Robot Yardımıyla Yürüme Tedavisi Nedir?
Robotik yürüme sistemi işletim ünitesi, koşu bandı, sanal sistem ekranı, lokobasis, vücut ağırlığı destek sistemi ve rampa bölümlerinden oluşan komplike, bilgisayar destekli bir sistemdir.
Robotik rehabilitasyon tek veya her iki alt ekstremitesinde aktif hareketi olmayan ya da yürüme fonksiyonunu yürütmeye yeterli olmayan kısmi aktif hareketi olan hastalarda, hastayı dik postürde tutma, dik postürde yürütme ve yürüme fonksiyonlarının gelişimi için kullanılmaktadır. Bu amaçla akut, subakut veya kronik dönemde spinal kord yaralanması, travmatik beyin hasarı, inme, Parkinson hastalığı, Multipl Skleroz gibi nörolojik, kırık, protez operasyonları sonrası gibi ortopedik hastalıklarda etkin bir biçimde kullanılmaktadır. Robotik rehabilitasyonun yürüme fonksiyonu üzerine olumlu etkisine ek olarak spastisiteyi azaltma, metabolizmayı hızlandırma, dolaşım ve solunum sistemini düzenleme, immobilizasyon nedenli sekonder komplikasyonları engelleme gibi etkileri de bulunmaktadır.
Hasta gövde destekli bir askı sistemi ile ayakta dik duracak şekilde yürüme bandı üzerinde askıya alınır. Yürümeye hastanın ve cihazın hangi oranda katkı vereceği, yürümeye katılacak eklemlerin hangi açılarda yürümeye eşlik edeceği belirlenerek hastanın vücut ağırlığının tamamı ya da belirli bir kısmı desteklenir. Cihazın robot parçaları hastanın her iki kalça, diz ve ayak bileği eklemleri seviyesinde belirlenen yerlerde bantlarda monte edilir. Robot kısmında bulunan sensörler bacakları normal yürüme şeklinde hareket ettirirken alıcı sistem ile vücudun bu hareketlere verdiği cevabı değerlendirerek cihaz bilgisayarında elde edilen grafikler ile hastanın yürümenin hangi aşamasında sorun yaşadığı belirlenir ve hastaya klinikte yattığı sürece veya ayaktan tedavi programı çizilir.
Sistem yardımı ile hastaların bilgisayar ekranından yürüdüğünü görmesi ve ekranda gösterilen belirli objeleri yakalamak için kalça hareketleri ile yönünü değiştirmeye çalışması hem görsel hafızasını geliştirmekte hem de motivasyonunu artırmaktadır. Robot yardımı ile normal yürüme siklusunda bacakların hareket etmesi bacaklardan sensöryel algı ile beyne gönderilen sinyaller beyinde plastisite denen adaptasyon yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur. Bu sayede nörolojik ve ortopedik sorun yaşayan hastalarda yürüme fonksiyonunun kazanılması yeniden yapılabilmektedir.
Tüm Kamu Hastanelerinde ücretsiz olarak bu hizmet alınabilmektedir.
Robotik Yürüme Merkezleri İçin Tıklayınız
Sağlık Web Haber