortamda yoğun vakit geçirenler olduğu bu durumun dijital bağımlılığa, FOMO (sanal ortamda gelişmeleri kaçırma korkusu) ve nomofobi (telefonsuz kalma korkusu) gibi hastalıkları da tetikliyor.

İnternet ortamındaki birçok sağlık ve tıp sitesinin denetimden uzak, yanlış tedavi yöntemleriyle dolu olduğu biliniyor.İnternette kendilerine yönelik hastalıkları arayan ve gelişi güzel şekilde ilaç kullananlar yanlış tedavi yöntemlerini uygulayıp sağlıklarından oluyorlar. Hatta bu durumdakilerin yapılan araştırmalarda doktorlardan çok internet ortamına itibar ettikleri görülüyor.

Bu çok ciddi bir sorun. Doktorların, görüşlerine inanmayıp yalnızca sanal ortama itibar eden bireylerin mutlaka sağlık konusunda bilinçlendirilmesi ve ‘sağlık okuryazarlığı’ bilincinin aşılanması gerekiyor. Her 3 kişiden 2’si sağlık sorununu önce internete danışıyor.

Konu sağlık olduğunda da yanıt değişmiyor

Türkiye İstatistik Kurumunun Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması verilerine göre Türkiye’de İnternet kullanıcılarının yüzde 66,3’ünün interneti sağlıkla ilgili yaralanma, hastalık ve beslenme gibi bilgi arama amacıyla kullandı açıklandı. Araştırmalar ülkede her 3 kişiden 2’sinin karşılaştığı sağlık sorununu önce internete danıştığını gösteriyor.

Şeker hastalığı ilk 10 arasında 

İnternet kullanıcılarının en fazla aradığı hastalıklar arasında yer alan şeker hastalığı, en fazla aranan ilk 3 hastalık içinde olmasa da hemen hemen her şehirde ilk 10 arasında bulunuyor. Hastalığın Türkiye’de bölge ayırmaksızın yaygın bir şekilde görülmesinin, bunun en temel sebeplerinden biri olduğu tahmin ediliyor.

Kadınlar yüzde 59,5’lik oranla erkeklere göre sağlık aramalarında ve bu aramaları yaparken teknoloji kullanımında daha aktif. Yaş aralıklarına bakıldığında 25-34 yaş grubunun yüzde 43,2’lik oranla en aktif grubu oluşturduğu görülüyor. Bu yaş aralığını yüzde 24’lük oranla 35-44 yaş aralığı takip ediyor. Bu iki yaş grubunda en çok arama yapanlar yine kadınlar.

 

 

 

Sağlık Web Haber

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu