Sağlıklı Yaşam

Şekere ‘formalin’ zehri eklendiği İddiası

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Sayıştay, tüm şeker fabrikalarını denetledi. Ortaya şok edici bir sonuç çıktı. Tüm fabrikalar şekere ‘Formalin’ adlı zehir ekliyormuş.
‘Türkiye Şeker Fabrikaları raporu’ hazırlayan Sayıştay, şeker pancarına çürümemesi için katılan ve zehirli bir kimyasal olan “FORMALİN” adlı maddeden konulduğunu tespit etti.

Mevzuata göre formalinin 100 bin ton pancara en fazla 20 ton olarak eklenmesi gerektiğine dikkat çeken Sayıştay yetkilileri, “Ancak bütün fabrikalarda bu değerin çok aşıldığı görülmektedir” diye yazdı.

DEVLET ZEHRE İZİN VERMİŞ, ONLARDA ABARTMIŞ

Sayıştay raporunda ‘’Enfeksiyonun önlenmesi ve kayıpların en aza indirilmesi için şerbete formaldehit (formalin) maddesi verilmektedir.

Formalinin yetersiz kullanılması istenilen etkiyi sağlamaz. Fabrikalar ise mevzuatın izin verdiğinden çok daha fazlasını kullanarak zehri zehirle taçlandırmış.

Fabrikaların kampanya dönemlerinde, enfeksiyon durumuna göre 100 bin ton pancar için 20 tonu geçmeyecek şekilde formalin zehri kullanılabilmesine mevzuat hazretlerince izin verilmiş.

Mevzuatın ölçüleri ile yetinmeyen tüm fabrikalar üst sınırı çok fazla aşmış.

Sayıştay; raporunda “Formalinin insan sağlığına zararları konusunda ortaya konulmuş bilimsel araştırmalar bulunmaktadır” dedi.

Öte yandan insanları zehirleyen 6-7 maddenin eklendiği ve dolayısıyla zehre dönüşen ‘yasal uyuşturucu ve zehir’ şekerin “yüzde 100 doğal” yalanıyla pazarlanması ise başka bir garabet olarak karşımızda duruyor.

Formaldehit’in Zararları

Formaldehit zehirli bir kimyasaldır. Özellikle gaz halinde solunması zehirlenmelere neden olabilir. Sıvı formaldehit cilde bulaştırılmamaya özen göstermelidir. Göz, cilt ve solunum yolları için çok ciddi korozif madde özelliğindedir..

Soluma:
Formaldehit soluyan kişilerde yorgunluk, uyuklama, baş ağrısı, baş dönmesi, deri döküntüleri gibi şikayetler görülebilir.
Cilde temas:
Su ile yıkanmalıdır. Kesinlikle deri yoluyla emilmesine engel olunulmalıdır.
Göze temas:Göze temasta konjonktivit ve korneada kalıcı tahrişat yapabilir.
Akan su ile yıkanmalıdır ve doktora başvurulmalıdır. Ciddi olarak göze zarar verebilir.
Yutma:
Bol su içirilmelidir. Kusturulmamalı ve doktora müracat edilmelidir..
Kolay tutuşan madde değildir.

Kaynak: Gıda Güvenliği Hareketi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu