Sağlıklı Yaşam

Evlilik için sağlık raporu

Tanıtım (birbildigimvar.com) Bir Bildiğim Var

Evlilik – Nikah İçin Sağlık Raporu

Evlilik veya Nikah için sağlık raporunu nereden alırız?

Aile toplumun temeli ve çekirdeğidir. Evlenme, eşler arasında birlikte yaşamaya ve karşılıklı yardımlaşmaya da imkân veren ve taraflara karşılıklı hak ve ödevler yükleyen bir sözleşmedir. Nesli çoğaltır ve korur. Bir toplulukta aile ne kadar sağlam ve sağlıklı temellere oturur ise, o aileden meydana gelen toplum da o nispette sağlam ve sağlıklı olur.

Evlenmek üzere ilgili kuruma müracaat eden çiftlerin, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 136 ncı ve 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 122. maddesi gereğince evlenecek kişilerin evlenmeye engel hastalıkların bulunmadığı hususunda “Sağlık Raporu” almaları mecburidir.

Sağlık Raporu almak üzere başvuran kişilere; güvenli annelik, bulaşıcı hastalıklar, genetik geçişli hastalıklar, üreme sağlığı ve gebeliği önleyici yöntemlerle ilgili Evlilik Öncesi Sağlık Danışmanlığı verildikten sonra hekim tarafından evlenecek adayın anamnezi, fizik bulguları ve/veya tetkik sonuçları değerlendirilerek “Sağlık Raporu” düzenlenmektedir.

Talasemi ve Orak Hücre Anemisi başta olmak üzere kalıtsal kan hastalıkları ülkemizde ve dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde akraba evliliklerinin fazla olması, genetik geçişli bir hastalık olan Talasemi’nin görülme sıklığını arttırmakta, her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya gelmekte, aileler ve toplum maddi manevi zarara uğramaktadır. Türkiye’de, beta-talasemi taşıyıcı sıklığı 962,1’dir. Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler. Ancak Talasemi hastası bir çocuk sahibi olduklarında ya da özel kan testi yaptırdıklarında öğrenirler.

Bakanlığımız tarafından 41 ilde yürütülmekte olan Hemoglobinopati Kontrol Programı Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan “100 Günlük Eylem Planı” kapsamında 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren 81 İlde “Evlilik Öncesi Hemoglobinopati Tarama Programı” olarak uygulamaya başlanmıştır. Tarama Programında hedef kitlenin taranarak, halk eğitimleri ve genetik danışmanlık ile hastalığın elimine edilmesi, sağlıklı nesillere ulaşmak hedeflenmektedir.

Evlilik öncesi dönemde evlilik raporu almak için aile hekimlerine başvuran erkek eş adayına talasemi tarama testi uygulanır. Eğer erkek eş adayında taşıyıcılık saptanırsa ya da sonuç şüpheli çıkarsa mutlaka kadın eş adayına da tarama testi uygulanmaktadır.

Evlenmek üzere başvuran çiftlere Sağlık Raporu (evlilik için); kişilerin kendi aile hekimleri tarafından verilecektir. Vatandaşlarımız E-Devlet, E-Nabız ve Alo 184 SABİM hattından aile hekimlerinin kim olduğunu öğrenebilirler.

Evlilik için sağlık raporu ile ilgili

Evlilik için sağlık raporu aç karnına mı

Kan tahlili yapılacağı için evlilik sağlık raporuna aç karnına gitmeniz gerekmektedir.

evlilik için sağlık raporu ücreti 2018

evlilik için sağlık raporu özel hastane fiyatları

özel hastane evlilik sağlık raporu ücreti

evlilik için sağlık raporu onayı

evlilik için sağlık raporu ücreti 2019

nikah için sağlık raporu hangi doktordan alınır

Rapor almak için birden fazla seçeneğiniz mevcut. Evlilik için sağlık raporu veren yerler; sağlık ocağı, aile sağlığı merkezi, devlet hastanesi, özel hastane şeklinde sıralanabilir. Bu seçenekler arasından size zaman, ücret, yakınlık gibi kriterlere göre size en uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Müracaat bakımından sağlık ocakları ve Aile Hekimleri en kolaylık gösteren kurumlardır. Ancak bunun bazı dezavantajları da vardır. Bazı sağlık ocaklarında yapılacak testler için gerekli ekipman olmaması halinde, sizi devlet hastanesine sevk edeceklerdir. Bu da rapor alma süresini uzatacak bir etken olur.

Sağlık Web Haber

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu